Healthy Living (#6) – Het grote goed dat gezondheid heet

Deze blog gaat over gezondheid in het algemeen maar ook heel concreet over mijn eigen gezondheid de afgelopen week waarin ik te kampen had met een flinke buikgriep.

Je kunt nog zo gezond eten, voldoende bewegen en slapen en voor mij persoonlijk ook erg belangrijk, voldoende blootgesteld worden aan zonlicht, maar als je zoontje van vijf het buikgriepvirus van school meeneemt, wapen je daar dan maar eens tegen. Na vorige week met mijn vrouw heerlijk een paar dagen in Maastricht te zijn geweest, ging het vorige week zondagmiddag in rap tempo bergafwaarts met de algehele conditie van onze jongste telg. Het avondeten was een drama en onder de douche stond hij te bibberen als een rietje. Hij was echt niet lekker. Diezelfde avond begon mijn eigen gevoel van welbevinden ook behoorlijk in te boeten. Mijn interne thermostaat haalde geintjes met me uit waardoor de stoom me het ene moment spreekwoordelijk uit de oren kwam en ik het andere moment bijna zat te klappertanden. De volgende ochtend was het wel meer dan duidelijk wat er aan de hand was. Junior was misselijk en moest braken en ik had serieus diarree en voelde me verder ook alles behalve jofel. Met z’n tweetjes verplaatsten mijn zoontje en ik ons van ons bed naar de bank en we hebben nagenoeg de hele dag afwisselend geslapen en tv gekeken. Mijn vrouw had onze dochter ’s ochtends naar school gebracht en opa en oma zouden haar ophalen, mee naar hun huis nemen, aan het eind van de middag naar zwemles brengen en dan thuis brengen. Ik had ’s middags het kleine restje energie dat ik nog had verzameld en een grote pan soep gemaakt voor het avondeten van mijn vrouw en onze dochter. 

Een buikgriepvirus is heel vervelend, maar je weet ook dat je na een dag of wat over het hoogtepunt heen bent. Oké, het duurt vervolgens veel te lang voordat je qua energie weer op het oude niveau zit, althans zo voelt het, maar verder is het voor gezonde mensen normaalgesproken geen levensbedreigende aandoening. Wel was ik de extra ‘kilo’s’ die ik in Maastricht eraan had gegeten meteen weer kwijt en aan mijn zoontje was ook goed te zien dat een paar dagen niet eten, hij kon nauwelijks het drinken binnenhouden, zijn weerslag had op z’n jongenslijfje. Toen ik tegen het eind van de week me iets beter begon te voelen heb ik nog even overwogen om mijn wekelijkse bodytec workout door te laten gaan. De wil was er wel maar het gezond verstand fluisterde zachtjes dat het misschien toch beter was om niet een intensieve workout te doen in deze toestand. Het gefluister was kennelijk dwingend genoeg om me tot inkeer te brengen en er voor deze week maar een keer van af te zien. Maar met tegenzin hoor! Tja en hardlopen heb ik natuurlijk ook niet gedaan deze week. En dat terwijl ik nou juist tijdens onze paar dagen in Maastricht bij Ron for Run een paar nieuwe hardloopschoenen, van het merk HOKA ONE ONE als je het graag wilt weten, had gescoord. Wat ik het prettige van Ron for Run vind is dat er een video-opname wordt gemaakt terwijl je hardloopt op een loopband. Er wordt gekeken hoe de schoenen zich tijdens de renbeweging gedragen en of het daarmee voor jou de juiste schoenen zijn. Afgelopen zondag heb ik voor het eerst en door de buikgriep meteen ook voor het laatst op de nieuwe schoenen gelopen. Ze hebben een stuk meer demping dan mijn oude schoenen en dat voel je. Ik verheug me er nu al op om ze weer aan te kunnen trekken om te gaan lopen. Mijn eerste rondje op de nieuwe schoenen liep prima maar ze echt goed beoordelen kan ik nu nog niet. Dat komt dus nog.

Als je zo een paar dagen ziek bent en je kunt niet datgene doen waar je je normaal lekker bij voelt dan realiseer je je maar al te goed wat een groot goed je gezondheid is. Nu ben ik best tamelijk bewust met mijn gezondheid bezig, het vormt zelfs de inspiratiebron voor het schrijven van mijn blogs over gezond leven, maar desondanks is gezondheid voor mij toch doorgaans een grote vanzelfsprekendheid. Voor mensen met een levensbedreigende of chronische ziekte is dat natuurlijk alles behalve het geval. Maar wat maakt dan dat ik ondanks die vanzelfsprekendheid toch bewust met mijn eigen gezondheid omga. Ik denk dat de basis daarvoor is gelegd in mijn opvoeding en later in de opleiding en studie die ik heb gevolgd. Als kind kreeg ik van mijn moeder weinig snoep en drie gezonde maaltijden per dag. Verder werden we als kind aangemoedigd om als het even kon lekker buiten te spelen. De hoeveelheid tijd die we voor de tv mochten door brengen was sterk gelimiteerd. Er waren in mijn jeugd ook niet 24/7 kinderprogramma’s op tv en een spelcomputer (zeg maar de voorloper van de huidige iPad) hadden we niet. Verder vonden mijn ouders ook het beoefenen van sport heel belangrijk. Ik was echter niet zo’n sportief type. Desondanks ging ik één of meerdere keren per week lekker zwemmen. Mijn zusje daarentegen heeft jaren lang op hoog niveau geturnd. Na het behalen van mij VWO-diploma ben ik als leerling-verpleegkundige aan de slag gegaan in het lokale ziekenhuis en volgde ik in de baas z’n tijd de duale opleiding van de HBO-V in Enschede. Gedurende deze opleiding werd de basis voor mijn eigen gezondheid behoorlijk versterkt. Na het afronden van de HBO-V ben ik naar Maastricht verhuisd en heb ik aan de universiteit al daar de deeltijd-studie gezondheidswetenschappen gedaan. Ik koos, hoe kan het ook anders, voor de afstudeerrichting GVO, dat in die tijd nog stond voor gezondheidsvoorlichting en -opvoeding. Het woordje ‘opvoeding’ is in de loop der jaren komen te vervallen en de studie kreeg de Engelse naam ‘Health Promotion’. Op mijn zesentwintigste, tien jaar nadat ik was begonnen, ben ik gestopt met roken. Ik had inmiddels zoveel kennis en ervaring op gezondheidsgebied opgedaan dat ik het niet langer aan mezelf kon verkopen om te blijven roken. Inmiddels ben ik 20 jaar van het roken af en is het verantwoord omgaan met alcohol een nieuwe gezondheidsuitdaging.

Een van de belangrijkste factoren voor mijn huidige gezondheidsgedrag is het feit dat ik kinderen heb en dat ik mijn kinderen graag wil bijbrengen en ‘voorleven’ hoe je gezond leeft. Dat hebben mijn ouders met mij gedaan en ik voel het als het een grote verantwoordelijkheid naar mijn kinderen om ze gezond groot te brengen en voldoende bagage mee te geven zodat ze in hun latere leven ook gezonde keuzes kunnen maken. Bovendien door gezond te leven hoop ik dat mijn kinderen nog lang een fitte en energieke papa aan mij hebben. Gezondheid!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.