Een Tiny House spreekt tot mijn verbeelding ondanks dat mijn huidige woning erg groot is.

Tiny House

‘Living Big in a Tiny House’ is een YouTube-kanaal waar ik al enkele jaren op geabonneerd ben. Mijn gebruik van sociale media, waaronder YouTube, is tegenwoordig erg beperkt. Toen ik de afgelopen weken echter met een fikse griep kampte en tot weinig anders kwam dan op de bank hangen, heb ik dit kanaal herontdekt. En ik vind het echt een pareltje. Gastheer Bryce Langston neemt je mee naar de meest adembenemende plekken van onder andere Nieuw-Zeeland, Australië en Canada. Hij interviewt op buitengewoon toegankelijke wijze de eigenaars van zeer uiteenlopende ‘tiny houses’ en neemt ons mee voor een kijkje binnen.

Woon carrière 

Met tweehonderdtwintig vierkante meter woonoppervlak hebben wij bepaald geen Tiny House. Sterker nog, als je bedenkt dat een gemiddeld Tiny House ongeveer vijfentwintig vierkante meter beslaat, dan passen er in onze huidige woning met gemak acht. En wij wonen op deze oppervlakte met slechts vier personen, terwijl dat er ook acht of misschien zelfs zestien hadden kunnen zijn. Dat zet je toch wel even aan het denken. Wat ik met name wonderlijk vind is hoe veel mensen steeds groter gaan wonen. Mijn ouders kochten in 1975 de woning waarin ik ben opgegroeid en zijn een jaar geleden verhuisd naar een mantelzorgwoning bij ons op het erf. Zij hadden een zeer bescheiden woon carrière.

Waardeopbouw

Toen ik in 1997 het ouderlijk huis verliet huurde ik driekwart jaar een appartement in Veldwezelt (B) net over de grens bij Maastricht. Dit appartement had een vloeroppervlak van ongeveer vijfenveertig vierkante meter. Omdat je door huren echter geen waardeopbouw realiseert, kocht ik zodra de mogelijkheid zich aandiende, met hulp van mijn ouders die borg stonden, een appartement van zestig vierkante meter in Maastricht. De volgende stap op de woonladder was een woning die ik met mijn toenmalige partner kocht van honderd vierkante meter. Enkele jaren later gevolgd door een riante twee-onder-een-kap van maar liefst honderdvijfenzestig vierkante meter. 

Daar eindigde mijn woon carrière echter niet. Weer enkele jaren later verhuisden we van onze tweekapper naar een nieuwbouwappartement van honderdvijftien vierkante meter met twee woonlagen. De primaire reden om ‘kleiner’ te gaan wonen was het gevoel van mijn partner dat we boven onze stand leefden in zo’n groot huis. Achteraf bezien denk ik dat het meer met de houdbaarheidsdatum van onze relatie te maken had. Een voorlopig laatste stap op de woonladder zou wellicht een nieuwe impuls geven. 

Na mijn scheiding kon ik, wederom dankzij de hulp van mijn ouders, in het appartement blijven wonen. Mijn vriendin, thans echtgenote trok na mijn scheiding bij me in. In een moeilijke huizenmarkt besloten wij beide ons appartement te verkopen, ons verlies te nemen en samen met ons dochtertje te verhuizen naar een vrijstaande woning van honderdvijftig vierkante meter even buiten Maastricht. Daar hebben we op de kop af twee jaar gewoond. We verkochten die woning binnen een week en verhuisden naar Winterswijk. Na drie maanden kochten we onze huidige woning, waar we inmiddels met heel veel plezier ruim vijf jaar wonen. 

Concept Tiny House

Maar als je in een riante vrijstaande woning in het buitengebied woont, wat intrigeert je dan zo aan het concept van een Tiny House, vraag je je wellicht af? Aan de ene kant is dat het duurzaamheidsaspect. In een Tiny House is het namelijk mogelijk om ‘off-the-grid’ te wonen. Je kunt bijvoorbeeld je eigen stroom opwekken met zonnepanelen en opslaan in accu’s. Een andere mogelijkheid is om regenwater op te vangen en te filteren voor huishoudelijk gebruik. En je kunt ervoor kiezen om compost te maken van je excrementen, dat is een chic woord voor uitwerpselen. Kortom, je hoeft in theorie niet aangesloten te zijn op de gemeentelijke voorzieningen.

Een ander voordeel van wonen in een Tiny House is dat je je moet beperken tot wat echt nodig is. Dat geldt voor kleding, spullen, etc. Een kleiner oppervlak laat zich bovendien sneller en gemakkelijker schoonhouden en ook het onderhoud van een Tiny House vraagt om veel minder tijd, geld en energie. Bovendien zijn de vaste lasten die het wonen in Tiny House met zich meebrengt, veel lager dan in een reguliere woning. Hierdoor ben je in financieel opzicht flexibeler. Je hoeft namelijk niet meer voor een zware hypotheeklast te werken. 

Flexibiliteit

In de huidige woningmarkt is het voor starters erg lastig om een geschikte woonruimte te vinden. Een Tiny House kan voor veel jongeren of jonge stelletjes een uitkomst bieden. Ons land is qua beleid echter nog niet bepaald Tiny House vriendelijk. Dat is jammer en hopelijk verandert dat nog. Stel je eens een toekomst voor waarin een Tiny House voor alle starters haalbaar is. Dan wordt verhuizen van de ene naar de andere plek binnen Nederland of binnen Europa, omdat je bijvoorbeeld van baan wisselt, zoveel gemakkelijker. Je neemt je huis gewoon mee.

Geruststellende gedachte

En wij, welke bijdrage kunnen wij met ons riante woonoppervlak leveren aan starters op de woningmarkt? De inhoud en oppervlakte van onze slaapkamer is dermate groot dat we daar met gemak twee inpandige Tiny Houses van zouden kunnen maken. In de voormalig boerenwoning was hier namelijk de hooizolder gesitueerd. Ik gun onze kinderen dat ze te zijner tijd beide uitvliegen en zelf een passende woonruimte vinden. Maar als het nodig is kunnen we het huis in meerdere zelfstandige wooneenheden splitsen. Dat is best een geruststellende gedachte in deze onzekere tijd.

Abonneer je op mijn blogs:
Facebook
Instagram
Twitter
Pinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.