Smart Living (#8) – Brandpreventie met een smartplug

Nu we noodgedwongen als gevolg van de coronacrisis voortdurend thuis zijn is het wellicht een goed idee om eens te kijken naar de brandveiligheid van je huis. Wist je dat er een potentieel brandgevaar schuilt in het opladen van apparaten die uitgerust zijn met lithium-ion accu’s, zoals smartphones, tablets en fietsaccu’s. In deze blog een oplossing om dit gevaar te beperken.

Gezondheid en veiligheid zijn voor de meeste mensen hele belangrijke waarden. Dat geldt zeker nu we ons met z’n allen midden in de coronacrisis bevinden. Hoe ik gezond probeer te blijven in deze moeilijke tijd heb ik besproken in de blog van vorige week. De blog van deze week gaat over veiligheid en heel specifiek over brandpreventie. In een tijd waarin we van vanwege het coronavirus meer dan ooit aan huis gebonden zijn is brandveiligheid natuurlijk best een belangrijk gegeven.
Degene die al vaker een blog van mij hebben gelezen weten dat als ik een blog schrijf over ‘Smart Living’ dat ik dan een stukje slimme technologie bespreek waar ik zelf ervaring mee heb. Het voelt een beetje raar om dat ook in deze bizarre tijd te doen, maar omdat de houdbaarheid van mijn blogs deze crisistijd hopelijk overleven wil ik hier nu toch even de aandacht op vestigen.

Onlangs werd ik door een moeder van een klasgenootje van onze dochter erop gewezen hoe gevaarlijk het is om ’s nachts apparaten waar accu’s in zitten (smartphones, tablets, fietsaccu’s) op te laden. Datzelfde geldt natuurlijk ook voor overdag opladen terwijl je niet thuis bent. Nu laad ik deze apparaten overigens altijd op met de originele kabel en lader die erbij geleverd is en gaat er iets kapot, wat tot op heden nog nooit is gebeurd, dan zou ik een originele lader en/of kabel terugkopen en niet zo’n goedkoop Chinees modelletje. Door het opladen met originele lader en kabel heb ik me eigenlijk altijd veilig gewaand. De vraag is of dat gevoel wel terecht is. Je hoort namelijk steeds vaker verhalen over brand die ontstaat als gevolg van oververhitting bij het opladen van lithium-ion accu’s. Ook bij het gebruik van originele laders en kabels. De accu van de e-bike van mijn vrouw en onze iPads liggen eerlijk gezegd vaak een hele nacht aan de lader. Het opladen van deze apparaten vergt vaak enkele uren en dan kun je dat toch het beste doen als je ze niet nodig hebt. Niet dan? Maar ik werd wel een beetje wakker geschud door de moeder van het klasgenootje van onze dochter. Want laten we wel zijn, het hoeft maar één keer fout te gaan en je bent de sjaak. Dus toen ben ik gaan nadenken hoe we het potentiële brandgevaar konden beperken of voorkomen. De meest voor de hand liggende oplossing was simpel. Gewoon geen apparaten aan opladers hangen als je niet thuis bent of als je naar bed gaat. Maar als mijn vrouw ’s avonds na het werk met een bijna lege accu van haar e-bike thuiskomt, dan is het toch wel prettig dat ze de volgende ochtend in ieder geval weer voldoende accucapaciteit heeft om comfortabel op en neer te komen naar haar werk. En ik vergeet bij het naar bed gaan heel eerlijk gezegd ook nog wel eens een iPad die nog aan een oplader hangt. Kortom, ik stond niet te springen om ons oplaad-gedrag compleet aan te passen, maar ik zag wel de noodzaak om een grotere veiligheidsmarge in te bouwen. Dus bedacht ik een praktische oplossing. Het koppelen van smartplugs aan ons alarmsysteem.

Smartplugs worden veelal gebruikt om lampen of andere apparatuur via een app op je smartphone in en uit te kunnen schakelen. Verisure, de leverancier van ons alarmsysteem, levert ook smartplugs. Sluit je een lamp op zo’n smartplug aan, dan kun je via de app op je smartphone de smartplug zo programmeren dat de lamp bij zonsondergang automatisch wordt ingeschakeld en bij zonsopgang wordt uitgeschakeld. Ook kun je er voor kiezen om de lampen die op smartplugs zijn aangesloten automatisch te laten aangaan als het inbraakalarm afgaat. Kortom, de smartplugs maken integraal onderdeel uit van het alarmsysteem. Dat gegeven heeft mij ertoe gebracht om twee smartplugs aan te schaffen. Eén smartplug voor in de garage waar de fietsen staan en eentje in de keuken waar we doorgaans onze iPads opladen. Door de koppeling aan het alarmsysteem worden de smartplugs automatisch uitgeschakeld als het inbraakalarm geheel (als we niet thuis zijn) of gedeeltelijk (als we naar bed gaan) wordt ingeschakeld. Het opladen van accu’s waarvan de oplader via een smartplug is aangesloten op het electriciteitsnet wordt daarmee onderbroken. Als ’s ochtends of bij thuiskomst het alarmsysteem wordt uitgeschakeld, schakelen de smartplugs weer aan en wordt het opladen hervat. Op deze manier creëren we, in aanvulling op de rookmelders die reeds waren aangesloten op het alarmsysteem, een stukje extra veiligheid in huis.

Stay safe!

Abonneer je op mijn blogs:
Facebook
Instagram
Twitter
Pinterest

2 gedachten over “Smart Living (#8) – Brandpreventie met een smartplug

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.