Smart Living (#10) – Tesla Dashcam en Sentry Mode

Heb je dit wel eens meegemaakt? Je komt terug bij je geparkeerde auto en er zitten een flinke deuk in. Niemand die bij jouw auto is gebleven, geen briefje, niets. Hoe ga je dan de schade verhalen? Tesla heeft daar iets slims op gevonden.

In deze blog wil ik graag wat meer vertellen over de slimme technologie in onze Tesla Model S. Zoals je wellicht weet heeft onze ‘Tessie’ een hele lading camera’s ingebouwd zodat de auto autonoom kan rijden. Die camera’s kunnen sinds vorig jaar (2019) ook voor een ander doeleinde gebruikt worden, namelijk opnames maken tijdens het rijden maar ook als de auto stil staat. Deze slimme functie heet Tesla Dashcam en hierdoor wordt automatisch opgenomen tijdens het rijden.

Het beeld van vier verschillende camera’s wordt opgeslagen: één van de drie camera’s bij je achteruitkijkspiegel neemt de weg voor je op. De achteruitrijcamera neemt op wat er achter je gebeurt en aan beide zijden van de auto neemt de camera bij de voorwielen ter hoogte van het spatbord op wat er gebeurt aan de zijkant van de auto. De beelden van deze camera’s worden continue opgenomen tot maximaal een uur terug. Als je op het icoontje van de dashcam in het centrale bedieningspaneel klikt slaat de auto de afgelopen tien minuten op in een aparte map. Dit doet hij van alle vier de camera’s. In de instellingen kun je er bovendien voor kiezen om, elke keer dat je de claxon van je auto gebruikt, de afgelopen tien minuten op te slaan. Best handig, want dan kun je niet vergeten op de opnameknop te drukken als er iets bijzonders voorvalt. De beelden van je dashcam kun je uiteraard als bewijsmateriaal gebruiken in het geval van een aanrijding, maar daarnaast is het ook gewoon leuk om bijzondere situaties vast te leggen en bijvoorbeeld privé te bewaren of op YouTube te plaatsen.

Als je bang bent om als Tesla bezitter je mooie auto ergens te parkeren en terug te komen om te ontdekken dat iemand er een deuk of kras in heeft gemaakt, dan is Sentry Mode de uitkomst. Deze bewakingsmodus houdt voor jou met diezelfde camera’s je auto in de gaten. Zodra er iemand in de buurt komt knipperen de lichten van je auto om te laten weten dat de auto je gezien heeft. Ook verschijnt er een voor iedereen goed zichtbare melding op het centrale bedieningspaneel om omstanders te waarschuwen dat ze opgenomen worden. Wanneer Sentry Mode geactiveerd wordt door beweging in de buurt van de auto, bewaart de auto de afgelopen tien minuten van wat de camera’s opgenomen hebben (vanaf het moment dat de beweging niet langer gedetecteerd wordt). Wanneer er iets gebeurt met je auto kun je dus achterhalen wat en door wie. Op het internet zijn de nodige Sentry filmpjes te vinden die op deze wijze botsingen, inbraken en vandalisme vastgelegd hebben. Je voorkomt met Sentry Mode waarschijnlijk geen incidenten, maar je hebt wel bewijsmateriaal van wat er zich heeft afgespeeld.

Als je Sentry Mode aan laat staan kost je dat ongeveer één tot anderhalve kilometer rijbereik per uur. Vandaar dat je er voor kunt kiezen om Sentry Mode alleen te gebruiken wanneer je ergens anders bent dan op je thuis-, werk- of een ander favoriet adres. Als je Sentry Mode aan laat staan terwijl je langere tijd niet kunt laden (bijvoorbeeld als je op vakantie bent en je auto op het vliegveld staat), dan trekt Sentry Mode een volle accu dus in zo’n tien dagen leeg. Wanneer je acculading echter onder de twintig procent komt, schakelt Sentry Mode automatisch uit.

Om gebruik te maken van zowel de dashcam als Sentry Mode moet je een USB stick in één van de twee voorste USB poorten (je vindt deze in het voorste vakje in het middenconsole) plaatsen. De USB stick moet geformatteerd zijn in het FAT32 formaat en voorzien zijn van een folder met de naam ‘TESLACAM’. Je kunt in principe elke USB stick gebruiken. Zelf ben ik gegaan voor een compacte USB stick van het merk Sandisk. Deze stick met 256 Gb aan ruimte kostte nog geen veertig euro.
De opgeslagen beelden kun je direct in je Tesla bekijken (wanneer deze geparkeerd staat) via de ingebouwde viewer. De viewer werkt superhandig, want je ziet in één oogopslag alle vier de camerabeelden tegelijkertijd. Door op het beeld van een specifieke camera te klikken wordt deze in een groter scherm weergegeven. Vanzelfsprekend kun je de video’s ook op je computer bekijken. Dan moet je de USB stick dus even uit je auto halen en inpluggen in je pc of laptop.
Tot voor kort was het bekijken van de beelden op je USB stick op je laptop of computer eigenlijk de enige mogelijkheid om de opnames te bekijken. Een andere mogelijkheid, die ik zelf ook nog even heb overwogen, was het kopen van een app voor je smartphone en een speciale USB stick (met WiFi) die verbinding met je smartphone kan maken. Maar via een software update lanceerde Tesla zeer recentelijk een eigen viewer voor in de auto. Dat is Tesla ten voeten uit. Er wordt goed geluisterd naar de behoeften van klanten, er wordt iets ontwikkeld en via een software update wordt het voor de hele vloot beschikbaar gesteld. Over slimme technologie gesproken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.