Healthy Living (#12) – Vakantie
De vakantie van de kinderen is afgelopen vrijdag begonnen maar als ik dit schrijf zit ik nog niet bepaald in vakantie-modus. Voor dat we op vakantie gaan moet er altijd nog het nodige gebeuren en zie dan maar eens het hoofd koel te houden en het zonnetje in huis te blijven. Daar ben ik geen kei in, dat geef ik eerlijk toe. Omdat ik thuisblijfpapa ben, laad ik de voorbereidingen voor vakanties meestal volledig op mijn nek. Gelukkig heb ik een hele lieve vrouw die dat vrij snel oppikt en me geruststelt met de magische woorden “ik ben er ook nog”. Dat geeft onmiddellijk wat meer lucht. Het feit dat het er echter op lijkt alsof het coronavirus weer met een opmars bezig is draagt niet bepaald positief bij aan mijn gemoedsrust.
Toen COVID-19 nog in geen velden of wegen te bekennen was hebben wij onze zomervakantie geboekt. Een ‘cottage’ op een kind-vriendelijke camping in de Franse Auvergne. Vorig jaar mei zijn we met de kids een weekje naar de Côte d’Azur geweest en dat is ons zo goed bevallen dat we voor deze zomer weer een camping-vakantie in Frankrijk hebben uitgezocht. Vorig jaar zomer zaten we op een camping in de Belgische Ardennen. Dat was een prima vakantie, maar het weer liet qua temperatuur een beetje te wensen over. Niet echt weer om bijvoorbeeld lekker buiten te zwemmen. Dus voor de aankomende zomervakantie hadden we al bepaald dat we iets zuidelijker zouden gaan. Maar toen kwam Corona. De afgelopen meivakantie zijn we ondanks de beperkingen toch een weekje naar Friesland geweest. De meeste tijd hebben we ons toen binnenshuis vermaakt. We hebben er lang rekening mee gehouden dat we vanwege Corona deze zomer thuis zouden blijven. Een vakantie met grote beperkingen in het buitenland zagen we niet zitten, dus mijn vrouw en ik hadden al afgesproken dat we alleen zouden gaan als het veilig was om te gaan en als op de camping faciliteiten als speeltuin en zwembad gewoon geopend zouden zijn. En dat is vooralsnog het geval. Maar helemaal relaxed ben ik niet. Hopelijk komt dat nog als we straks op de plek van bestemming zijn. Ik kijk er erg naar uit om, na zo’n rare periode die we achter de rug hebben en het onzalige vooruitzicht dat we in het najaar mogelijk weer met meer beperkingen als gevolg van het oprukken van COVID-19 te maken krijgen, even uit de dagelijkse sleur te breken en lekker veel kwali-tijd met de kinderen en mijn vrouw door te brengen.
Ondanks dat ik nu een beetje gestresst ben met de vakantie in het vooruitzicht ben ik de afgelopen maanden toch ‘gezond’ doorgekomen. De gevreesde corona-kilo’s zijn aan mijn lijf voorbij gegaan. Het hardlopen is door Corona weliswaar de das omgedaan maar ik heb op dit moment voldoende alternatieven. En ik heb bovendien de extra mogelijkheid om wekelijks een interval fietstraining te doen bij de sportstudio waar mijn vrouw en ik lid van zijn. Heb ik nog geen gebruik van gemaakt, maar wie weet dit najaar. Ik heb een vast rondje van bijna 5 kilometer dat ik als het even meezit elke dag in een stevig tempo wandel. En lukt het een keer niet, dan doe ik een workout op onze crosstrainer. Daarnaast doe ik elke week een korte maar intensieve Miha Bodytec EMS-krachttraining en doe ik dagelijks mijn opdrukoefeningen. Bovendien spendeer ik wekelijks ook nog de nodige uurtjes in de tuin. Kortom, aan lichaamsbeweging geen gebrek. En het belangrijkste van alles, ik voel me er goed bij.
Wat mijn eetpatroon betreft, daar heb ik op advies van mijn sportcoach wel een kleine verandering in aangebracht. Ik doe nog steeds aan ‘intermittent fasting’, maar ik begin doordeweeks wat vroeger met eten. Gedurende een lange tijd was mijn eerste eetmoment van de dag pas rond half één ’s middags. Nu is mijn eerste eetmoment meestal rond tien uur. Volgens mijn sportcoach is dat beter omdat ik dan mijn metabolisme als het ware een ‘kickstart’ geef. De lunch sla ik over en rond een uurtje of drie eet ik fruit. Soms in de vorm van een kleine fruitsalade maar steeds vaker als smoothie met ongezoete amandelmelk. ’s Avonds eet ik een normale warme maaltijd en dat is dan mijn laatste eetmoment van de dag. Mijn dagelijkse vastenperiode begint meestal tussen zes en half zeven en duurt tot tien uur of half elf de volgende dag. In het weekend ben ik wat soepeler en de zaterdag of de zondag permitteer ik mezelf een cheat-day. Dat wil zeggen dat ik een dag in de week het vastenschema laat voor wat het is en minder bezig ben met wat ik eet. Zo’n cheat-day schijnt een positief effect op je metabolisme te hebben omdat je het lijf af en toe even prikkelt en uit de routine haalt. Die routine kan namelijk maken dat je lichaam te zeer went aan het periodiek vasten en als gevolg daarvan op een permanente spaarstand gaat. En dat is iets dat je blijkbaar beter kunt voorkomen. En voor wie zich afvraagt of ik inmidddels al weer een keer alcohol heb gedronken. Het antwoord is nee. Niet meer sinds 29 december 2019 en ik ben het vooralsnog ook niet meer van plan. Ik mis het niet, dus waarom zou ik het dan nog doen?
Wat ik wel van plan ben om nog een keer te gaan doen is om meer inzicht in mijn gezondheid te krijgen via DNA, bloed en speekseltesten. Want je kunt er wel een gezonde leefstijl op na houden, maar wie zegt dat jij voor jouw lichaam de juiste keuzes maakt. Een voorbeeld. Sommige mensen kunnen bij wijze van spreken tien kopjes koffie per dag drinken zonder dat dit nadelige gevolgen voor hun gezondheid op de lange termijn heeft. Bij andere mensen heeft een hoge inname van cafeïne op de lange termijn wel nadelige effecten. Het punt is echter dat je doorgaans niet precies weet welk effect bepaald gedrag of een bepaalde voedingsgewoonte op de lange termijn voor jouw gezondheid heeft. Door jouw DNA, bloed en speeksel te laten onderzoeken kan daar voor wat betreft je preventieve gezondheid al het nodige in blootgelegd worden. Hele interessante materie vind ik persoonlijk, maar ik kan me ook voorstellen dat er mensen zijn die dit wel heel ver vinden gaan. Desondanks ben ik ervan overtuigd dat we dit soort technieken in de toekomst meer zullen gaan gebruiken. Immers, je kunt het geld beter uitgeven aan de preventieve gezondheidszorg dan aan medisch specialistische zorg. Met andere woorden, als ik mag kiezen of ik mijn geld wil uitgeven aan de behandeling van een beroerte of een hartinfarct of aan het voorkomen daarvan dan weet ik het wel. Klinkt heel eenvoudig… en volgens mij is het dat ook!
Blijf gezond!