Een toepasselijk illustratie van mijn blog over veganisme met de tekst ‘I am vegan’

Veganisme

Veganisme is een levenswijze waarbij – voor zover praktisch haalbaar – wordt afgezien van alle vormen van exploitatie van, en wreedheid naar, dieren voor eten, kleding of andere doeleinden.

Het is al weer een tijd geleden dat ik de beslissing heb genomen om me tot het veganisme te bekeren. Dat bekeren moet je overigens niet letterlijk nemen. Het veganisme is immers geen religie. Desondanks zijn sommige veganisten zo fanatiek dat je haast zou denken dat ze een bepaald geloof aanhangen. Nu zie je dat fanatisme ook bij sommige sportbeoefenaars, dus dat is op zich niet zo heel bijzonder. 

Niet van vandaag op morgen maar beetje bij beetje 

De keuze voor het veganisme is niet een besluit dat ik van de ene op de andere dag heb genomen. Ik ben er als het ware naar toe gegroeid. Dat begon jaren geleden al met het matigen van mijn vleesgebruik en de introductie van peulvruchten in ons weekmenu. Geleidelijk aan verdween het rund- en varkensvlees uit ons dieet en aten we vaker kip en vis. Ik koos er bovendien steeds vaker voor om op één of meerdere momenten in de week geen vlees of vis te gebruiken. Die momenten werden van lieverlee steeds frequenter. Aangezien ik degene ben die de boodschappen doet en op de meeste doordeweekse dagen voor de warme maaltijd zorg, hobbelde mijn gezin eigenlijk zonder te morren achter mij aan. 

Het besluit om voor het veganisme te kiezen is een bewust besluit. Een besluit dat ik om drie redenen heb genomen. Een hele belangrijke is voor mij de geringere milieu-impact van plantaardig voedsel ten opzichte van dierlijke voeding. De tweede reden heeft met gezondheid te maken en de derde reden met dierenwelzijn. 

Goed voor het milieu

Plantaardige voeding is in mijn ogen een stuk efficiënter dan dierlijke voeding. Ga maar na. Het vee krijgt eiwitrijke plantaardige voeding om melk, vlees en eieren als eindproduct op te leveren. Die eiwitrijke plantaardige voeding kunnen we ook zelf rechtstreeks gebruiken zonder tussenkomst van al die miljoenen dieren. Want een groot nadeel van al die dieren is dat ze een gigantische hoeveelheid mest produceren. En we weten allemaal dat er een verband bestaat tussen mest en de stikstofproblematiek. Bovendien produceren koeien bij de vertering van hun plantaardige menu methaan. En methaan is een broeikasgas dat vijfentwintig keer zo sterk is als CO2. En dan heb ik het nog niet eens over de ontbossing die plaatsvindt om de soja te produceren die voor het overgrote deel niet rechtstreeks maar in de vorm van dierlijke producten op ons bord belandt.

Goed voor de gezondheid

Een tweede reden komt voor uit mijn streven naar een optimale gezondheid. Het voedingscentrum hamert er niet voor niks voortdurend op dat we meer groente en fruit moeten eten en minder verzadigde vetten. Dierlijke producten, vette vis uitgezonderd, zijn een voorname bron van verzadigde vetten. En van het eten van teveel verzadigde vetten wordt aangenomen dat je een verhoogd risico op hart- en vaatziekten krijgt. Persoonlijk denk ik dat suiker een veel grotere boosdoener is in het ontstaan van overgewicht en daaraan gerelateerde gezondheidsklachten dan vet, maar dat zal de toekomst wel leren vermoed ik.

Goed voor het welzijn van dieren

De derde en laatste reden is dierenwelzijn. Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat de dieren die wij voor humane consumptie gebruiken ook gevoelens en emoties hebben. Dat betekent dus dat dieren zoals koeien, varkens en kippen kunnen lijden. Dat besef gaf mij het laatste zetje om niet langer als alleseter maar als planteneter door het leven te willen gaan. 

Veganisme beperkt zich niet alleen tot voeding

De laatste stap om volledig voor het veganisme te gaan was voor mij het schrappen van eieren uit mijn menu. Ik was een tijdje lang wat ze noemen een ovo-vegetariër. Iemand die afgezien van eieren geen dierlijke producten consumeert. Het besluit om ook geen eieren meer te eten, ondanks dat we zelf kippen houden, heb ik vrij recent pas genomen. Van veel beginnende veganisten hoor of lees je dat ze het schrappen van kaas uit hun menu erg lastig vinden. Ik had dat dus met eieren. Maar met het schrappen van alle dierlijke producten uit mijn dieet ben ik er nog niet. De volgende stap is om ook kritisch te gaan kijken naar het gebruik van dieren in andere producten. Je moet dan denken aan onder andere kleding, schoenen, verzorgingsproducten en schoonmaakmiddelen. De omvang van producten waar dierlijke materiaal in is verwerkt is werkelijk gigantisch. Ik stond daar echt van te kijken. Gelukkig zijn er ook steeds meer vegan alternatieven.

Vegan koken voor het gezin

Ik druk mijn mede-gezinsleden geen veganistische levensstijl door de strot. Mijn kinderen drinken ‘gewoon’ melk bij hun boterham met kaas of kipfilet. Ik heb er echter wel voor gekozen om voor het hele gezin vegan te koken. En daar werd stilzwijgend mee ingestemd. Met andere woorden, ik kook dus geen apart vegan potje voor mezelf. 

Vegan koken vind ik een leuke uitdaging, want je probeert elke dag natuurlijk wel iets lekkers op het bord te toveren. Dat gaat met vallen en opstaan. Een complicerende factor is dat de smaakbeleving van onze kinderen natuurlijk nog niet uitontwikkeld is. Maar dat maakt het juist wel interessant. En als ze een keer iets niet zo lekker vinden dan is dat geen enkel probleem. 

We doen het niet zo vaak, maar als we buiten de deur eten en mijn vrouw en kinderen kiezen voor een niet-vegan optie, dan vind ik dat meer dan prima. Ik leg mijn kinderen wel uit waarom ik zelf voor het veganisme heb gekozen, maar ik ga ze niet mijn keuze lopen opdringen. Als ze die keuze willen maken, dan moeten ze dat zelf doen. Datzelfde geldt uiteraard ook voor mijn vrouw die overigens vegetarisch is.

Een kort nawoord bij deze blog

Met het schrijven van deze blog heb ik geenszins de bedoeling om andere te overtuigen om ook veganist te worden. Deze blog is louter informatief bedoeld. Maar als je vragen hebt, dan laat het gerust weten. Onderaan deze blog staan diverse manieren om met me in contact te komen.

Nog niet uitgelezen? Dan kan ik je mijn blog over overgewicht van harte aanbevelen.

Abonneer je op mijn blogs:
Facebook
Instagram
Twitter
Pinterest

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.