Healthy Living (#3) – Hardlopen en Bodytec
Vanaf mijn vroegste jeugd heb ik eigenlijk een haat-liefdeverhouding met sporten. Niet met bewegen in het algemeen, maar met intensief sporten. Ik was als kind liever lui dan moe. Daar waar op de basisschool en op de middelbare school tijdens de gymlessen iets met toestellen werd gedaan kon je mij nog wel enthousiast krijgen, maar een balsport (lees: een sport waar je achter de bal aan moest hollen) was op z’n zachtst gezegd niet mijn ding. Op volleybal na dan, dat vond ik wel oké. Nee, als kind lag ik veel liever in het zwembad. Niet dat ik nou zo goed kon zwemmen hoor, maar ik voelde me lekker vrij in het water.
Naarmate ik ouder werd – verstand komt met de jaren zeggen ze – begon ik het echter belangrijker te vinden om toch maar iets aan sport te gaan doen. Enerzijds voor mijn gezondheid en anderzijds omdat de zwaartekracht naarmate je ouder wordt steeds meer vat op je lijf begint te krijgen. Ik heb als twintiger en dertiger meerdere keren een fitness-abonnement bij een sportschool gehad. Helaas verlies je – wie herkent dit niet – na een tijdje de motivatie om te gaan, maar blijf je wel stug je abonnement doorbetalen. Als dertiger heb ik bovendien ook nog een tijdje aan yoga gedaan. Dat was eigenlijk best wel prettig. Van echt intensief sporten was weliswaar geen sprake, maar het ervaren van een goede balans tussen inspanning en ontspanning was wel lekker.
En toen was daar zo’n jaar of tien geleden de hardloop-hype. Dus uitgerust met speciaal aangemeten hardloopschoenen, renkleding voor warme en koude dagen en de podcast ‘Start to Run met Evy Gruyaert’ op mijn iPod ben ik ook voor de hype bezweken. Na het opbouwschema voor de eerste 5 kilometer heb ik doorgetraind en binnen afzienbare tijd liep ik met gemak 10 kilometer. Ik liep niet super snel, vond ik ook niet belangrijk, maar oh wat was het lekker. En toch kwam daar ergens weer de klad in en dan raak je de opgebouwde conditie ook vrij snel weer kwijt. Een paar weken geleden besloot ik echter om het toch maar weer eens op te pakken. Ik was al een paar maanden vrij gedisciplineerd drie keer per week aan het trainen op de crosstrainer die we op onze slaapkamer hebben staan. Echter, het lopen op de crosstrainer vind ik, ondanks dat ik gedurende een sessie natuurlijk wel motiverende muziek afspeel, redelijk saai en na een half uur heb ik het wel gehad op dat ding. Het positieve van de crosstrainer is echter wel dat je redelijk onbelast een cardio workout kan doen en als je zoals ik wat losser in je gewrichten zit, dan heeft onbelast trainen zo zijn voordelen. Maar omdat ik sinds een halfjaar ook aan krachttraining doe – daarover zometeen meer – hoop ik dat ik daarmee de klachten die ik voorheen kreeg met buiten lopen kan ondervangen. De tijd zal het leren, maar voorlopig loop ik weer lekker buiten. Meestal overdag als de kinderen naar school zijn, maar sinds kort ook ’s avonds na zonsondergang. Omdat we in een buitengebied wonen, waar het na zonsondergang echt pikkedonker wordt, heb ik uiteraard goede verlichting aangeschaft waardoor ik zelf goed kan zien waar ik loop en bovendien goed zichtbaar ben voor andere weggebruikers.
Hoe fijn het hardlopen ook is voor het opbouwen en onderhouden van je lichamelijke conditie, het doet natuurlijk niet zo veel voor je spierkracht. Ik had echter ook geen trek in het zoveelste fitness-abonnement. Een jaar of twee geleden hoorde ik via via voor het eerst over bodytec. Bodytec is een EMS-training en EMS staat voor Electro Musculaire Stimulatie. Dit is een techniek die via elektrische impulsen de spieren maximaal activeert. Deze impulsen zijn overigens lichaamseigen. Gedurende een bodytec-les draag je een pak met electroden. Dit pak is aangesloten op een systeem dat de impulsen reguleert. Het systeem geeft als het ware eenzelfde impuls af dan je hersenen normaalgesproken doen om een spier aan te spannen. Je lichaam herkent niet het verschil en zal dus ook met een impuls van het bodytec systeem de spieren laten aanspannen. Het grote verschil zit in het feit dat het bodytec systeem harder de spier kan laten aanspannen dan jouw hersenen dat kunnen, wat uiteindelijk tot een intensieve workout leidt. En zo’n workout duurt maar 20 minuten. Een buitengewoon efficiënte manier van krachttraining waarbij je zelf de intensiteit bepaalt. Immers, jij bent degene die bepaalt hoe sterk de impulsen voor de verschillende spiergroepen zijn. Tijdens een bodytec-les doe je onder begeleiding van een trainer bovendien allerlei verschillende oefeningen waardoor je het maximale resultaat uit de training haalt. Ik doe dit nu dus een half jaar en vind het heerlijk. Echt een aanrader voor iedereen die om welke reden dan ook een efficiënte krachttraining zoekt. Bovendien is deze training ook geschikt voor mensen met een blessure of die vanwege een fysieke beperking geen reguliere krachttraining met gewichten kunnen doen.
Een paar keer per week intensief sportief is natuurlijk fantastisch voor je fysieke gesteldheid, maar het doet ook wonderen voor je mentale welbevinden. Naast voldoende beweging kun je natuurlijk ook door voeding hele goede dingen voor je gezondheid doen. In één van de volgende blogs ga ik dieper in op mijn persoonlijke ervaring met voeding. Dat wordt dus geen culinaire blog – komt misschien ook nog wel een keer – maar eentje over het jojo-effect waar zo’n beetje de helft van de mensheid last van lijkt te hebben. So stay tuned!