Alcohol
Met het schrijven over alcohol heb ik altijd het gevoel dat ik me een beetje op glad ijs begeef. Volgens mij is het namelijk best een gevoelig onderwerp. In oktober 2019 schreef ik een blog over de rol die alcohol tot dan toe in mijn leven vervulde. Aan het eind van deze blog zal ik een link naar die bewuste blog met je delen. Kort na het schrijven van die blog, om precies te zijn op 29 december van dat jaar, ben ik gestopt met alcohol drinken. Dat was op dat moment geen bewuste actie. Ik deed weer eens mee aan ‘dry january’. In plaats van het gebruik van alcohol een maand te staken had ik me op voorhand voorgenomen om het honderd dagen vol te houden.
In die bewuste honderd dagen viel het begin van de coronapandemie. Alles viel toen stil en de behoefte aan alcohol was voor mij volledig naar de achtergrond verdwenen. Ik zette door. Weken werden maanden en maanden werden jaren. Ik heb lang gedacht dat ik mijn alcoholgebruik op pauze had gezet. Na bijna drie jaar nuchter door het leven gaan durf ik nu wel te stellen dat die pauze hoogstwaarschijnlijk oneindig zal zijn. Als ik terugdenk aan de tijd dat ik nog alcohol dronk en ik die vergelijk met nu, dan is er een wereld van verschil met hoe ik me voel. Een stuk gezonder en meer in balans.
Verantwoording
Maar waarom dan nu een blog over alcohol zul je je wellicht afvragen? Welnu, aangezien ik de opleiding tot leefstijlcoach volg, kwam het onderwerp alcohol een tijdje terug ook voorbij. Het gebruik van alcohol is namelijk nauw verbonden met een aantal leefstijlproblemen. Overgewicht is daar denk ik wel de belangrijkste van. Nu is het beslist niet zo dat, omdat ik zelf gestopt ben met het drinken van alcohol, ik vind dat iedereen moet stoppen. Dat is iets wat eenieder voor zichzelf moet bepalen. Het enige wat ik wil doen is mensen helpen om hier een bewuste afweging in te maken. En om dat te kunnen is informatie nodig.
Huberman Lab
De inspiratie voor het schrijven van deze blog kreeg ik afgelopen week na het beluisteren van een podcast genaamd ‘Huberman Lab’. De gastheer van deze podcast is Andrew Huberman, een Amerikaanse neurowetenschapper. In de podcast ‘What Alcohol Does to Your Body, Brain & Health’ legt hij op begrijpelijke wijze uit hoe alcohol wordt verwerkt in ons lichaam. Alcohol is in feite vergif en leidt onherroepelijk tot schade aan lichaamscellen. Of je er nou veel van drinkt of weinig.
In de podcast legt Huberman uit hoe de consumptie van alcohol van invloed is op ontstekingsverschijnselen, stress, verlies van hersenweefsel (neuro-degeneratie) en het risico op het krijgen van verschillende soorten kanker. Alcohol heeft bovendien een slechte uitwerking op het inwendige milieu van onze darmen (microbioom), de dikte van ons brein, de hormoonbalans en onze stemming en motivatie. Kortom, een buitengewoon informatieve podcast. Waar je wel even voor moet gaan ‘zitten’, want hij duurt twee uur.
Effecten van alcohol
Wat me het meest is bijgebleven uit deze podcast is dat er eigenlijk geen veilige dosering en frequentie van alcoholgebruik bestaan. En dat de positieve effecten van het drinken van alcohol in het algemeen en van rode wijn in het bijzonder compleet niet opwegen tegen de schadelijke effecten. Iedereen die op regelmatige basis alcohol drinkt, of dat nu dagelijks één of twee glazen is of alleen in het weekend, vergiftigt zijn/haar lichaam. En die vergiftiging heeft zowel korte als lange termijn gezondheidseffecten. Om nog maar te zwijgen van de ellende die mensen kunnen veroorzaken als ze met alcohol op achter het stuur kruipen. Of de uitwassen van agressie die aan alcoholgebruik zijn gerelateerd.
Goed gevoel
Als ik terugdenk aan mijn eigen alcoholgebruik dan deed ik dat voornamelijk om de stress van het dagelijks leven te verzachten en om me een goed gevoel te geven. Als je alcohol drinkt leidt dat tot een verhoogde afgifte van de hormonen dopamine (gelukshormoon) en serotonine (knuffelhormoon). Dat is de verklaring voor de prettige roes die je ervaart na het gebruik van alcohol. Wat ik echter nogal onthullend vond is dat dit effect het grootst is als je voor het eerst een glas alcohol drinkt en dan bergafwaarts gaat.
Kort na het drinken van het eerste glas pieken deze beide hormonen in je bloed. Dat is echter van relatief korte duur. Het lichaam gaat namelijk meteen aan de slag met het verwerken van de alcohol. Het is immers vergif. Wat er echter gebeurt is dat hierdoor de niveau’s van dopamine en serotonine onder het startpunt (baseline) terecht komen. Met andere woorden, je gaat je minder goed voelen dan voordat je het eerste glas alcohol dronk. Het mag duidelijk zijn dat hier het verlangen wordt geboren om het niet bij één keer of één glas te laten.
Stress
Een ander voor mij nogal onthullend effect dat het gebruik van alcohol heeft, is het volgende. Op de korte termijn geeft alcohol een stress-verlagend effect. Echter, onderzoek heeft aangetoond dat bij mensen die regelmatig alcohol drinken het niveau van het ‘stresshormoon’ cortisol toeneemt. Oftewel, regelmatig alcohol drinken leidt tot meer stress. Meer stress stimuleert de behoefte om deze stress te verlagen en kan ertoe leiden dat men meer of vaker gaat drinken. En het is natuurlijk een open deur dat meer en vaker drinken kunnen leiden tot alcoholmisbruik en alcoholisme.
Disclaimer
Deze blog is bedoeld om te informeren en niet om te oordelen. Iedere volwassene is wat mij betreft zelf verantwoordelijk voor hoe hij/zij zijn/haar leven leidt. Keuzes die je maakt kunnen je gezondheid bevorderen danwel schaden. Dat is aan jou. Ik heb met betrekking tot alcoholgebruik een lange weg afgelegd om te komen tot waar ik nu ben. Zoals met zoveel dingen ging dat via de weg van de geleidelijkheid. Die begon met het niet meer in huis halen van alcohol voor eigen gebruik.
Ben je benieuwd naar mijn eerste stappen naar een alcoholvrij bestaan? Klik dan hier voor mijn blog over alcoholgebruik. En mocht je vragen hebben, laat het dan gerust weten via onderstaande sociale mediakanalen.