Smart Living (#4) – Arlo Pro bewakingscamera
De vorige eigenaar van ons huis had op een strategische plek een buitencamera geplaatst. Deze camera bleef echter niet achter na de verkoop. Mijn vrouw en ik achten het niet noodzakelijk om op stel en sprong een bewakingscamera te plaatsen, maar het was wel iets dat we op termijn wilden doen. Ons huis staat namelijk in het buitengebied en ongenode gasten kunnen hier vrij gemakkelijk onopgemerkt een kijkje komen nemen. Dus toen wij hier kwamen wonen ben ik mij toch maar eens gaan verdiepen in de verschillende soorten bewakingscamera’s. Ik zocht een systeem waarbij ik alleen aanschafkosten voor de camera hoefde te maken. Ik was niet geïnteresseerd in een systeem met een abonnement. Verder wilde ik een systeem dat volledig met een app te bedienen zou zijn en waarbij de beelden gedurende een bepaalde tijd bewaard zouden blijven. Kortom, ik was op zoek naar een, hoe kan het ook anders, slim systeem.
Na de nodige specificaties van verschillende camera’s en reviews van gebruikers te hebben bekeken is mijn keuze gevallen op de Arlo Pro bewakingscamera. De Arlo Pro is een compacte camera met een oplaadbare accu. Beeld- en geluidskwaliteit zijn prima in orde. Met infrarood zijn de beelden die ’s avonds of ’s nachts, bij weinig of geen licht, worden gemaakt ook van meer dan voldoende beeldkwaliteit, maar ik raad je dan wel aan om de camera niet, zoals ik, in de buurt van een lamp te hangen, want dan gaat de beeldkwaliteit logischerwijs hard achteruit. De bewakingscamera neemt beelden op als mijn vrouw of ik, dat is te zeggen onze smartphone waar de app op draait, zich buiten een in te stellen gebied (geofence) van de camera bevindt. Verder kun je in de app instellen op welke momenten je de camera sowieso ingeschakeld wilt hebben, bijvoorbeeld ’s nachts. In principe neemt de camera alleen op als er beweging of geluid wordt gedetecteerd en staat hij verder in een stand-by-modus die de accu spaart.
De basis van het Arlo Pro camerasysteem wordt gevormd door het basisstation dat op de internetrouter is aangesloten. De verbinding tussen het basisstation en de camera is een WiFi-verbinding. Een goed WiFi-signaal is dus wel een vereiste. Zeker als je de camera buiten wilt gebruiken. Wij hebben een Netgear Orbi internetrouter met een hele uitgebreide WiFi-dekking, dus dat zit wel snor. Overigens kan het basisstation desgewenst een alarmsignaal van 100 db laten klinken als er door de camera een geluid of beweging wordt gedetecteerd. Wij gebruiken deze functie niet omdat we naast de bewakingscamera het slimme alarmsysteem van Verisure (zie mijn vorige blog) gebruiken. Bovendien gebruiken we de camera buiten en staat het basisstation in de meterkast. Vliegt er een vogeltje voor de camera langs dan wordt dit ook gedetecteerd. Het is dan niet heel zinvol dat er een keihard alarmsignaal klinkt. Zouden we de camera echter binnen gebruiken, dan is dit natuurlijk best een handige feature.
Wat de accu van de camera betreft, die gaat zeker 3-4 maanden mee voordat deze weer opgeladen moet worden. Als je de camera binnen gebruikt kun je er overigens ook voor kiezen om de camera bedraad aan te sluiten. Dan hoef je ‘m dus nooit op te laden.
Een van de pluspunten van het systeem is dat je meerdere camera’s op het basisstation kunt aansluiten. En niet onbelangrijk, losse camera’s zijn daadwerkelijk los te koop. Ik ben zo tevreden over dit systeem dat ik het niet uitsluit dat ik in de toekomst nog één of twee camera’s bij koop om zo de dekking te optimaliseren.
Als je overweegt om een slim camerasysteem aan te schaffen dan kan ik je het Arlo Pro systeem zeker aanraden. Mocht je nog vragen hebben dan stel ze gerust in een reactie hieronder.