Met mijn blog wens ik je een gezonde kerst toe.

Een gezonde kerst

Deze kerst wordt een gezonde kerst. En een gezellige kerst, een warme kerst en een lekkere kerst. Op de vraag wat we met kerstavond zullen eten reageerde onze oudste heel resoluut met ‘kapsalon’. Een uitstekende keus voor kerstavond als je het mij vraagt. Het idee om op kerstavond een borrelplank te doen verdween daarmee al snel weer naar de prullenbak. We hebben een beproefd recept uit de Allerhande voor een vegan kapsalon. Voor wie niet bekend is met deze uitgebreide variant van het gewone frietje noem ik even kort wat erin zit. De basis wordt gevormd door friet en shoarma met gesmolten kaas. Daarover gaan tomaat, rode ui, komkommer en sla. Het geheel wordt afgetopt met een knoflooksaus.

Niet roomser dan de paus

Omdat de vegan shoarma en de vegan kaas beide een bewerkt product zijn past dit natuurlijk niet helemaal in het thema van een gezonde kerst. Maar ik ben qua gezond koken en eten beslist niet roomser dan de paus. Ik probeer het aantal bewerkte producten op weekbasis zoveel mogelijk te beperken, maar ik ben geen heilige. De knoflooksaus maken we overigens wel helemaal zelf op basis van een recept voor vegan mayonaise uit de TLV Vegan. Teentje knoflook en wat bieslook erbij en smullen maar.

Brunch op eerste kerstdag

Op eerste kerstdag brunchen we met mijn schoonfamilie bij mijn schoonouders. Omdat we vanwege het reizen niet zo heel veel tijd overhouden eten we ’s avonds iets dat ik ’s ochtends kan voorbereiden. Da’s het voordeel als je elke ochtend al om zes uur uit de veren bent. We eten ’s avonds vegan stoof, met rode kool en pommes duchesse. De vegan stoofstukjes en de pommes duchesse zijn fabrieksartikelen. Als ik bewerkte producten gebruik dan kijk ik wel altijd even wat er zoal inzit. Een product dat stijf staat van de toevoegingen (E-nummers) laat ik liever liggen.

Uitgebreid koken

Op tweede kerstdag gaan we uitgebreid koken. Voorgerecht, hoofdgerecht en nagerecht. Om de kinderen een plezier te doen bestaat het voorgerecht uit een vegan kerstkrans van mini ‘frikandellen’ met radijspaddestoelen. Voor het hoofdgerecht heb ik de kinderen uit drie gerechten met pompoen laten kiezen. Ze kozen voor de vegan m’hanncha uit het Kerst Kookboek van Jamie Oliver. Een slang van filodeeg met onder andere pompoen, parelgort en gedroogde vruchten. Het toetje zijn filodeegpakketjes met cranberry-vruchtenspread. Evenals het voorgerecht uit de Allerhande.

Geen uitzondering met kerst

Kortom, qua lekker eten komen we deze kerst helemaal niets te kort. Mijn vrouw heeft bovendien aangeboden om voor kerst nog zelf een vegan kerstbrood te bakken. Daar kunnen we dan lekker van genieten tijdens de brunch bij mijn schoonouders en de kerstbrunch op tweede kerstdag. Ik vind het fijn om met kerst feestelijk en lekker te eten, maar het moet wat mij betreft geen schranspartij worden. Doordat mijn vrouw en ik beide een ‘intermittent fasting’ regime volgen slaan wij ons ontbijt altijd over. Met kerst maken we daar geen uitzondering op. Ook stappen we met kerst niet van ons vegan eetpatroon af. We zijn vegan uit de overtuiging dat het gezond, minder belastend voor het milieu en beter voor het dierenwelzijn is. Het zou raar zijn als we die overtuiging met kerst terzijde zouden schuiven. 

Fitness-doel

In mijn blog van een aantal weken geleden schreef ik over het fitness-doel waar ik sinds een paar maanden aan werk. Het opbouwen van meer spiermassa. Vorige week had ik mijn zes-wekelijkse meetmoment en dat vond ik best wel spannend. Bij het meetmoment daarvoor had ik namelijk spiermassa verloren en was ik in vetmassa aangekomen. Vermoedelijk omdat ik het mezelf te gemakkelijk had gemaakt. De afgelopen zes weken heb ik me qua eten en bewegen (cardio en krachttraining) aan een strak schema gehouden. Dat viel niet altijd mee, maar ik wist waar ik het voor deed. Desondanks was ik wel wat onzeker of het ook het gewenste resultaat zou opleveren. 

Weegresultaat

Eenmaal  op de weegschaal zag ik meteen dat ik een heel klein beetje was afgevallen. Het was slechts 200 gram, maar de moed zakte me er wel een moment van in de schoenen. Toen ik echter verder keek bleek dat het gewichtsverlies te danken was aan een reductie van mijn lichaamsvet. Mijn vetpercentage was in zes weken tijd gezakt met vijf procent. Mijn spiermassa was daarentegen met 1,7 kilogram toegenomen. Nu is een bio-impedantie meting niet honderd procent betrouwbaar, zeker niet voor mannen in mijn gewichtsklasse, maar het geeft wel een indicatie dat ik op de goede weg ben. En als ik in de spiegel kijk, dan zie ik echt wel het resultaat van zes weken gedisciplineerd eten en sporten.

Motivatie

Een reden temeer om te kiezen voor een gezonde kerst. Beetje jammer om het behaalde resultaat nu alweer teniet te doen. Als ik ervoor zou kiezen om met kerst qua eten uit de band te springen en wat minder te bewegen, dan kan mijn lijf dat waarschijnlijk prima hebben. Waar ik echter bang voor ben is dat het niet positief bijdraagt aan mijn motivatie. Met andere woorden, pak ik na kerst dan wel weer gedisciplineerd de draad op? Dat risico loop ik liever niet. Dat is het niet waard. Voor de komende zes weken heb ik als fitness-doel gesteld behoud van vetmassa en verdere opbouw van spiermassa. Maar met kerst ga ik lekker genieten.

Fijne feestdagen!

Abonneer je op mijn blogs:
Facebook
Instagram
Twitter
Pinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.