On Easter Monday we’ll enjoy as a family my homemade Easter Loaf.

Tweede Paasdag

Het is vandaag, op het moment dat ik dit schrijf, tweede paasdag. We hebben als gezin gezamenlijk geluncht. Ik heb afgelopen zaterdag, mijn vrouw en onze dochter deden met mijn schoonzus een dagje Zwolle, samen met onze jongste een paasbrood gebakken. Daar hebben we gisteren en vandaag lekker van genoten. Het recept voor het paasbrood heb ik uit de Allerhande en dat hebben we geveganized en ge-upgrade naar een gezonde lekkernij. Het veganizen was eenvoudig. De melk werd vervangen door amandelmelk en de roomboter door een smakelijke plantaardige variant.

Upgrade

Het upgraden naar een gezonde lekkernij bestond uit het vervangen van de mix voor witbrood door een mix voor volkorenbrood en het gebruiken van een suikervervanger in plaats van suiker. De amandelspijs had ik deze keer ook zelf gemaakt. Daarvoor heb ik witte amandelen, suikervervanger en witte bonen uit blik gebruikt. Het is een goed gevuld paasbrood geworden met krenten, rozijnen, abrikozen, pistache- en hazelnoten. De suikervervanger die ik gebruik is de Monkfruit Sweetener van het Amerikaanse merk Lakanto. Niet goedkoop, maar wel een suikervervanger die één op één kristal- of rietsuiker vervangt en slechts 8 gram koolhydraten per 100 gram telt.

Overlijden paus Franciscus

Na de lunch op deze tweede paasdag zijn onze kids met mijn vrouw op de bank geploft om een Harry Potter film te kijken. Gistermiddag hebben we traditiegetrouw met z’n vieren ‘The Passion’ van afgelopen donderdag teruggekeken. Twee middagen achter elkaar op de bank voor de TV is me wat veel van het goede, dus zit ik in plaats daarvan deze blog te schrijven. Of er verder nog iets bijzonders gebeurd is vandaag? Nou, ik dacht van wel. Toen ik terugkwam van mijn ochtendwandeling kreeg ik de mededeling dat de paus was overleden. Voor een moment twijfelde ik aan het waarheidsgehalte van die mededeling. Maar gezien de broze gesteldheid van de paus was het natuurlijk toch niet helemaal onverwacht.

Gisteren zei ik nog tegen mijn vrouw, bij het aanschouwen van de paus in zijn breekbare staat, dat het goed zou zijn als hij, net als zijn voorganger, binnenkort zou aftreden. Een paus die namelijk geen deuk meer in een pakje boter kan slaan, dat is niet de krachtige leider die we momenteel, met alle spanningen in de wereld ongelooflijk hard nodig hebben. Een leider die de autocratische leiders van deze wereld van repliek kan dienen. Want qua aantal volgelingen (1,38 miljard) is de paus in potentie de meest invloedrijkste persoon op aarde. Daar kunnen Trump en Poetin nog een puntje aan zuigen. Ik hoop dan ook dat bij het selecteren van de nieuwe paus wordt gezocht naar een bruggenbouwer, een verbinder. Eentje die qua leeftijd de komende jaren nog vooruit kan. En van mij mag dat een Afro-Amerikaanse transgender vrouw zijn.

Sober feestje

Tweede paasdag is voor ons als gezin eigenlijk gewoon een vrije maandag. En ook al benaderen de verkoopcijfers van supermarkten met Pasen meer en meer de verkoopcijfers van Kerst, wij vieren eerste en tweede paasdag best wel sober. De enige uitspatting is het zelfgebakken paasbrood, volkoren afbakbroodjes (voor de kids) en een verse sapmix van ananas, sinaasappel, spinazie, komkommer en kiwi. Ook het avondeten is geen culinaire uitspatting. We aten een volledig plantaardige variant van Koerdische Tapsi. Een overgerecht met in bouillon getrokken plantaardig gehakt, aubergine, tomaat, ui, knoflook, rode paprika, tomaten, aardappelen, walnoten en rozijnen, tuinbonen, verse kruiden en specerijen. De avondmaaltijd op deze tweede paasdag bestaat uit een minestronesoep met knoflookbrood.

Zuurdesembrood

Het knoflookbrood dat ik erbij serveer is op basis van een eigen gebakken volkoren zuurdesembrood. Ik bak elk weekend zo’n brood. Het bakken van een zuurdesembrood kost de nodige tijd. Om op zaterdag te kunnen bakken, begin ik met het voeden van mijn zuurdesemstarter op donderdag. Dat herhaal ik op vrijdag nog een keer. Donderdag voeg ik gelijke delen volkorenmeel en water toe. Op vrijdag vervang ik het volkorenmeel door bloem. Vrijdagmiddag maak ik het deeg. Dat moet vier uur rijzen en dan 24 uur in de koelkast. En dan kan het tenslotte gebakken worden. Mijn eerste zuurdesembroden waren plat en erg compact, maar de broden die ik tegenwoordig bak zijn heel mooi bol en luchtig. En heel erg lekker. Bovendien schijnt zuurdesembrood gezonder te zijn dan gewoon brood dat met gist wordt gebakken. Hier in huis is iedereen een groot liefhebber in ieder geval.

Geen paaseitjes

Wat hier in huis volledig ontbreekt zijn paaseitjes. Niet omdat ze te duur zijn, maar vooral omdat ze ongezond en mierzoet zijn. Wij zijn als gezin fan van hele pure chocolade met 90% cacao. Als je daaraan gewend bent en je eet dan een keer chocolade met minder cacao en dus meer suiker, dan is dat niet bepaald aangenaam. En op het gevaar af dat ik nu heel snobistisch klink, maar paaseitjes met 90% cacao van biologische oorsprong met een fairtrade keurmerk ben ik eerlijk gezegd nog niet tegengekomen.

Ik ga aan de soep beginnen, zodat als de film straks is afgelopen, we lekker kunnen genieten van een gezamenlijke maaltijd.

[engelse versie]

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.