Smart Living (#5) – Wat is een NAS en wat kun je ermee?

Een jaar geleden had ik nog geen idee wat een NAS was, maar inmiddels ben ik een stuk wijzer en heb ik de nodige ervaring ermee opgedaan. Dat wil ik in deze blog graag met je delen.

Een tijdje geleden uitte mijn vrouw haar zorgen over de leeftijd van onze Mac. Wat nou als dat ding er eerdaags een keer mee ophoudt, dan gaat alle inhoud wellicht verloren. Online zijn we het meest op onze draagbare apparaten (iPhones en iPads). De Mac, die inmiddels al 8 jaar oud is,  is vooral ons opslagsysteem voor foto’s en video’s. Een terechte zorg van mijn vrouw dus, want het zou natuurlijk heel vervelend zijn als de Mac zou crashen en we alle prachtige herinneringen in beeld en geluid zouden verliezen. Dus toen ben ik mij maar eens gaan verdiepen in de verschillende opslagmogelijkheden die tegenwoordig verkrijgbaar zijn. De simpelste oplossing was ofwel een upgrade van ons iCloud abonnement of een externe harde schijf aan de Mac hangen. We hebben momenteel een iCloud abonnement van 200 GB voor € 2,99 per maand. Dat is overigens al een upgrade. Voor een upgrade naar een abonnement van 2 TB betaal je € 9,99 per maand. Ik was er min of meer van overtuigd dat er wel een goedkopere oplossing was die net zo praktisch was als een ruimer iCloud abonnement. De optie van het verbinden van een externe harde schijf aan de Mac viel echter ook af. Niet vanwege de prijs hoor, want voor een beetje fatsoenlijke harde schijf van 2 TB betaal je tegenwoordig niet veel meer dan 100 euro.  Nee, de harde schijf viel af omdat die het qua  gebruiksgemak aflegt tegen de functionaliteit van een iCloud abonnement. Dus dat ging ‘m ook niet worden. Ik ging verder speuren. Er moest in deze tijd toch zeker een systeem zijn dat de opslagcapaciteit van een externe harde schijf combineerde met de toegankelijkheid van iCloud. En toen kwam ik dus uit bij iets waar ik nog niet eerder van had gehoord, de NAS. 

NAS is het acroniem voor network-attached storage. Kort gezegd komt het er op neer dat een NAS een harde schijf is die niet wordt aangesloten op je vaste PC, maar die je aan je internetrouter hangt. Het grote voordeel hiervan is dat de NAS geraadpleegd kan worden door elk apparaat binnen het netwerk, in ons geval onze Mac, iPhones en iPads. Van onze iPhones en iPads worden met regelmaat automatisch reservekopieën gemaakt en bewaard in iCloud. Omdat wij geen extern opslagmedium aan onze Mac gekoppeld hadden werden er tot nu toe geen reservekopieën van de Mac gemaakt. Dat ging met een NAS veranderen. De Mac is uitgerust met de functie Time Machine die er specifiek voor bedoeld is om automatisch reservekopieën van alle bestanden inclusief apps, muziek, foto’s e-mail, documenten en systeembestanden te maken. Vanaf een reservekopie kun je bestanden herstellen die ooit van de Mac zijn verwijderd of als de harde schijf in de Mac is gewist of vervangen. Met deze oplossing waren in één klap dus alle bestanden die we op de Mac hadden staan beschermd tegen verlies.

Maar de NAS heeft nog veel meer mogelijkheden. Een van de mogelijkheden die we ook benutten is het gebruik van de NAS als streaming media-server. Om de NAS als zodanig te kunnen gebruiken heb ik een abonnement op Plex genomen. Plex is een software pakket, geschikt voor de besturingssystemen Windows, Linux, OS X en Apple TV OS/iOS/Android (ARM), waarmee je de NAS kunt gebruiken als mediacenter voor video’s, (live) streams, audio, podcast en foto’s. Je hebt een gratis versie die prima geschikt is voor een eerste kennismaking en drie betaalde abonnementen. Het gratis abonnement is een uitgeklede versie van de premium versie, maar bood voor mij in eerste instantie voldoende mogelijkheden. Daarnaast is er dus een premium abonnement met verschillende looptijden, te weten een maandabonnement (€ 4,99/maand), een jaarabonnement (€ 39,99/jaar) en een abonnement voor het leven  (eenmalig € 119,99). Ik heb Plex zoals gezegd eerst een tijdje gratis uitgeprobeerd en heb nu een maandabonnement. Over een tijdje evalueer ik het gebruik en dan pas ik mijn abonnementsvorm desgewenst aan. 

Een van de dingen die ik heb gedaan toen ik Plex ging gebruiken is alle dvd’s van kinderen met de Mac gekopieerd naar de NAS. Hierdoor kunnen de kinderen films en series die voorheen alleen via dvd beschikbaar waren nu ook op onze smart-tv en op hun eigen iPad kijken. Doordat ik een betaald abonnement op Plex heb kan ik het materiaal dat ik op de NAS heb verzameld en via Plex toegankelijk maak bovendien ook offline kijken. Super handig als je op vakantie gaat en een lange autorit voor de boeg hebt. We ondervonden dit zelf toen we vorig jaar mei een korte vakantie naar de Franse zuid-kust gingen maken en ik het materiaal voor de kinderen offline beschikbaar had gemaakt op mijn eigen iPad. Die iPad had ik met een innovatief zuignapsysteem aan het glazen dak van onze auto bevestigd. Draadloze koptelefoontjes van de kids aangesloten op een Bluetooth transmitter met splitter functie, zodat ze beiden dezelfde audio op hun hoofdtelefoon kregen en zo konden ze samen ongestoord naar filmpjes kijken. Het werkte fantastisch. Voor de kinderen, maar zeker ook voor ons. Het was de eerste keer dat we een afstand van ruim 1200 kilometer met de kinderen hebben overbrugd, maar we kwamen na twee dagen rijden lekker ontspannen aan op de camping. Het feit dat we een semi-zelfrijdende elektrische auto hebben heeft daar zeker ook aan bijgedragen, maar daarover meer in een volgende blog. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.