Ai generated picture of some components of my breakfast.

Ontbijt

Het ontbijt wordt wel eens de belangrijkste maaltijd van de dag genoemd en in zekere zin is dat ook wel zo. Persoonlijk sla ik mijn ontbijt nooit over. Echter, de tijd waarop ik ontbijt wisselt eigenlijk per dag. Mijn ontbijt is namelijk de maaltijd waarmee ik dagelijks mijn vastenperiode onderbreek. Tussen mijn laatste eetmoment de vorige avond en mijn ontbijt zit doorgaans minimaal 16 uur. Gemiddeld een keer per week is dit 12-13 uur. De reden hiervoor is dat ik op die dag na mijn laatste eetmoment een vastenperiode aanhoudt van 24 uur.

Switchen

Ik gebruik twee maaltijden per dag. Dat houdt in dat ik ontbijt en lunch doorgaans samenvoeg en ’s avonds de warme maaltijd nuttig. Hier wijk ik gemiddeld een keer per week van af. Dan ontbijt is namelijk met een warme maaltijd. Rond lunchtijd heb ik dan ontbijt en lunch samen. Hierna eet en drink ik gedurende 24 uur helemaal niets afgezien van water, koffie en thee. Ik doe dit nu al enkele jaren en mijn lijf is hier helemaal aan gewend. De belangrijkste reden om op deze manier eten en vasten af te wisselen is om mijn stofwisseling elk etmaal een aansluitende periode van relatieve rust te gunnen. Rust om herstelwerkzaamheden te verrichten. Bovendien heb ik mijn lijf op deze manier geleerd om gemakkelijke te kunnen switchen tussen suikerverbranding en vetverbranding.

Drie componenten

Ik eet dus niet slechts twee maaltijden per dag om gewicht te verliezen. Dat betekent dat ik in twee maaltijden de voedingsstoffen binnen moet zien te krijgen die andere mensen in drie maaltijden tot zich nemen. Mijn ontbijt is dan ook met recht een vorstelijke maaltijd te noemen. Het bestaat steevast uit drie componenten, te weten groenten, brood en plantaardige zuivel. Ik begin mijn dag in principe altijd met een zelfgemaakte salade. Deze salade bevat tussen de 300 en 400 gram aan groenten.

Groente

Omdat kruisbloemige groenten heel gezond zijn zitten die eigenlijk altijd in mijn salade. Dan moet je denken aan broccolirijst of bloemkoolrijst en rode kool. Daarnaast voeg ik er, indien voorradig, bijna altijd verse zuurkool aan toe. Bovendien zit er altijd een handje peulvruchten (kidneybonen, zwarte bonen, linzen of kikkererwten) en wat wortel in. De dressing bestaat uit een scheut biologische appelazijn met wat biologische extra vierge olijfolie en wat gemalen verse peper. De reden dat ik vaak zuurkool gebruik is dat gefermenteerde groenten heel weldadig voor je darmflora zijn.

Brood

Na deze groenten rijke start van mijn ontbijt eet ik aansluitend een sneetje zelfgebakken brood besmeerd met zelfgemaakte hummus en een handje rucola. De basis van mijn brood is lijnzaadmeel. Hieraan voeg ik water, tarwegluten, sesamzaad, zonnebloempitten, olijfolie en instant gist toe. Het is een eiwitrijk en koolhydraatarm brood. Ik ben ook dol op linzenwafels. Daar eet ik er meestal twee van. Besmeerd met zelfgemaakte champignonpaté, tofuspread en een handje veldsla. Tot besluit eet ik nog een lijnzaadcracker met biologische pindakaas en soms een sneetje fries roggebrood met zelfgemaakte rode pesto.

Plantaardige zuivel

Ik sluit mijn ontbijt altijd af met een kom plantaardige zuivel. De basis van deze goedgevulde kom is in ongezoete sojadrink geweekte havermout en 250 gram sojagurt. Sojagurt is een plantaardig yoghurtvariant op basis van soja. Hieraan voeg ik naar believen een mix van chiazaad of hennepzaad plus lijnzaad, pompoen- en zonnebloempitten toe. Kaneel, kurkuma en zwarte peper mogen vanwege hun ontstekingsremmende effecten niet ontbreken. Datzelfde geldt voor een handje gemengde noten en een onsje ingevroren biologisch zomerfruit (aardbeien, frambozen, bramen, blauwe en zwarte bessen).

Plantaardig

Ik eet volledig plantaardig. Dat betekent dat ik in mijn eiwitbehoefte volledig met plantaardige producten voorzie. Overigens is dat geen enkel probleem. De hierboven beschreven voedingsmiddelen met een aanzienlijk aandeel eiwitten zijn peulvruchten, zelfgebakken brood (met lijnzaad, tarwegluten, sesamzaad en zonnebloempitten), zelfgemaakte hummus (kikkererwten en sesampasta), linzenwafels met zelfgemaakte champignonpaté (walnoten, porcini en kastanjechampignons) en zelfgemaakte tofuspread (tofu en kikkererwten), lijnzaadcrackers, pindakaas, fries roggebrood, rode pesto, sojagurt, sojadrink, havermout, chiazaad, hennepzaad en gemengde noten.

Koolhydraatarm

Wat vermoedelijk opvalt is dat er relatief weinig koolhydraten, maar een aanzienlijke hoeveelheid eiwitten en goede vetten in mijn ontbijt zitten. Ik gedij hier erg goed op. Sterker nog, als ik af en toe ontbijt met aanzienlijk meer koolhydraten dan heb ik daar meteen last van. Door de huidige samenstelling van mijn ontbijt heb ik weinig tot geen behoefte aan tussendoortjes tot aan de warme maaltijd. Hooguit wat extra fruit of een stukje extra pure chocolade. Met een koolhydraatrijk ontbijt heb ik na korte tijd alweer honger. Bovendien heeft een grote inname van koolhydraten een vertroebelend effect op mijn brein. De scherpheid en alertheid die ik met een koolhydraatarm ontbijt behoudt, verlies ik met een koolhydraatrijk ontbijt.

Verheugen

Door de omvang van mijn ontbijt is het overigens niet een maaltijd om even snel achter de kiezen te krijgen. Ik heb daar minimaal een half uur maar bij voorkeur drie kwartier tot een uur voor nodig. Ik verheug mij elke dag op mijn ontbijt. Voor mij is het met recht de belangrijkste maaltijd van de dag. Hoe zit dat met jouw? Hoe ziet jouw ontbijt eruit en kun je je daar ook zo op verheugen?

[english version]

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.