Smart Living (#11) – Withings Thermo
Toen in maart de eerste coronamaatregelen werden afgekondigd bedacht ik dat het wel handig zou zijn om een gebruiksvriendelijke koortsthermometer aan te schaffen. Immers, de kans was groot dat we in de toekomst wat regelmatiger onze temperatuur zouden moeten checken en dan is een gebruiksvriendelijke thermometer wel zo fijn. Tot dan toe gebruikten we zo’n simpele digitale koortsthermometer en namen we rectaal de koorts op. Zeer betrouwbaar, maar beslist niet prettig. Vooral onze kinderen vonden dat maar helemaal niks.
Na enig speurwerk op internet kwam ik uit bij de Withings Thermo. Withings is een Franse producent van Consumer Health Tech die in het verleden al activity trackers, een slimme weegschaal, een slimme bloeddrukmeter en een babyfoon op de markt heeft gebracht. Uit de reviews die ik over de Thermo las concludeerde ik dat gebruikers over het algemeen zeer tevreden zijn over deze koortsthermometer. Er is alleen één groot nadeel. De prijs. Het ding kost maar liefst 100 euro. Daarmee heeft het een beetje de status van de iPhone onder de koortsthermometers. Ondanks de hoge aanschafprijs hebben we hem toch gekocht, notabene via de bestel-app van Apple. En toen begon het wachten. Want de coronacrisis maakte dat de thermometer heel slecht beschikbaar was.
Na twee maanden werd het wachten beloond en werd de thermometer thuis bezorgd. Bij het uitpakken viel me de eerste vergelijking met een iPhone al meteen op. De verpakking zelf. Een doosje dat uitnodigt om de thermometer er na elk gebruik weer in op te bergen. En het design van de Thermo springt ook lekker in het oog. Het is een wit apparaatje met een gekleurd touchscreen en een felgroene dop ter bescherming van de sensoren. De Withings Thermo is groter dan de meeste huis-tuin-en-keuken thermometers, maar heeft desondanks een handzaam formaat en een strak design. Er gaan twee AAA-batterijen in, maar die worden bijgeleverd.
Als je met de Thermo aan de slag wilt gaan dan moet je eerst de bijbehorende Thermo-app voor Android of iOS downloaden en de thermometer aan je smartphone koppelen. Dat kost hooguit een paar minuten. Om de thermometer vervolgens te gebruiken verwijder je het groene beschermdopje en zet je de thermometer aan met de start-knop. Hierna kun je direct meten. Dit doe je door de thermometer ruim een centimeter van je voorhoofd af te houden. Je hoeft je voorhoofd dus niet aan te raken. Lekker hygiënisch dus. Vervolgens schuif je van het midden van je voorhoofd richting je slaap. Na twee seconden geeft de Thermo met een korte trilling aan dat de meting is gelukt. Vervolgens zie je de temperatuur in beeld staan. Je kunt de meting direct vanaf de Thermo toewijzen aan een persoon. Als je op de thermometer naar beneden scrolt verschijnen de namen in beeld van de mensen die aan de Thermo-app gekoppeld zijn. Je kiest een naam door op de start-knop te drukken. Als je niet direct de meting toewijst aan iemand, dan kun je dat op een later moment alsnog doen in de Thermo-app.
Doordat Withings de leeftijd, lengte en het gewicht van de gebruiker weet (die vul je namelijk in bij het maken van een profiel), kan Thermo direct feedback geven of de gemeten temperatuur ‘groen’, oftewel geen koorts, ‘oranje’ lichte koorts of ‘rood’ hoge koorts is. Wanneer het niet is gelukt om een meting uit te voeren – bijvoorbeeld omdat je teveel bewogen hebt of er haar voor zat – dan verschijnt er ‘Retry’ in beeld. In de beschrijving die bij de Thermo zit staan een paar aandachtspunten die je moet opvolgen voor een accurate meting. Zo moet de persoon wiens temperatuur gemeten wordt minimaal tien minuten in een kamer met een stabiele temperatuur zijn voordat zijn of haar temperatuur gemeten wordt. Daarnaast staat beschreven dat ouders de temperatuur van een baby niet moeten meten tijdens of direct na het eten en dat men ook niet direct na het sporten moet meten.
De Thermo koppelt zowel via Bluetooth als Wifi met je smartphone, dus je hoeft je telefoon niet in de buurt te hebben om toch meldingen door te krijgen. Als je zoals wij als gezin de Thermo gebruikt, dan kun je voor alle gezinsleden (maximaal acht) een eigen profiel aanmaken in de app. Als je een meting uitvoert, dan kun je deze temperatuur toewijzen aan één van de gezinsleden. Zo’n meting kun je aanvullen met relevante informatie. Zo kun je aangeven welke symptomen jij of een familielid heeft (hoofdpijn, buikpijn, duizelig, oorpijn, stemverlies), een foto of opmerking toevoegen en aangeven welke medicatie er is gebruikt. Tenslotte kun je ook een handmatig gemeten temperatuur, bijvoorbeeld met een digitale thermometer, in de app opnemen. Op basis van leeftijd, ziektegeschiedenis en symptomen geeft de Thermo app advies als er een nieuwe meting binnenkomt. Bijvoorbeeld om contact te zoeken met een zorgverlener.
En als je dan zo’n dure thermometer aanschaft dan wil je natuurlijk wel zeker weten dat hij ook betrouwbaar is. In ieder geval net zo betrouwbaar als de digitale koortsthermometer die we voorheen gebruikten. Nu blijkt dat kort na de lancering van de Thermo op de CES, de grootste electronica beurs ter wereld, de producent van de Thermo goedkeuring van de Amerikaanse waakhond FDA ontving voor de verkoop van de Thermo. De Thermo heeft overigens ook een Europese CE-markering. Wij zijn erg tevreden over de Withings Thermo en kunnen hem, ondanks zijn hoge prijs, door zijn grote gebruiksgemak in combinatie met de app en de non-invasieve, hygiënisch meetmethode van harte aanbevelen.