Bamboebeertje

Happy Living (#14) – Lezen

De vakantie zit er op en we zijn onderwerg naar huis. Tijdens het schrijven van mijn wekelijkse blog krijg ik een idee om eenmaal weer thuis maar eens tot uitvoering te brengen.

Op het moment dat deze blog gepubliceerd wordt zijn we onderweg naar huis van onze heerlijke camping-vakantie in de Franse Auvergne. Op het moment dat ik deze blog schrijf zitten we in de auto en hebben we net het eerste tolpoortje gepasseerd bij Clermont-Ferrand. Het is zwarte zaterdag, dus dat belooft een lange reis te worden. We hopen er stiekem een beetje op dat het verkeer richting het noorden een beetje minder druk zal zijn dan de verkeersdrukte naar het zuiden. Vooralsnog wordt die hoop volledig de grond ingeboord, want meteen na het tolpoortje komen we in de file terecht. Maar ach…we hebben nog steeds vakantie en we overnachten vanavond hoe dan ook nog in Frankrijk. We hebben een familiekamer in het Novotel Lille Aéroport geboekt omdat we net als de heenreis ook de terugreis gewoon lekker op het gemak willen doen. Bovendien zullen we elke twee tot tweeënhalf uur een pauze moeten inlassen om de accu van onze elektrische auto op te laden. Een laadsessie duurt gemiddeld een half uurtje. Op zich prima pauzemomenten om even de benen te strekken, van bestuurder te wisselen, wat te eten of te drinken en, heel belangrijk met kinderen, een plaspauze in te lassen. En of ze nou moeten of niet, elke pauze wordt er een toilet opgezocht. De oplaadpunten van Tesla zijn over het algemeen vaak bij een hotel of restaurant, dus dat is nooit een probleem. 

Het gebeurt niet zo heel vaak dat ik een blog schrijf in de vakantie en al helemaal niet in de auto. Maar ja, ik ben zo’n type dat prat gaat op regelmaat en elke zondagochtend een blog op mijn website wil publiceren, dus vandaar de bijzondere omstandigheden. Mijn lieve vrouw boodt al aan om twee stukken achter elkaar te rijden. Op die manier kan ik even flink doortikken aan mijn blog en kunnen we voor Parijs weer van stoel wisselen. Want door een drukke stad als Parijs neemt ze liever de rol van copiloot op zich dan de rol van bestuurder. En dat is helemaal prima. Het is bepaalt geen straf om met een Tesla Model S op vakantie te gaan. De auto heeft een enorm laadvermogen. Zo groot dat ik elke vakantie die we tot nu toe met onze huidige vakantie hebben gemaakt steevast het gevoel heb dat we de helft niet bij ons hebben. En aangezien de zomervakanties tot nu toe meestal camping-vakanties zijn gaat uiteraard onze eigen pindakaas mee. Tja, we zijn nou eenmaal Nederlandse kampeerders. Gekoelde spullen hadden we vanwege de stop-over op de heen- (en terug)reis niet bij ons, dus geen Hollandse kaas. Bij de eerste keer boodschappen doen kocht mijn vrouw Emmentaler kaas, maar mooi dat de kinderen die niet lusten. Dus de volgende dag lag er toch een pakje Goudse kaas in het winkelwagentje. En begrijp me goed, onze kinderen zijn echt geen moeilijke eters, maar iedereen die weet hoe Emmentaler kaas smaakt begrijpt misschien wel dat ze die niet echt te pruimen vonden. “It’s an acquired taste”, aldus mijn vrouw. 

In de blog van vorige week liet ik al weten dat lezen een favoriete vakantie-activiteit van mij is. Omdat ik het boek ‘Confettiregen’ van Splinter Chabot veel sneller uit had dan ik had verwacht, heb ik de draad van ‘Sapiens’ van Yuval Noah Harari maar weer opgepakt. En ik zat deze vakantie duidelijk in een prettige leesmodus, want dat boek heb ik ook al voor driekwart uit. Mijn vrouw, een veel grotere boekenwurm dan ikzelf, heeft zowel ‘Sapiens’ als ‘Homo Deus’ van Harari gelezen en ze is een grote promotor van ‘Homo Deus’, dus die ga ik hierna ongetwijfeld ook nog lezen. Wat dat betreft vind ik het wel jammer dat de vakantie is afgelopen, want het tempo waarin ik lees buiten de vakanties ligt vele malen lager dan als we op vakantie zijn. Maar als ik nou voortaan ‘s avonds een uurtje eerder de TV uitzet en een boek pak. Of dat we één keer per week een TV-loze avond inlassen. We kunnen dan beide lekker lezen, een spelletje doen, gewoon een beetje kletsen of filosoferen, of om het eender een andere leuke activiteit doen. We hebben deze hele vakantie geen TV gekeken en ik heb dat eerlijk gezegd niet of nauwelijks gemist. Het voelt eerst wat onwennig, maar na een paar avonden voelt het eigenlijk best wel lekker. Mijn zus en haar man hebben geen televisie en ik heb dat altijd heel erg bijzonder gevonden. Maar ik begin zo langzamerhand wel te begrijpen waarom ze die niet hebben. Televisie kijken is eigenlijk een hele ‘domme’ gewoonte. Ho wacht…dat moet ik anders formuleren. Het is een hele passieve ‘domme’ gewoonte. Tenzij je natuurlijk een abonnement op allerlei on-demand diensten zoals Netflix of Apple TV hebt, dan is het een beetje minder ‘dom’. Nou ja, je begrijpt vast wel wat ik bedoel te zeggen. En er is ook niks mis met een avondje bankhangen en eens lekker binch-watchen. Maar of je er nou echt gelukkiger van wordt? Wat dat betreft zie ik een vaste TV-loze avond in de week wel zitten. En misschien moeten we dan niet alleen de TV die ene avond in de ban doen, maar ook onze iPhones en iPads. Dus gewoon één avond in de week compleet zonder schermtijd. Nu ik er over nadenk ga ik me daar al een beetje op verheugen. En als de kinderen straks groot genoeg zijn dan houden we dat er gewoon in en doen ze die ene avond in de week gewoon lekker met ons mee. Niks mis mee lijkt me. Kwestie van een beetje opvoeden.

Nou, dat heeft deze vakantie dan toch maar weer mooi opgeleverd. Nou moet ik alleen mijn vrouw nog even overtuigen. Maar aangezien zij zoals gezegd een veel grotere boekenwurm is dan mijzelf, graag een spelletje speelt en ook niet vies is van een stevig gesprek komt dat volgens mij wel helemaal goed. Ik zie het als de kers op de taart van deze vakantie. Een zomervakantie die we overigens helemaal zonder alcohol zijn doorgekomen. Niet omdat het moest, maar gewoon omdat het kan. 

PS: Uiteindelijk viel het fileleed allemaal heel erg mee. De grootste hoeveelheid tijd kostte de tweede laadsessie in Bourges. Voor het eerst sinds we elektrisch rijden moesten we eerst een uur wachten voordat we konden opladen. Zo druk was het met alle Tesla’s die daar in de rij stonden te wachten om te kunnen opladen. Maar dat mocht voor ons de pret niet drukken. Tenslotte zijn we nog steeds op vakantie.

Je kunt mijn website ook volgen via:
Facebook
Twitter
Instagram

2 thoughts on “Happy Living (#14) – Lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.