Happy Living (#10) – Mediteren

In de blog van deze week neem ik je graag even mee op een 21 daagse ontdekkingsreis waar ik dankzij mijn lieve zusje in beland ben.

Een paar dagen geleden kreeg ik van mijn lieve zusje een appje waarin ze aangaf dat ze van haar schoonzus een 21 daagse meditatie van Deepak Chopra had gekregen en of ik zin had om mee te doen. Nu ben ik van nature een vrij nuchter type, maar ik sta wel voor veel dingen open. Ik heb vroeger een tijdje aan yoga gedaan, meerdere boeken van Deepak Chopra gelezen en zelfs al eens een poging tot mediteren gedaan, dus helemaal nieuw was het niet voor mij. De eerste vraag die ik voor mijn zus had was hoeveel tijd ik ermee kwijt zou zijn. Compleet de verkeerde vraag natuurlijk als het om mediteren gaat, maar ik wilde het voor mezelf wel een beetje praktisch houden en het moest natuurlijk wel een beetje passen in mijn dagelijkse beslommeringen. Ik kreeg het volgende antwoord: “You should sit in meditation for 20 minutes a day, unless you are too busy, then you should sit for an hour.” Grappig bedoeld natuurlijk, maar absoluut met een kern van waarheid. Tja, wat kon ik daar nog tegen in brengen. Dus ik besloot toch maar mee te doen.

En nu zit in dus in een Whatsapp groepje genaamd ’21 days of Abundance’ met een paar heel dierbare vrienden van mijn zusje. Elke dag krijgen we van haar een opdracht, een zin om die dag te herhalen (een affirmatie wordt dat ook wel genoemd) en een audiofragment met een medititatie van een kwartier. De opdracht maak ik tot nu toe meestal als de kinderen naar school zijn of aan hun thuiswerk. De meditatie doe ik voor het slapen gaan omdat ik er dan zeker van ben dat ik dat ongestoord kan doen. Vandaag is het de vijfde dag en de opdracht voor vandaag is om zelf een groepje samen te stellen. Nou, daar had ik dus mooi geen rekening mee gehouden. Beetje dom, want als je ’21 days of Abundance’ googelt, dan lees je al snel dat het principe van de kettingbrief er achter schuil gaat. Om echter met mijn zusje te spreken, in de wereld van meditatie moet niets. Had ik me op voorhand gerealiseerd dat het een soort kettingbrief was, dan had ik wellicht niet meegedaan. Ik doe namelijk eigenlijk ook nooit mee aan al die kettingsbrieven waar je mee doodgegooid wordt op social media. Maar ik realiseer me ook dat het principe van de kettingbrief een effectief middel is om een boodschap te verspreiden en ik vind dat als ik A zeg, ik dan eigenlijk ook B moet zeggen. Want wel profiteren, maar daarna spelbreker zijn, dat gaat er bij mij niet in. Ik vind het echter ook lastig om mensen hier rechtstreeks voor te benaderen. Dus ik schrijf er hier een blog over, zodat degene die zich aangesproken voelt en interesse heeft om deel te nemen aan deze meditatie zich kan melden. Laat het maar weten in een reactie of via de socials. Bij voldoende interesse richt ik dan met alle plezier een Whatsapp groepje op en kan jouw 21-daagse binnenkort van start gaan. En voor alle duidelijkheid, ik doe dit echt niet zozeer omdat ik dan de opdracht van vandaag kan afvinken, maar veel meer omdat ik na vijf dagen er wel van overtuigd ben dat je er hooguit beter en niet slechter van wordt. O ja, alles is wel in het Engels, zowel de opdrachten als de audiofragmenten, maar je hoeft beslist geen ‘native speaker’ te zijn om de opdrachten te begrijpen.

Met nog 16 dagen van deze meditatie in het vooruitzicht ben ik heel benieuwd wat straks mijn winst zal zijn. Heb ik dan nieuwe inzichten vergaard en sta ik dan anders in het leven? Geen idee! Wat ik wel weet is dat je je in deze tijd, waarin we door de beperkende maatregelen van COVID-19 weer wat meer worden teruggeworpen op onszelf, beseft dat ons leven heel erg gedomineerd wordt door gedachten. Gedachten die zich aan de lopende band manifesteren, veelal in de vorm van ideeën en meningen. Van jezelf, maar ook van anderen. Je hoeft radio of tv maar aan te zetten of een blik in je social media op je smartphone te werpen of je wordt er mee om je oren geslagen. Eerlijk gezegd word ik van al die ideeën en meningen soms wel een beetje moe en ietwat overprikkeld. Hoe lekker is het dan als je die gedachtenstroom gedurende in ieder geval een kwartiertje per dag even een halt kan toeroepen. Want dat is feitelijk wat mediteren doet, je zet je gedachtenstroom stil. Betekent dit dan dat je tijdens het mediteren nergens aan denkt? Was het maar waar. Nee, helaas werkt het niet zo. Want ook tijdens het mediteren hebben gedachten de neiging om zich te manifesteren. De kunst is alleen om er geen aandacht aan te besteden. Je laat een gedachte een gedachte zijn, maar gaat er niet op zitten broeden. Als dat lukt, dan leer je hoe gedachten, zowel positieve als negatieve, los kunt laten. En dat is in een onzekere tijd als de huidige een klein kadootje aan jezelf denk ik. Namaste!

Abonneer je op mijn blogs:
Facebook
Instagram
Twitter
Pinterest

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.