Smart Living (#9) – Amazon Fire TV Stick

Er zijn diverse streaming media-spelers om films en series van Apple TV+ mee op je televisie te streamen. Maar welke kies je? Bezitters van een Samsung TV hebben in dit geval geen aparte streaming media-speler nodig, want deze is in de meeste nieuwe modellen ingebouwd in de televisie. Ik heb echter geen Samsung maar een LG en dus ging ik op zoek naar de beste streaming media-speler voor onze situatie.

Toen mijn vrouw een tijdje geleden een nieuwe MacBook Pro kocht voor haar werk kreeg ze daar een jaarabonnement voor Apple TV+ gratis bij. Aangezien wij (nog) geen vast abonnement bij een streamingdienst voor films en series hebben leek het mij wel geinig om het komende jaar eens te bekijken wat Apple TV+ zoal te bieden heeft. Eerder hebben we al een tijdje Disney+ uitgeprobeerd, maar daar was ik niet zo enthousiast over. Netflix wil ik ook nog uitproberen en dan bepalen welke provider de beste ‘value for money’ geeft.

Omdat wij in ons huishouden verschillende Apple apparaten hebben, iPhones, iPads en een oude Mac, kunnen we Apple TV+ altijd en overal op die apparaten bekijken. Maar zeg nou zelf, een film of serie kijk je toch het lekkerst op een groot scherm met lekker geluid. Om echter Apple TV+ op onze televisie te bekijken hadden we een streaming media-speler nodig. We hebben weliswaar een Smart TV, maar onze televisie is niet standaard uitgerust met de streaming media-speler waarmee je films en series van Apple TV+ kunt streamen. Omdat we Apple TV+ echt goed willen uitproberen om te zijner tijd een verstandige keuze tussen de verschillende providers te maken, besloot ik maar eens online op onderzoek uit te gaan naar de verschillende streaming media-spelers.

De bekendste en tevens duurste oplossing komt van Apple zelf en heet, hoe kan het ook anders, Apple TV. Een zwart vierkant doosje van bijna tien bij tien centimeter dat je via een HDMI-kabel aansluit op je televisie en dat via WiFi of via een Ethernet-kabel verbinding met internet maakt. Tevens beschikt de Apple TV over draadloze Bluetooth-technologie, zodat er een Bluetooth-toetsenbord op aangesloten kan worden voor de input. Voor de bediening van Apple TV wordt een afstandsbediening meegeleverd. De Apple TV is verkrijgbaar in een HD-variant en twee 4K-varianten. De HD-variant kost 159 euro en de 4K-variant zelfs 199 of 219 euro, afhankelijk of je een opslagcapaciteit van 32 of 64 GB verkiest. Om een jaar lang gratis Apple TV+ uit te proberen vond ik de aanschaf van een Apple TV gezien de prijs geen goede investering. Dus ik ging op zoek naar een goedkopere oplossing.

Al snel kwam ik bij de twee bekendste en meest populaire streaming media-spelers uit. De Google Chromecast en de in Nederland minder bekende Amazon Fire TV Stick. De Google Chromecast is in Nederland de populairste streaming media-speler. Van de Amazon Fire TV Stick had ik eerlijk gezegd nog nooit gehoord. Toen ik me er echter verder in ging verdiepen bleek de Apple TV+ app het media-apparaat van Google niet te ondersteunen. Via een omweg zou je de Chromecast wel kunnen gebruiken. Hiervoor zou je dan in Google Chrome op de Mac naar tv.apple.com/nl moeten navigeren en het beeld van de browser naar de televisie casten. Het punt is dan alleen dat het streamen verre van stabiel verloopt en dat de Mac aan moet blijven staan. Met Chrome in iOS werkt het casten overigens niet.
Nog een andere maar buitengewoon onpraktische optie is het verbinden van je iPhone, iPad of Mac via een adapter en HDMI-kabel aan de televisie. Voor een iPhone of iPad heeft Apple hiervoor de Lightning-naar-digitale-AV-adapter die geschikt is voor het doorgeven van beeld en geluid. Voor nieuwere Macs is er de USB-C-naar-digitale-AV-multipoort-adapter. Daarnaast heb je uiteraard een losse HDMI-kabel nodig. Verre van ideaal dus.

Dus het ging de Amazon Fire TV Stick worden. Er was op dat moment nog geen versie met een Nederlandstalige interface beschikbaar, dus werd het de versie uit 2019 met nieuwe Alexa spraakbesturing. In Nederland was in principe op dat moment alleen de HD-variant verkrijgbaar en niet de 4K-variant. Maar enig speurwerk heeft me toch een alleszins redelijk geprijsde 4K-variant van net geen zestig euro opgeleverd van een Nederlandse webwinkel.
De Amazon Fire TV Stick heeft het formaat van een groot uitgevallen dongel. De stick steek je in een vrije HDMI-poort van je televisie. Hij heeft geen eigen netvoeding maar moet via een kabeltje met een netadapter op het stroomnet worden aangesloten. Ik heb de kabels van mijn televisie en de soundbar die eronder hangt allemaal netjes via een gat in de muur achter de televisie weggewerkt. De Amazon Fire TV Stick heb ik echter aangesloten op een stopcontact pal onder de televisie. De reden hiervoor is dat ik ‘m dan makkelijker kan loskoppelen en meenemen als ik bijvoorbeeld op vakantie ga.

Over vakantie gesproken. Afgelopen week waren we met ons gezin een weekje op vakantie in eigen land. We verbleven in een fijne vakantiewoning aan het water in het Friese Stavoren en we hadden uiteraard de Amazon Fire TV Stick meegenomen. We waren thuis namelijk begonnen met kijken van de Apple TV+ Original serie ‘See’ met Jason Momoa in de hoofdrol en die zouden we dan op vakantie lekker kunnen verder kijken als de kinderen eenmaal in bed lagen. Maar helaas! De WiFi en/of de breedbandverbinding in de vakantiewoning was zo mager dat van lekker soepel streamen geen enkele sprake was. Voorwaarde voor het gebruik van de Amazon Fire TV Stick is dus wel een beetje fatsoenlijke breedbandverbinding en WiFi. Thuis hadden we al de drama-horrorserie ‘Servant’ van M. Night Shyamalan via Apple TV+ gekeken. Mijn vrouw en ik waren daar beide erg enthousiast over en we wachten nu op het tweede seizoen. Wat de serie ‘See’ betreft, het zou de ‘Game of Thrones’ van Apple TV+ moeten zijn, maar krijgt een nogal bedroevende score op Rotten Tomatoes. Desondanks wordt de serie door het publiek omarmd. Nu we weer terug zijn van vakantie gaan wij de serie zeker verder kijken, want de eerste aflevering vonden we allebei eigenlijk best onderhoudend.

Kortom, het is wat vroeg om nu al een eind oordeel over de Amazon Fire TV Stick te vellen, maar voorlopig ben ik dik tevreden. De gebruikersinterface is zeer gebruiksvriendelijk en het streamen zelf verloopt thuis, waar de breedbandverbinding en WiFi dik in orde zijn, in ieder geval zeer gladjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.