Sustainable Living (#1)

Introductie van de onderwerpen binnen het thema ‘sustainable living’ waar ik hier over wil gaan publiceren.

Duurzaamheid is het toverwoord van vandaag de dag! De keuze voor een duurzamer leven begon voor mij tien jaar geleden. Met mijn toenmalige partner verhuisde ik van een jaren 70 woning naar een nieuwbouwappartement. Zo’n nieuw appartement was in tegenstelling tot mijn oude woning enorm goed geïsoleerd en bovendien beschikte het appartement over een wtw-ventilatiesysteem, ook wel balansventilatiesysteem genoemd. Hierbij werd de instromende lucht (van buiten naar binnen) opgewarmd door de uitstromende lucht (van binnen naar buiten), waardoor er nauwelijks warmte verloren ging. Je kunt je voorstellen dat mijn gasrekening een flink stuk lager was dan in mijn oude ongeïsoleerde woning. Voor mij een behoorlijke eyeopener wat betreft de rol van isolatie en warmteterugwinning op het stookgedrag en het bijkomend kostenaspect. Ik kwam er proefondervindelijk al snel achter dat het appartement zodanig geïsoleerd was, dat de doorgaans aanbevolen nachtverlaging van een paar graden helemaal niet nodig was. Vanaf dat moment liet ik mijn thermostaat altijd op 20 graden staan. Heel relaxt, goed voor het milieu en ook nog fijn voor de portemonnee.

Helaas was het wonen in zo’n fijn appartement geen garantie voor een gelukkig huwelijk. Twee jaar nadat we er gingen wonen liep mijn huwelijk op de klippen. Kort daarna kreeg ik een relatie met mijn huidige partner. Omdat wij een kinderwens hadden werd het appartement na de geboorte van onze dochter al snel te klein en gingen we op zoek naar iets anders. Na een korte zoektocht vonden we een hele charmante woning met een lekkere tuin in een dorpje aan de Maas ten zuiden van Maastricht. Toen we er een tijdje hadden gewoond kregen we via de gemeente de mogelijkheid om deel te nemen aan een zonnepanelenproject.  Dit voorstel van de gemeente viel samen met onze wens om de spouwmuren te laten isoleren en een zonneboilersysteem aan te schaffen voor de verwarming van het tapwater voor de badkamer. De kosten van de spouwmuurisolatie en het zonneboilersysteem hebben we kunnen afdekken met een (provinciale) duurzaamheidslening met een rentepercentage van 1,6 procent.  Een annuïtaire lening die in 15 jaar afgelost zou worden. Het zonnepanelenproject van de gemeente was ook op basis van een annuïtaire lening met een rentepercentage van slechts 1 procent. Daarmee konden we zonder een bak met geld te hoeven uitgeven en met slechts een minimale verhoging van de maandelijkse vaste lasten drie duurzaamheidsmaatregelen realiseren. We hadden de smaak flink te pakken!

Nog geen half jaar nadat deze maatregelen waren gerealiseerd hebben we ons huis (binnen een week) verkocht en verhuisden we naar Winterswijk. Toen we daar ons droomhuis hadden gevonden begon het investeren in duurzaamheid opnieuw. Inmiddels hebben we ook hier spouwmuurisolatie en zonnepanelen. Verder rijden we sinds oktober 2018 in een elektrische auto. In de nabije toekomst staan er nog een aantal duurzaamheidsmaatregelen op de planning. Hierbij moet je denken aan een uitbreiding van het aantal zonnepanelen en de aanschaf van een (hybride) warmtepomp. En als we de woning volledig hebben verduurzaamd….nou, dan verhuizen we toch gewoon weer. 

Abonneer je op mijn blogs:
Facebook
Instagram
Twitter
Pinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.