Sociale media
Deze blog, de titel laat daar geen misverstand over bestaan, gaat over sociale media. Maar om te beginnen wil ik jullie, de lezers van mijn blog, een gezond en bovenal positief nieuw jaar toewensen. Ik heb niet de illusie dat we simpelweg onze rug naar 2020 kunnen keren om een gezonder en positiever jaar te krijgen. Daar zullen we met z’n allen flink veel energie in moeten steken. En een dosis geluk hebben we daarbij ook wel nodig. Hopelijk ben jij door de start van het nieuwe jaar met nieuwe energie geladen. Ik heb in ieder geval ontzettend veel zin in de nieuwe uitdaging die 2021 heet. Jij ook?
Goede voornemens
Aan goede voornemens doe ik in principe niet, maar ik wil het nieuwe jaar wel beginnen met een nieuwe uitdaging. Begin vorig jaar ben ik begonnen met een alcoholpauze die uiteindelijk het hele jaar heeft geduurd. Dit jaar ga ik mezelf een meer kritische houding aanmeten voor wat betreft het gebruik van sociale media. Ik wil het patroon van tig keer per dag de bekende kanalen af te struinen doorbreken. Ik heb kort overwogen om al mijn persoonlijke sociale media accounts op te zeggen. Dat besluit stel ik nog even uit. Eerst maar eens kijken of ik mijn eigen gedrag een beetje kan bijschaven.
Gaandeweg het afgelopen jaar ben ik voor mijn gevoel steeds minder actief geworden op mijn persoonlijke sociale media. Ik heb het dan niet over de accounts die aan Bamboebeertje.nl zijn gekoppeld, maar over mijn privé accounts. De afnemende activiteit op sociale media is eigenlijk een beetje tegen alle verwachtingen in. Want zeg nou zelf, het ‘echte’ sociale contact is het afgelopen jaar danig onder druk komen te staan. Het zou eerder logisch zijn dat ik als vervanger van het ‘echte’ sociale contact actiever zou zijn geworden op social media. Het tegenovergestelde is dus het geval.
Negativiteit
Ik mis het ‘echte’ sociale contact veel meer dan ik aanvankelijk aan mezelf wilde toegeven. En de sociale media zijn voor mij duidelijk geen geschikte vervanger. Sterker nog, ik heb de grootst mogelijke moeite om tussen alle negativiteit waardevolle bijdragen te ontdekken. Op basis van mijn interesses volg ik bepaalde personen in publieke functies en maatschappelijke organisaties. Als zo’n publiek persoon of maatschappelijke organisatie dan iets op sociale media publiceert dan zijn de reacties van zogenaamde andersdenkenden meestal niet van de lucht. En als je daar dan zelf een positief tegengeluid tegenover zet, dan ben jij degene die het in de reacties moet bezuren.
Nu vind ik er niks mis mee als mensen kritisch zijn en ik vind het meestal erg interessant als iemand een andere mening heeft dan ik. Maar de bagger die op sociale media over mensen wordt uitgestort is wel erg extreem. Vanwege mijn politieke betrokkenheid volg ik GroenLinks. De reacties op publicaties van GroenLinks op hun sociale media kanalen zijn vaak niet van mensen die het gedachtengoed van GroenLinks een warm hart toedragen. Veel van de reacties zijn juist van ‘andersdenkenden’ die kennelijk veel voldoening vinden in het naar beneden halen en beschimpen van GroenLinks ideeën. Meestal zijn het oneliners zonder enige onderbouwing, maar toch. Wat drijft mensen om op sociale media zo enorm te galbakken?
Zijn mensen die op sociale media zo negatief zijn in het ‘echte’ leven dat ook? Het lijkt wel of sociale media bij sommige mensen het slechtst in ze naar boven haalt. En het is natuurlijk ook wel erg comfortabel om zonder enige gevolgen je gal te spuwen. Op de meeste platformen waan je je namelijk redelijk anoniem. Lekker makkelijk dus!
Corona informatiestroom
In het voorbije jaar was corona op sociale media een uitgelezen onderwerp van gesprek. Nederland had er in een keer een hele nieuwe beroepsgroep bij. De zogenaamde Facebook-virologen. De één weet het nog beter dan de ander en iedereen heeft de wijsheid in pacht. Er is weinig ruimte voor mensen die twijfelen. Waarschijnlijk is dat hetgene wat me het afgelopen jaar qua gebruik van sociale media de das om heeft gedaan. Waar je ook keek, alles werd beheerst door corona. En het debat polariseerde in sneltreinvaart. Dat heeft bij mij duidelijk een terugtrekkende beweging in gang gezet.
In het begin van de crisis probeerde ik via alle beschikbare media kanalen zoveel mogelijk informatie te vergaren om een duidelijk beeld van de crisis te krijgen. Dat had ik kennelijk nodig om goed mijn eigen plek binnen deze crisis te kunnen bepalen. In de loop van de crisis heb ik mij voor mijn gevoel beetje bij beetje in mijn eigen bubbel teruggetrokken. En dat wat mijn gevoelens van angst en onzekerheid aanwakkerde heb ik meer en meer de rug toegekeerd. Ik had mijn eigen plek binnen de crisis bepaald en begon de informatiestroom over corona meer en meer als een ballast te beschouwen.
Tenslotte
En zo ben ik het afgelopen jaar sociale media steeds meer als ballast gaan ervaren in plaats van als een positieve energiebron. Hoezeer veel mensen ook hun uiterste best doen. Dus ik ga mezelf om te beginnen trakteren op één of meerdere sociale media vrije dagen per week. Dan pas ervaar ik werkelijk hoe het gebruik van Facebook, Instagram en Twitter in mijn dagelijkse routine zijn geïnfiltreerd. Mocht je me gaan missen op mijn persoonlijke sociale media kanalen, dan volg me gerust via de sociale media van Bamboebeertje.nl. Daar blijf ik namelijk wel gewoon actief op.