Deze afbeelding illustreert de titel van mijn blog die gaat over bloggen

Bloggen

Voor de blog van deze week heb ik gekozen voor het onderwerp bloggen. De blog van vorige week deed het nodige stof opwaaien en dat heeft mij bepaald niet onberoerd gelaten. Kennelijk heeft de blog bij mijn lezers hele uiteenlopende gevoelens opgeroepen. Er zijn zelfs lezers die de manier waarop ik in de betreffende blog mijn vrouw behandel afkeuren. Dat raakt me. Wie mij kent weet dat ik zielsveel van mijn vrouw houd. Omdat het een hele persoonlijke blog betrof heb ik haar uit voorzorg de blog voor publicatie laten lezen. Mijn vrouw had er geen enkele moeite mee. Sterker nog, ze heeft zelf de suggestie voor het onderwerp van de blog gedaan.

Impact van mijn vorige blog

Bij de publicatie van de blog van vorige week heb ik werkelijk geen enkel vermoeden gehad van de impact. Dat de blog, omdat hij erg persoonlijk was, meer gelezen zou worden dan een blog over een abstracter onderwerp, dat had ik ingecalculeerd. Maar dat de blog in één klap een van mijn best belezen blogs zou worden, dat had ik totaal niet verwacht. Laat staan dat ik had verwacht dat er op sociale media zo op gereageerd zou worden. Ik ben nu ruim twee jaar aan het bloggen en kan me niet heugen dat een blog ooit ‘zoveel’ teweeg heeft gebracht. Maar als ik heel eerlijk ben dan kan al die aandacht me gestolen worden. Dat is niet waarom ik ben gaan bloggen.

Motivatie om te bloggen

Ik ben gaan bloggen omdat ik het heel erg leuk vind om te schrijven. Bovendien ben ik bovenmatig geïnteresseerd in thema’s als positieve gezondheid, duurzaamheid en slimme technologie. Echter, om een breder publiek aan te spreken heb ik er destijds voor gekozen om ook een categorie ‘happy living’ op te nemen op mijn blogsite. Onder deze categorie tref je mijn blogs met een meer persoonlijk karakter aan. Want schrijven over een abstract onderwerp is leuk, maar ik heb ook de behoefte om regelmatig iets te schrijven wat me persoonlijk raakt. Dat zijn de blogs die ook het grootste publiek bereiken.

Het bloggen over een persoonlijk onderwerp vind ik heel prettig. Het werkt op de een of andere manier heel heilzaam. Soms schrijf ik letterlijk iets van me af. Op andere momenten levert het denk- en schrijfproces nieuwe inzichten op. Ik denk dat het bijhouden van een dagboek grote overeenkomsten vertoont met het schrijven van een persoonlijke blog. Ik heb echter nooit een dagboek bijgehouden. In mijn jonge jaren heb ik weliswaar af en toe persoonlijke verhalen opgeschreven, maar nooit een echt dagboek bijgehouden. 

Het uitgangspunt bij het bloggen is voor mij altijd dat mijn lezer er wat aan moet hebben. Als ik een blog over een abstract onderwerp schrijf dan ligt dat erg voor de hand. Daarmee wil ik de lezer informeren en inspireren. Met een persoonlijke blog wil ik mijn lezers vooral inspireren. In een persoonlijke blog beschrijf ik een bepaald onderwerp of thema aan de hand van mijn eigen persoonlijke ervaringen. Niet zozeer om de lezer te informeren over wat ik zoal meemaak, maar vooral om je aan het denken te zetten. 

Kwetsbaar

Toen ik met bloggen begon realiseerde ik me terdege dat ik daarmee mezelf kwetsbaar maakte. Zeker als je daarnaast ook nog sociale media inzet om je blogs onder de aandacht te brengen van een breder publiek. Die gok heb ik ruim twee jaar geleden gemaakt en tot een week geleden pakte dat eigenlijk altijd goed uit. Vorige week raakte ik kennelijk bij meerdere lezers onbedoeld een gevoelige snaar. De reacties op mijn blog hingen voor mijn gevoel erg af hoe de blog geïnterpreteerd werd. Ik kreeg zowel positieve reacties als enkele afkeurende reacties. Wat me het meest heeft geraakt waren het aantal ‘likes’ voor de afkeurende reacties. Er waren dus kennelijk nog veel meer lezers die mijn blog heel anders geïnterpreteerd hadden dan ik hem had bedoeld.

Weer een les geleerd

Ik heb kort na publicatie van mijn vorige blog en de ‘ophef’ die daardoor ontstond een moment gedacht om blogs niet meer via mijn persoonlijke sociale mediaprofielen te verspreiden. Maar dat zou ik heel eerlijk gezegd wel een beetje een zwaktebod vinden. Die weg kies ik voorlopig niet. Maar het feit dat ik het heb overwogen geeft aan dat de ‘negatieve’ reacties echt wat met me gedaan hebben. Het schrijven van deze blog kost me meer moeite dan anders. Ik merk dat ik de woorden nog meer weeg dan ik altijd al doe. Maar ik geef niet op. Ik laat me niet uit het veld slaan omdat enkele lezers me compleet anders hebben geïnterpreteerd dan dat ik had bedoeld. Maar ik neem het wel mee in mijn bagage.

Tenslotte

En dan tenslotte nog heel even teruggrijpend op de inhoud van mijn vorige blog. Met het gevaar dat ik opnieuw verkeerd wordt geïnterpreteerd. Mijn vrouw heeft zelf de keuze gemaakt voor een veganistische leefstijl. Ik houd net zoveel van haar en ben trots op wie zij is, ook als zij daar niet voor kiest. Waar ik echter veel moeite mee heb is als iemand waar ik zoveel van houd en die ik blindelings vertrouw, het een zegt en het ander doet.

In mijn eigen strijd tegen de fles was ik vaak geen haar beter. Ik weet hoe moeilijk het is om eerlijk te zijn over gedrag van jezelf waar je niet bepaald trots op bent. Ik weet hoe moeilijk het is om je eigen gedrag te veranderen. Als mijn vrouw mij zou zeggen dat ze volkomen gelukkig is met zichzelf dan zou ik dat volledig respecteren. Ik ben de laatste die van haar verlangt dat ze iets aan zichzelf verandert. Ze is namelijk ‘perfectly imperfect’!

Abonneer je op mijn blogs:
Follow by Email
Facebook
Twitter
Pinterest
Instagram

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.