Deze afbeelding illustreert mijn blog waarin ik een blik werp in de toekomst in het jaar 2025

In het jaar 2025

Hoe zou de wereld er uitzien in het jaar 2025. Ik probeer zoveel mogelijk in het ‘nu’ te leven en niet al te ver vooruit te kijken. Maar als vader van twee kinderen in de basisschoolleeftijd doe je dat van tijd tot tijd toch. Niet dat ik denk dat ik veel invloed op hun toekomst heb hoor. Want hoezeer mijn vrouw en ik nu ons best doen om de kinderen in een veilig en liefdevol nest groot te brengen, als de puberteit straks om de hoek komt kijken blijkt waarschijnlijk toch dat we tekort zijn geschoten. 

Groep 8 en groep 6

In het jaar 2025 wordt onze dochter twaalf en onze zoon tien. De kans dat onze dochter dan al in de puberteit zit acht ik heel reëel. Als het een beetje meezit zit ze dan in groep 8 en gaat ze samen met ons en school bepalen voor welk vervolgonderwijs ze gaat kiezen. Ik ga daar nu geen enkele voorspelling over doen omdat ik dat helemaal niet relevant vind. Ik vertrouw erop dat we samen een vervolgtraject kiezen dat het beste bij haar past. 

Verder vind ik het op dit moment ook niet zo belangrijk om te weten of ze in het jaar 2025 nog op turnen zit of dat ze nog dwarsfluit speelt. Ongeacht welke hobby’s ze dan heeft gaat het er mij veel meer om dat ze lol en voldoening haalt uit dat wat ze doet. Ik vind sportieve en muzikale ontwikkeling wel heel belangrijk, maar het maakt me niet uit in welke vorm ze dat wil gieten. 

Datzelfde geldt ook voor onze zoon. In het jaar 2025 zit hij naar alle waarschijnlijkheid in groep 6. Bespeelt hij dan nog een instrument? Speelt hij nog hockey? Wie zal het zeggen. Ik ben ervan overtuigd dat hij daar prima zelf goede keuzes in kan maken met een beetje hulp van ons, zijn ouders. Waar ik vooral heel erg benieuwd naar ben is hoe het karakter van onze beide kinderen zich verder zal ontwikkelen. En tegen welke uitdagingen ze aanlopen. Op de leeftijd die ze nu hebben lijkt onze dochter qua karakter het meest op mij en onze zoon op mijn vrouw. Gaat dat in de loop van de jaren nog veranderen of blijft dat zo?

Mijn ouders in 2025

Mijn ouders wonen sinds begin van dit jaar in een mantelzorgwoning bij ons op het erf. Hoe zal het met hen gaan in het jaar 2025? Mijn moeder wordt eind dat jaar tachtig en mijn vader achtenzeventig. Leven ze dan allebei nog? En hoe is het dan met hun fysieke en mentale gezondheid? Nu ik dit zo opschrijf besef ik dat drie jaar op een mensenleven een hele andere impact heeft voor kinderen in de basisschoolleeftijd dan voor zeventigplussers. Mijn kinderen zitten in een compleet andere ontwikkelingsfase dan mijn ouders. Waar mijn kinderen bezig zijn met het leggen van een basis voor de rest van hun leven zijn mijn ouders bezig met het leggen van een basis voor het laatste stuk.

Balans tussen werk en privé 

En hoe zal het mijn vrouw vergaan in het jaar 2025. Het meest waarschijnlijk scenario is dat ze dan nog altijd werkzaam is in ons lokale ziekenhuis als neuroloog en tevens lid is van het medisch stafbestuur. Op dit moment is ze nog werkzaam als vrijgevestigd medisch specialist. Zal dat in het jaar 2025 ook nog zo zijn? Er zijn kabinetsplannen om alle medisch specialisten in loondienst te laten werken. Is dat al geëffectueerd in 2025? En welk effect heeft dat dan op de invulling van haar beroep?

Het doel van het kabinet is om de productiviteitsprikkel uit het werk van medisch specialisten te slopen. Met andere woorden, het kabinet gaat er vanuit dat vrijgevestigde medisch specialisten die afgerekend worden op het aantal verrichtingen dat ze doen duurder zijn dan medisch specialisten in loondienst. Een aanname, want bewijs daarvoor is er niet. Het is dus een bezuinigingsmaatregel die qua doelmatigheid op z’n zachtst gezegd nogal dubieus is.

Wat 2025 ook gaat brengen voor mijn vrouw, ik hoop dat ze met veel plezier en voldoening haar vak kan blijven uitoefenen. En dat ze bovendien een fijne balans tussen werk en privé mag ervaren waarin ze voldoende tijd en ruimte neemt voor de dingen die ze naast haar werk belangrijk vindt.

Ontwikkeling van de gezondheidszorg

Dat brengt mij bij de vraag hoe de gezondheidszorg in zijn algemeenheid in ons land georganiseerd is in het jaar 2025. Hervormingen kosten tijd. Maar wat ik me afvraag is of er in 2025 überhaupt een begin is gemaakt met het omvormen van het huidige systeem van de Nederlandse gezondheidszorg. De overheid pompt jaar in jaar uit meer geld in onze gezondheidszorg. De miljarden vliegen je om de oren. Maar moeten we zo langzamerhand niet eens een brede maatschappelijke discussie voeren over de grenzen aan de gezondheidszorg?

We vinden in Nederland de zorg en behandeling van mensen met de meest uiteenlopende acute en chronische aandoeningen heel erg belangrijk. Een groot deel van ons overheidsbudget gaat naar die zorg. Je moet dit overigens denk ik niet verwarren met de vraag of we in Nederland onze gezondheid belangrijk vinden. Gezondheid wordt door de WHO sinds 1948 gedefinieerd als een toestand van volledig lichamelijk, geestelijk en maatschappelijk welzijn en niet slechts de afwezigheid van ziekte of andere lichamelijke gebreken. 

Dus de grote vraag is hoe staat het er in het jaar 2025 voor met onze gezondheids-zorg. Heeft de overheid roken en houtstook dan bij wet verboden? Is er een suikertaks?  Zal de btw op groente en fruit zijn afgeschaft? Is het gebruik van pesticiden waarvan aantoonbaar blijkt dat ze ernstige ziekten kan veroorzaken bij wet verboden? Zijn de intensieve vormen van veeteelt afgeschaald om zoönosen en toekomstige pandemieën te voorkomen? Of zijn we zo gehecht aan onze verworven vrijheden om te doen en te laten wat we willen dat we geen overheidsinmenging dulden op deze gebieden?

Klimaatdoelen

Waar ik ook heel benieuwd naar ben is of we in het jaar 2025 al een beetje op koers zitten om de klimaatdoelen van 2030 te gaan halen. Komt er voor iedereen (burgers, bedrijven en overheid) een heffing (ik noem het eco-btw) op de CO2 die wordt uitgestoten? Een heffing die bijvoorbeeld gaat gelden voor de CO2 die je uitstoot bij de energie die wordt verbruikt voor verwarming van woningen en gebouwen. Maar ook een eco-btw op de producten die je koopt. Producten die CO2-neutraal zijn geproduceerd zijn dan vanzelfsprekend vrijgesteld van eco-btw. En hoe vervuilender het is om een product te produceren, hoe hoger het eco-btw tarief. Is zoiets haalbaar? En dat al in het jaar 2025?

Tenslotte

Kortom, het jaar 2025 lijkt in bepaalde opzichten al heel dichtbij, maar in andere opzichten ook nog best ver weg. En wat mijzelf betreft? Geen idee hoe mijn leven er in het jaar 2025 zal uitzien. Ben ik dan nog altijd fulltime huisman en thuisblijfpapa? Of heb ik in een betaalde baan? Blog ik dan nog wekelijks? Of ben ik bezig met het schrijven van een boek? Ben ik er eigenlijk nog in het jaar 2025? Ik hoop van wel, maar die garantie heb ik natuurlijk geenszins. We gaan het meemaken. Of niet!?

Abonneer je op mijn blogs:
Follow by Email
Facebook
Twitter
Pinterest
Instagram

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.