Deze afbeelding van een bloedsuiker sensor en de bijbehorende app dienen ter illustratie van mijn blog over de FreeStyle Libre 2

FreeStyle Libre 2

Een paar weken geleden, vlak voor kerst, heb ik gedurende twee weken de FreeStyle Libre 2 uitgeprobeerd. Je hebt het kleine apparaatje dat met een app verbonden is ongetwijfeld wel eens in een commercial voorbij zien komen. De FreeStyle Libre 2 is een sensor die je aan de achterkant van je bovenarm plaatst zodat je daarmee continue je bloedsuiker kunt meten. De reden dat ik deze sensor gedurende twee weken heb uitgeprobeerd is meerledig. Aan de ene kant ben ik gewoon erg nieuwsgierig naar allerlei technologische snufjes. Bovendien wil ik graag een beter inzicht in mijn eigen gezondheidstoestand krijgen. 

Doelgroep

Ik ben geen suikerpatiënt, dus er was voor mij geen enkele noodzaak om dit te doen. De FreeStyle Libre 2 is in de eerste plaats namelijk bedoeld voor mensen die aan suikerziekte lijden en die moeilijk op insuline in te stellen zijn. Deze mensen moeten op meerdere momenten per dag hun bloedsuiker bepalen. Doorgaans gebeurt dat met een vingerprik. De FreeStyle Libre 2 sensor vervangt de vingerprik en dat lijkt mij buitengewoon comfortabel. Bovendien kun je de sensor verbinden met een app op je smartphone en dat levert een aantal voordelen op. Daarover zometeen meer.

Ik had de sensor rechtstreeks besteld bij Abbot, de fabrikant van de FreeStyle Libre 2. De sensor met bijbehorende applicator kostte bijna zestig euro. Voor bepaalde doelgroepen is er een mogelijkheid om de sensor gedurende twee weken gratis uit te proberen. En voor langdurig gebruik ga ik er eigenlijk vanuit dat je een beroep kunt doen op je ziektekostenverzekering. Aangezien ik niet tot de doelgroep voor de gratis trial behoor moest ik er mijn spaarpot voor plunderen. Maar dat had ik er graag voor over.

Aanbrengen van de sensor

Na de bezorging van het pakketje met de sensor en de applicator heb ik de sensor meteen aangebracht. Een kind kan de was doen, zo eenvoudig. En van het aanbrengen voel je helemaal niets. Dat had ik eerlijk gezegd niet verwacht. Om je bloedsuiker continue te kunnen meten zit er aan de achterkant van de sensor een heel klein buisje. Dit buisje wordt met behulp van de applicator in de huid van de achterkant van je bovenarm gebracht. Dit buisje wordt niet ingebracht in een bloedvat, maar gewoon net onder de huid. De sensor heeft een kleeflaag. Bij het aanbrengen van de sensor met de applicator wordt het buisje met een naaldje door de huid heen geschoten. De kleeflaag zorgt ervoor dat de sensor meteen vastplakt aan de huid. Zodanig dat er meteen een waterdichte verbinding ontstaat. Douchen met de sensor is daardoor geen enkel probleem.

Het inbrengen van het buisje aan de achterkant van de sensor is een beetje vergelijkbaar met een infuusnaald. De venflon, zoals zo’n infuusnaald in medische termen heet, is een naald met een kunststof omhulsel. De naald wordt gebruikt om door de huid en de wand van het bloedvat te prikken. Als de infuusnaald goed zit wordt de feitelijke naald eruit getrokken en blijft alleen het kunststof omhulsel in het bloedvat achter. Zo is het ook met de FreeStyle Libre 2 sensor. Met dat verschil dat de applicator is uitgerust met een veer die het kunststof buisje met behulp van een naaldje van een paar millimeter door de huid heen schiet en meteen weer terugveert. Vandaar dat het aanbrengen van de sensor pijnloos is. De ervaring leert dat je dat van het inbrengen van een infuusnaald niet kan zeggen. 

Verbinden met de app

De FreeStyle Libre 2 kun je verbinden met een app op je smartphone. In mijn geval een iPhone XR. In de meeste smartphones zit tegenwoordig een zogenaamde NFC lezer. NFC staat voor Near Field Communication. Er zit een NFC chip in de Freestyle Libre 2 sensor en met de lezer in je smartphone kun je de informatie die op een NFC chip wordt opgeslagen aflezen. Dat aflezen doe je door je smartphone dicht in de buurt van de sensor te houden. Een andere bekende toepassing van de NFC chip is het draadloos betalen met je smartphone. 

De chip in de sensor van de FreeStyle Libre 2 heeft een beperkt geheugen. Als je een volledig beeld wilt krijgen van hoe je bloedsuiker zich gedurende een etmaal ‘gedraagt’, dan moet je elke acht uur even scannen. Doe je dat niet, dan krijg je onderbrekingen in de grafiek die er aan de hand van de verzamelde data in de app wordt weergegeven. Het gebruik van de sensor in combinatie met een smartphone maakt dat je alarmen kunt instellen. Voor diabeten die moeilijk instelbaar zijn lijkt me dat een hele handige optie. Immers, je wordt automatisch gewaarschuwd als je bloedsuiker onder of boven een bepaalde waarde komt of als de sensor het contact met je smartphone verliest.

Belangrijkste reden om de FreeStyle Libre 2 uit te proberen

Een belangrijke reden om mijn bloedsuiker gedurende veertien dagen te willen monitoren is gelegen in het feit dat ik periodiek vast. Ik was erg benieuwd hoe mijn bloedsuiker zich gedroeg in de zestien uur per etmaal die ik doorgaans niet eet. En wat er vervolgens gebeurt met mijn bloedsuiker op het moment dat mijn eerste eetmoment aanbreekt. Bovendien wilde ik onderzoeken of er andere omstandigheden zijn die mij als het ware uit mijn dagelijkse vastenperiode kunnen duwen. Koffie schijnt geen calorieën te bevatten en onderbreekt daarom het vasten niet. Tenminste, dat wordt beweerd. Aan cafeïne wordt echter wel een potentieel bloedsuiker verhogend effect toegedicht. Zo zou een kop koffie dus toch je vastenperiode kunnen onderbreken. Dat was bij mij niet het geval. Koffie deed feitelijk niets met mijn bloedsuiker. 

Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld de ochtendstress die je kunt ervaren om de kinderen op tijd op school te krijgen. Die stress schijnt ook een bloedsuiker verhogend effect te kunnen hebben, waardoor je vastenperiode wordt onderbroken. Ook dat was bij mij niet het geval. Om echter toch maar het zekere voor het onzekere te nemen wacht ik met koffie drinken zoveel mogelijk tot mijn eetmoment is aangebroken. En wat ochtendstress betreft. We nemen op schooldagen ruim de tijd, dus doorgaans moet dat de stress die kan ontstaan binnen aanvaardbare grenzen houden. 

Binnenkort: een blog over DNA leefstijl onderzoek

Over koffie gesproken. Ik drink tegenwoordig nog maar één kopje koffie per dag. Dat waren er voorheen toch gauw een stuk of vijf. De reden hiervoor is dat ik een tijd geleden een DNA leefstijl onderzoek heb laten doen. Een van de resultaten van dat onderzoek is het gegeven dat ik een langzame cafeïne-stofwisseling heb. Met andere woorden, cafeïne wordt in mijn lijf langzamer dan gemiddeld afgebroken waardoor ik een verhoogde kans op een hoge bloeddruk en daarmee gepaard een verhoogd risico op hart- en vaatziekten heb. Een uitgebreide blog over dit DNA leefstijl onderzoek volgt binnenkort. So stay tuned!

Abonneer je op mijn blogs:
Facebook
Instagram
Twitter
Pinterest

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.