Deze illustratie van een kikker die met een koffer op weg gaat symboliseert voor mij een nieuw begin

Een nieuw begin

Deze blog gaat over een nieuw begin. Dat leek me op de vooravond van 2022 wel een toepasselijk onderwerp. Ik probeer in deze blog niet al te veel terug te kijken, maar ook niet te ver vooruit. Immers, wat geweest is, is geweest. En wat komen gaat is nog ongewis. En toch voelt deze jaarwisseling voor mij persoonlijk als een kans op een nieuw begin. Ondanks alle narigheid die zich in het afgelopen jaar heeft afgespeeld kijk ik hoopvol naar de toekomst. Maar bepaalde dingen ga ik wel anders doen. Niet dat ik echt voornemens heb voor het nieuwe jaar. Want dergelijke voornemens halen vaak het einde van de eerste maand niet eens. Maar ik ben wel geïnspireerd geraakt om enkele oude voornemens nieuw leven in te blazen.

Yuval Noah Harari

Afgelopen week heb ik samen met mijn vrouw gekeken naar de eerste aflevering van Wintergasten. Presentator Janine Abbring had Yuval Noah Harari te gast. Harari, historicus en schrijver van de wereldwijde bestsellers Sapiens, Homo Deus en 21 lessen voor de 21ste eeuw mediteert twee uur per dag. Het voornaamste doel van deze dagelijkse meditaties, aldus Harari, is om zichzelf beter te leren kennen. Een haalbaar doel als je het mij vraagt. Twee uur per dag klinkt veel, maar als je het verdeelt over de zestien uur die je normaalgesproken wakker bent, dan is het maar zevenenhalve minuut per uur. Dat is slechts een achtste deel van de uren die doorgaans je niet slapend doorbrengt. Als je het zo bekijkt, dan is dat best te doen. Het is veel meer de vraag of je het zinvol vindt om de tijd op die manier aan jezelf te besteden.

Wat ik ook erg opmerkelijk vond is dat Harari geen smartphone heeft. Vorig jaar heb ik mij stellig voorgenomen om minder tijd aan sociale media te besteden en in vergelijking met 2020 denk ik dat ik daar wel in geslaagd ben. Dit is iets wat ik absoluut in 2022 wil doorzetten. Ik zou het best aanlokkelijk vinden om mijn smartphone uiteindelijk de deur uit te kunnen doen. Of dat ik op z’n minst het gevoel heb dat ik de baas ben over mijn smartphone in plaats van mijn smartphone over mij. Gelukkig heeft mijn iPhone een geavanceerde ‘niet-storen-functie’. Tijdens het sporten, slapen, autorijden of bepaalde andere activiteiten word ik niet gestoord door binnenkomende berichten op mijn telefoon. Dat bevalt me uitstekend. De meeste berichten kunnen echt wel even wachten. En als het echt haast heeft, dan weet men mij over het algemeen prima te bereiken.

Schermvrije avond

Een van de dingen waar de klad in is gekomen sinds mijn ouders bij ons zijn ingetrokken is één schermvrije avond per week. Dat is iets dat ik absoluut weer ga oppakken. De meeste avonden staat de televisie afgestemd op dezelfde programma’s. Maar echt wijzer wordt je er tegenwoordig niet meer van vind ik. Bovendien geeft het lezen van een boek mij veel meer vrijheid dan het kijken van een televisieprogramma. Immers, ik bepaal als lezer zelf het tempo en vooral bij fictie doe ik bovendien ook nog eens een groot beroep op mijn verbeeldingskracht. Bij televisie is dat allemaal grotendeels al voorgeprogrammeerd. Soms is dat heerlijk om bij te ontspannen, maar meestal is het louter gewoontegedrag en heeft het niet zoveel meer met ontspanning te maken.

Inschattingsfout?

Toen ik drie maanden geleden me genoodzaakt voelde om vanwege de ontstane situatie mijn ouders bij ons in te laten wonen, heb ik mijn politieke taken, zowel bestuurlijk als voor de lokale fractie op een laag pitje gezet. Zeg maar gerust een waakvlammetje. Datzelfde gold voor mijn werkzaamheden als energiecoach en als vrijwilliger voor ANWB automaatje. Het was een automatische reflex.

Er brak zo’n onzekere tijd aan dat ik mijn handen volledig vrij wilde hebben voor datgene wat ik als eerste prioriteit beschouwde. Mijn gezin. Wellicht heb ik daar wel een inschattingsfout gemaakt. Immers, het zijn juist die bezigheden die mijn bestaan extra zin geven. De krenten uit de pap zeg maar. En ik gooi ze min of meer acuut overboord zodra ik in een ‘crisissituatie’ terecht kom. Aan de andere kant, ik vind het moeilijk om dingen half te doen. Het is  bij mij alles of niets. Dus vanuit die optiek bezien is niet zo gek dat ik de randzaken maar even heb gelaten voor wat ze zijn.

Mijn vader heeft dat met zijn bestuurstaken en ander vrijwilligerswerk niet gedaan en ik denk dat daar ook wel wat voor te zeggen is. De weg terug is namelijk veel lastiger. Het voelt een beetje alsof ik aan het begin van een re-integratietraject sta. Aan de ander kant opent het ook de mogelijkheid om het anders te gaan doen. Om andere keuzes te maken.

Een nieuw begin

Vandaag breekt er letterlijk een nieuw begin aan voor mijn gezin en voor mijn ouders. Het is oudejaarsdag 2021 aan het begin van de middag. Zometeen vertrekken mijn ouders om de jaarwisseling traditiegetrouw bij mijn moeders zus en haar man door te brengen. Ze hebben net afscheid genomen. Dat was voor ons alledrie een emotioneel moment. Als ze vannacht terugkomen slapen ze voor het eerst in hun nieuwe bed in hun nieuwe woning aan de andere kant van ons erf. Ik voel me een beetje droevig nu dit moment dat we weer ieder ons eigen leven gaan leiden is aangebroken. De afgelopen drie maanden zijn wat mij betreft omgevlogen. Het is beslist niet altijd gemakkelijk geweest, maar desondanks kijk ik er nu al met een warm gevoel op terug. Maar het is ook goed dat we weer wat meer afstand van elkaar kunnen nemen.

Mijn ouders rijden de oprit af en de tranen springen me in de ogen. Ik begin te huilen en zo type ik de laatste regels van deze blog over een nieuw begin. Het is goed zo. Ik wist dat dit moment zou komen, maar ik had niet verwacht dat ik er zo ondersteboven van zou zijn. Ben toch niet zo nuchter als ik mezelf soms doe geloven. 

Mijn lieve vrouw is onderweg van werk naar huis via één van de weinige oliebollenkramen waar ze in onze gemeente oliebollen zonder dierlijke toevoegingen verkopen. We gaan er een gezellige jaarwisseling van maken en proosten vanavond met alcoholvrije bubbels op een nieuw begin. 

Nog niet uitgelezen? Neem dan gerust eens een kijkje in één van mijn andere blogs.

Abonneer je op mijn blogs:
Facebook
Instagram
Twitter
Pinterest

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.