Een illustratie van de ondertekening van een contract om mijn blog over een dynamisch energiecontract op te leuken.

Dynamisch energiecontract

Heb je wel eens gehoord van een dynamisch energiecontract? Het is een contract waarbij de tarieven voor stroom ieder uur en voor gas iedere dag anders zijn. Lange tijd heb ik gedacht dat een dynamisch energiecontract voor ons geen goed idee was omdat we zonnepanelen hebben. Op 1 april loopt ons vaste energiecontract af en in mijn zoektocht naar een nieuw contract ben ik me ook gaan verdiepen in een dynamisch energiecontract. En wat blijkt, het kan ook met zonnepanelen een zeer voordelige oplossing zijn. Dat en meer ga ik in deze blog proberen uit te leggen.

Vraag en aanbod

Als er heel veel groene stroom wordt opgewekt dan kan het voorkomen dat de prijs voor die stroom negatief wordt. Met andere woorden, je krijgt geld toe als je op dat moment stroom gebruikt. Feitelijk speelt hier niets meer en niets minder als het marktsysteem van vraag en aanbod. Is het aanbod hoger dan de vraag, dan daalt de prijs. Is de vraag hoger dan het aanbod, dan stijgt de prijs. Zo werkt het ook met de prijzen voor stroom en gas. Als consument had je tot niet zo lang geleden alleen de keuze uit een vast of een variabel energiecontract. Met een vast contract betaal je gedurende de looptijd vastgestelde tarieven. Met een variabel contract worden de tarieven twee keer per jaar aangepast. 

Dag- en uurprijzen

De tarieven voor stroom en gas in een vast energiecontract liggen hoger dan in een variabel energiecontract. Dat komt omdat een energieleverancier met een vast energiecontract meer risico loopt. Neem bijvoorbeeld de energiecrisis die ontstond na het uitbreken van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. De prijzen voor stroom en gas schoten als gevolg van het dalen van het gasaanbod uit Rusland door het plafond. Klanten met een vast contract ondervonden hier geen hinder van, want dit risico kwam voor rekening van de energieleverancier. Deze moest stroom en gas inkopen voor respectievelijk veel hogere uur- en dagprijzen dan wat klanten met een vast energiecontract er voor hoefden te betalen. 

Negatieve stroomprijzen

De energiemarkt werkt sinds jaar en dag met dynamische energietarieven. Het is echter pas vrij recent dat de consument zelf ook een dynamisch energiecontract kan afsluiten. Ik heb hier lange tijd over getwijfeld omdat de stroomprijs ook negatief kan worden. Als dat gebeurt dan krijg je geld toe als je stroom gebruikt. Dat klinkt aantrekkelijk, maar het wordt een stuk minder aantrekkelijk als je zonnepanelen hebt.

Stroomprijzen worden negatief als er een heel groot aanbod aan groene stroom is. Dat is dus vaker in de zomer, dan in de winter. In de winter produceren mijn zonnepanelen onvoldoende stroom om aan mijn vraag te voldoen. In de zomer houd ik bijna dagelijks over. Maar als in de zomer de stroomprijs een paar uur per dag negatief is, dan moet ik feitelijk betalen voor de stroom die ik teruglever aan het electriciteitsnet. Om die reden werd een dynamisch energiecontract in combinatie met zonnepanelen lange tijd afgeraden. 

Update

Maar de tijden veranderen. Een tijdje terug kreeg ik van Solaredge ® het bericht dat zij mijn omvormers softwarematig hadden geüpdate. Die update houdt in dat als ik een dynamisch energiecontract heb, dat ik dat dan in de Solaredge app kan aanvinken. Die functie zorgt ervoor dat mijn omvormers bij negatieve tarieven vanzelf worden uitgeschakeld. Dat is op zich fijn, want op die manier word je niet geconfronteerd met en gepeperde rekening voor de stroom die je terug levert aan het net.

Echter, het gaat ook wel een beetje voorbij aan de reden waarom wij zonnepanelen hebben. Er is niets zo fijn dan dat je je eigen opgewekte stroom kunt gebruiken. Het voelt voor mij wel erg dubbel om als het hoogzomer is, stroom van het net te moeten gebruiken, omdat de omvormer mijn zonnepanelen vanwege negatieve stroomprijzen heeft uitgezet. Dat moet anders kunnen. En wat blijkt. Het kan inderdaad ook anders. Met een thuisaccu.

Saldering

Op dit moment kennen we de salderingsregeling. Deze regeling maakt dat bezitters van zonnepanelen de stroom die ze zelf opwekken kunnen wegstrepen tegen de stroom die ze van het net plukken. Investeren in een thuisaccu is, zolang de salderingsregeling bestaat, economisch niet interessant. Maar dat wordt anders als je een dynamisch energiecontract hebt.

Met een thuisaccu kun je dan in theorie stroom opslaan op het moment dat de tarieven laag zijn en gebruiken of terugleveren als de tarieven hoog zijn. Maar je krijgt er wel een dagtaak bij als je op basis van de energietarieven per uur moet gaan bepalen of je stroom opslaat of terug levert. Dat hebben softwaremakers zich ook gerealiseerd en zijn toen aan de slag gegaan om een Energie Management Systeem (EMS) te ontwikkelen. Een stukje software dat de energietarieven voor jou in de gaten houdt en op basis daarvan bepaalt om stroom op te slaan ofwel terug te leveren aan het net.

Keuzevrijheid

In mijn zoektocht naar een geschikt systeem kwam ik al vrij snel bij Zonneplan uit. Dat is niet zo gek, want hun marketingafdeling draait volgens mij overuren. Zonneplan levert zowel de software (app) als de hardware (thuisaccu). Je bent echter ook verplicht om een dynamisch energiecontract bij Zonneplan af te sluiten. En dat laatste staat me nogal tegen. Het dynamisch energiecontract van Zonneplan is weliswaar dagelijks opzegbaar, maar wat doe ik dan met de thuisaccu die ik bij Zonneplan heb gekocht? Die werkt alleen in combinatie met hun dynamisch energiecontract. 

Een energieleverancier betaalt een zogenaamde ‘handling fee’. Dit zijn inkoopkosten die de energieleverancier heeft omdat zij de energie voor je inkopen, zoals transport- en administratiekosten. Dit is een variabele opslag per kWh welke verschilt per leverancier. Deze inkoopkosten wordt doorberekend aan de consument. Datzelfde geldt voor de vaste leveringskosten. Vanwege deze variabele kosten wil je als consument kunnen switchen tussen aanbieders. Als ik een thuisaccu van Zonneplan koop zit ik vast aan een contract dat op papier dagelijks opzegbaar is. In de praktijk kan ik eigenlijk pas met goed fatsoen opzeggen na de terugverdientijd van de thuisaccu. Slimme klantenbinding van Zonneplan.

Er zijn ook partijen die energieleverancier onhankelijk een EMS, met of zonder thuisaccu, aanbieden. Dat spreekt me meer aan. Eerdaags maar eens een bezoekje plannen aan Huls Duurzame Energie in ons dorp om de mogelijkheden te bespreken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.