Deze foto illustreert de oorlog in Europa die woedt tussen Oekraïne en Rusland

Oorlog in Europa

Het is oorlog in Europa. De Russische regering is met grof geweld Oekraïne binnengevallen. De afgelopen dagen zapte ik voortdurend heen en weer tussen NOS en CNN. Via Twitter probeerde ik bovendien enig inzicht te krijgen in de publieke opinie.

Ik heb geen familie of vrienden die rechtstreeks getroffen worden door wat zich daar momenteel allemaal voltrekt. Desondanks raakt het mij zeer. Sinds gisteren brand ik een kaars. Het is, naast het nauwgezet volgen van de berichtgeving, mijn manier om betrokken te zijn bij deze verschrikkelijke ramp. Ik had geen enkel rekening gehouden met opnieuw oorlog in Europa. Ik werd er volledig door overrompeld.

Lidmaatschap van de NAVO

Je hoeft geen expert te zijn in geo-politieke verhoudingen om te zien dat de Russische regering een smerig spel speelt met landen die ooit deel uitmaakten van de Sovjet-Unie. De Russische regering, onder leiding van Vladimir Poetin, legitimeert militair ingrijpen in de Oekraïne omdat ze het Oekraïense volk zogenaamd wil bevrijden. Bevrijden van een nazistisch regime. In werkelijkheid is de Russische regering volgens mij gewoon bezig om voormalige Sovjet-landen opnieuw in te lijven. Zolang Oekraïne geen lid is van de NAVO vormt ze voor de Russische regering geen grote bedreiging. Maar Oekraïne wil, net als de Baltische Staten in 2004, juist wel lid worden. Iets wat de Russische regering kostte wat kost wil voorkomen. 

Spanningen

Oekraïne is een soeverein Europees land. Desondanks heeft de Russische regering in 2014 de Krim, een groot schiereiland in het zuiden van Oekraïne, geannexeerd. Daarnaast maken Russische separatisten de dienst uit in de zelfverklaarde volksrepublieken Donetsk en Loegansk. Met andere woorden, er is al jaren een gewapend conflict tussen Rusland en Oekraïne. Oekraïne wordt hierin sinds jaar en dag bijgestaan door het Westen. Dat zorgt voor spanningen. Spanningen die tot voor kort langs diplomatieke weg werden aangepakt. Maar met het erkennen van de eerder genoemde volksrepublieken en het uitvoeren van een militaire invasie heeft de Russische regering een oorlog in Europa ontketend.

Olie en gas uit Rusland

Omdat Oekraïne geen lid is van de NAVO ‘kan’ de NAVO Oekraïne niet helpen door het leveren van troepen. Wel worden er wapens, munitie en ander militair materieel geleverd. Ook door Nederland. Maar het Oekraïense leger staat er feitelijk alleen voor. De landen van de Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten hebben onlangs overeenstemming weten te bereiken over een ingrijpend sanctiepakket. Een pakket economische maatregelen waarmee ze de Russische regering hard proberen te raken.

Nu weten we allemaal dat de kurk waar de Russische economie grotendeels op drijft de export van olie en gas is. Om het Russische regime te raken waar het echt pijn doet moet er een omvangrijk importverbod op Russisch olie en gas worden afgekondigd. Klinkt heel logisch. Ware het niet dat we onszelf in Europa in dat opzicht compleet afhankelijk van Rusland hebben gemaakt. Hoe los je dat op? Of is het te rechtvaardigen dat we onder deze omstandigheden de gaskraan in Groningen weer verder opendraaien?

Menselijke tragedie

Voordat ik verder inzoom op de economische gevolgen van deze oorlog in Europa wil ik eerst even het menselijk drama dat zich voltrekt voor het voetlicht brengen. Stel je toch eens voor. De totaal verscheurende angst en onzekerheid waar miljoenen onschuldige mensen in Oekraïne op dit moment mee te maken hebben. De keuzes waar ze voor staan. Blijven waar ze zijn of vluchten voor het oorlogsgeweld. Huis en haard achterlaten en niet weten wat je te wachten staat. Jongens en mannen die het land niet uit mogen omdat ze mogelijk de wapens moeten oppakken om zich te verdedigen tegen de invasie van het Russische leger. Gezinnen met kinderen die van elkaar gescheiden worden.

Traumatische ervaringen als luchtalarmen, schuilen in kelders of metrostations en het fluitende geluid van overvliegende raketten. Oorverdovende en alles vernietigende inslagen, de aanblik van verwoeste gebouwen en niet te vergeten de verschrikkelijke confrontatie met gewonde of gesneuvelde mensen. De humanitaire ramp die zich aan het ontvouwen is gaat eerlijk gezegd al mijn verbeeldingskracht te boven. Het is te verschrikkelijk voor woorden.

Gas uit Nederland

Maar nu even terug naar de vraag over het Groningse gas. Vlak voor zijn vertrek kondigde demissionair minister Blok aan dat de gaskraan in Groningen verder open moet dan verwacht. Tot groot en terecht ongenoegen van de door aardbevingen gedupeerde Groningers. Minister voor Klimaat, Rob Jetten, kreeg deze dagen de volgende vraag. Of het gezien de oorlogssituatie tussen Rusland en Oekraïne denkbaar is dat de gaskraan in Groningen verder open gaat dan gepland. Jetten noemde dat het aller-, allerlaatste redmiddel bij een lang conflict tussen Rusland en Oekraïne. Als er al iets positiefs uit zoveel ellende kan voortkomen dan hoop ik dat het Europa de ogen opent voor wat betreft onze afhankelijkheid van Russisch gas. Wellicht kan het de energietransitie nog een extra duwtje geven.

Herstel van soevereiniteit

Maar waar ik nog veel meer op hoop is dat de landen van de Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten alles in het werk stellen om deze oorlog zo kort mogelijk te laten duren. En dat ze de soevereiniteit van Oekraïne snel weten te herstellen. Ook als dat betekent dat ze van de gebaande paden moeten gaan om dat te bereiken. Ik hoop dus eigenlijk op een wonder. Want ‘no way’ dat voornoemde landen zich nog meer mengen in een oorlog tussen Oekraïne en het Russische regime.

En wat te denken van het Russische volk. Zij hebben niet om deze oorlog gevraagd. Hopelijk laten zij zichzelf niet vergiftigen door de propaganda van hun eigen regering. Dat ze de moed vinden om in opstand te (blijven) komen. 

Tenslotte

Mijn gedachten gaan uit naar alle mannen, vrouwen en kinderen in Oekraïne die zich in deze verschrikkelijke oorlogssituatie bevinden. En al hun dierbaren buiten Oekraïne die daardoor in grote onzekerheid leven.

Abonneer je op mijn blogs:
Follow by Email
Facebook
Twitter
Pinterest
Instagram

1 dacht aan “Oorlog in Europa

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.