Het creatieve proces van koken geeft mij bijzonder veel voldoening.

Koken

Aangezien ik thuisblijfpapa ben is het natuurlijk niet zo verwonderlijk dat ik degene ben die zich meestal ontfermt over het koken. Ik heb daar de meeste tijd voor en vind het bovendien helemaal geen straf. Op de dagen dat mijn vrouw niet hoeft te werken, neemt zij het koken vaak voor haar rekening. En ook dat vind ik erg prettig. Op die manier hebben we een mooie balans. In deze blog neem ik je graag mee in de ontwikkeling die ik in de voorbije jaren hebt doorgemaakt op het gebied van koken.

Voorbereiding

Voordat ik ga koken zorg ik steevast dat ik alles in huis heb wat ik nodig heb. Dat komt omdat ik eigenlijk altijd vanaf een recept kook. Ik kook over het algemeen met de seizoenen mee. Dat wil zeggen stamppot in de winter en salades in de zomer. Bovendien maak ik wekelijks lijstjes van wat er op het menu staat. Omdat ik gewoonlijk op dinsdag en vrijdag boodschappen doe lopen mijn lijstjes van dinsdag t/m donderdag en van vrijdag t/m maandag. Bij het bepalen wat ik ga koken richt ik me zogezegd naar de seizoenen. Anderzijds kijk ik ook wat er op dat moment in de aanbieding is. Ik kom dan meestal toch wel uit op groente van het seizoen.

LIDL en Albert Heijn

De supermarkt waar ik de bulk aan groenten en fruit koop is de LIDL. Dat doe ik al jaren en tot nu toe tot grote tevredenheid. Versheid en prijs/kwaliteit-verhouding zijn daar over het algemeen top. Bovendien heeft de LIDL een redelijk assortiment aan biologische groente en fruit. En wat ik bij de LIDL niet kan krijgen koop ik bij Albert Heijn. De reden dat ik naar Albert Heijn ga en niet naar bijvoorbeeld Plus of Jumbo is dat ik daar zelf vroeger gewerkt heb. Met andere woorden, ik heb toch iets van een emotionele band met AH. Heel af en toe, als ik per se iets wil hebben dat AH niet verkoopt, wijk ik uit naar Plus of Jumbo.

Allerhande

Een andere belangrijke reden waarom ik het gemakkelijk vind om bij Albert Heijn boodschappen te doen is het bestaan van de Allerhande. De Allerhande vormt wat koken betreft voor mij de grootste bron van inspiratie. Het gemak waarmee je producten vanuit een recept op je digitale boodschappenlijstje plaatst maakt dat ik min of meer met handen en voeten aan Albert Heijn gebonden blijf. Dat hebben ze slim bedacht bij Ahold, het moederconcern van Albert Heijn.

Verse ingrediënten

Als ik ga koken, dan is dat over het algemeen op basis van zoveel mogelijk verse ingrediënten. Zwaar bewerkte kant-en-klare producten probeer ik echt zoveel mogelijk te vermijden. Dat geldt overigens niet alleen voor het avondeten, maar zeker ook voor de lunch. Zo bak ik voor mijzelf m’n eigen koolhydraatarme proteïnebrood op basis van lijnzaad. Maar ik maak bijvoorbeeld ook een heerlijke zelfgemaakte ‘choemoes’ (hummus) en champignon-paté met eekhoorntjesbrood en walnoten. Verder maak ik ook regelmatig een vegan versie van zuivelspread (op basis van tofu, kikkererwten en cashewnoten) en een vegan versie van parmezaanse kaas. Van de week heb ik voor het eerst zelf seitan gemaakt. Seitan is een van oorsprong aziatische vleesvervanger op basis van tarwegluten. 

Vegan recepten

Sinds wij als gezin vegan eten is het vinden van lekkere recepten om mee te koken soms wel een uitdaging. Zoals gezegd haal ik mijn inspiratie voor de avondmaaltijd meestal uit de Allerhande app van Albert Heijn. Het aandeel vegan recepten groeit weliswaar, maar in verhouding tot recepten waarin dierlijke producten zijn verwerkt, blijft het nog wel behoorlijk achter. Gelukkig zijn er online meer dan voldoende andere mogelijkheden om lekkere recepten te vinden.  Er zijn zelfs websites waar je vanuit het recept producten op het digitale boodschappenlijstje van AH of Jumbo kunt zetten. Gemak dient de mens.

Website

Een tijdje terug heb ik het plan opgevat om een apart gedeelte van mijn website in te richten voor mijn favoriete vegan of ‘geveganiseerde’ recepten. Dat idee zit nog altijd in de pijplijn en ik ben op dit moment bezig met het verzamelen van recepten. Zodra ik een aanzienlijk aantal recepten heb om te delen ga ik ze op mijn website publiceren. Maar aangezien ik nogal kritisch ben gaat dit proces niet zo snel. Het moeten namelijk wel echte favorieten zijn. Afgelopen week heb ik voor het eerst een vegan versie van Koerdische Tapsi gemaakt. Zo lekker, dat het recept al na één keer het predikaat ‘favoriet’ heeft gekregen. 

Bij het verzamelen van recepten voor mijn website ga ik trouwens uit van het principe dat het pas een favoriet is als mijn hele gezin de vingers erbij aflikt. Dat geldt overigens niet voor de patisserie recepten. Want als het op gebak aankomt, dan krijg ik daar onze dochter meestal niet warm voor. Overigens helpt zij wel bij mijn speurtocht naar lekkere recepten om te koken. De Koerdische Tapsi komt dan ook uit haar koker.

Creatief proces

Soms vind ik koken helemaal niet leuk. Dat is meestal als ik in tijdnood zit. Het liefst wil ik elke keer kunnen genieten van het proces om te komen tot een lekkere warme maaltijd, maar de hectiek van alle dag verhindert dat soms. Maar over het algemeen ervaar ik het creatieve proces dat voor mij verbonden is aan koken als erg bevredigend. Ik geniet er vaak nog meer van, dan van het nuttigen van het eindresultaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.