Smart Living (#7) – Leef gezond…koop een Apple!

De titel van deze blog, die je overigens met een dikke vette knipoog mag lezen, verraadt desondanks een tweetal dingen over mij. Ik ben gek op Apple producten en bovendien een beetje een health freak. Recentelijk heb ik de beschikking gekregen over twee Apple producten die het sporten er nog leuker op maken.

Woensdag 6 november was zo’n woensdag die je niet snel vergeet. De kinderen waren vrij van school in verband met de stakingen in het onderwijs. Onze oudste had ’s middags een verjaardagsfeestje van ons buurmeisje en onze jongste had een verjaardagsfeestje van een klasgenootje bij de Sevink Mölle. Mijn vrouw en ik hadden voor die avond kaartjes voor een concert van Michael Bublé in de König Pilsener Arena in Oberhausen. Het behoeft geen betoog dat mijn vrouw en ik beide fan zijn van de muziek van Michael Bublé. Ik vind het heerlijke muziek om naar te luisteren, maar ook om zelf te zingen. Dus we verheugden ons beide zeer op het concert. Oberhausen ligt op een uurtje rijden dus dat was voor ons een betere optie dan een tripje naar Amsterdam. De König Pilsener Arena ligt pal naast Centro. Centro is met zo’n 250 winkels op een oppervlakte van rond de 119.000 m2 één van de grootste (overdekte) winkel- en vrijetijdscentra van Duitsland. Op hetzelfde terrein is ook Sea Life (een diepzee aquarium) en het Legoland Discovery Centre gevestigd. Leuke attracties waar we nog niet zo lang geleden al een keer met de kinderen zijn geweest. 

Voorafgaand aan het concert zouden mijn vrouw en ik nog even gaan rondscharrelen in Centro en daar ook een hapje eten. En we zouden niet zomaar gaan rondscharrelen, want ik had een missie. Een van de winkels die we zeker gingen bezoeken was de Apple Store.

Dus zo gezegd zo gedaan. Wij hebben de jongste eerst keurig afgeleverd bij de Sevink Mölle en zijn toen doorgereden naar Oberhausen. Daar hebben we onze auto meteen even aan een gratis ‘Tesla destination charger’ (laadpaal) gehangen in één van de vele overdekte parkeergarages. Eenmaal binnen bij Centro gingen we meteen op ons doel af. De Apple Store. Ik had mijn zinnen namelijk al een hele tijd gezet op een Apple Watch, maar ik heb nog even gewacht tot de nieuwste serie 5 beschikbaar kwam. Omdat ik thuis al precies had uitgezocht wat ik wilde, was het een kwestie van mijn wensen doorgeven aan de verkoopmedewerker en voor ik het wist liep ik in het bezit van mijn allereerste smartwatch de winkel uit. Omdat ik niet zulke hele brede polsen heb, heb ik gekozen voor het kleinere model met een spacegrijze kast en een grijs sportbandje.

Met mijn nieuwe aanwinst in ‘the pocket’ was het tijd om een hapje te gaan eten, maar eerst even de auto verzetten, zodat iemand anders gebruik kon maken van de laadpaal.

Ik heb de Apple Watch in de eerste plaats gekocht ter ondersteuning van het sporten. Tijdens een workout, in mijn geval meestal een hardloopsessie, monitort de smartwatch met de workout app de duur van de workout, de afgelegde afstand, de route, het aantal verbruikte calorieën, de hoogtestijging, de gemiddelde hartslag, de gemiddelde cadans en het gemiddelde tempo. Het verloop van je hartslag tijdens de workout en het hartslagherstel na de workout worden bovendien grafisch weergegeven.  

Wat ik verder erg prettig van de Apple Watch vind is dat je notificaties stil kunt laten afleveren op je smartwatch. Apple noemt dit haptic feedback. In plaats van een  geluidssignaal kun je kiezen voor notificaties middels vibraties die je voelt op je pols.

Persoonlijk vind ik het ‘always on display’ ook wel een grote verbetering ten opzichte van de eerdere versies. Het display dimt nog wel als je het niet gebruikt, maar het gaat niet helemaal uit. Op die manier heb je dus net als een gewoon horloge altijd de tijd beschikbaar.  De wijzerplaat kun je overigens naar believen wijzigen. Er zijn wel 100 verschillende wijzerplaten waar je uit kan kiezen. Hetzelfde geldt natuurlijk ook voor de bandjes. Ik heb vooralsnog gewoon één bandje bij mijn Apple Watch uitgezocht, maar ik kan me best voorstellen dat als je een echte fashionista bent, dat je dan voor verschillende bandjes kiest om te matchen bij je outfit. 

Er zitten ook enkele best wel opmerkelijke functies op de Apple Watch. Zo monitort de smartwatch de intensiteit van het omgevingsgeluid en krijg je een waarschuwing als dit gedurende een langere tijd te hoog is. Verder is de Apple Watch uitgerust met een functie die een harde val detecteert en desgewenst voor jou de hulpdiensten inschakelt. 

Nog zo’n opmerkelijke functie is het monitoren van je hartritme en melden als er sprake is van een  onregelmatig ritme dat zou kunnen duiden op atriumfibrilleren, een hartritmestoornis. 

Kortom, voor een smart-tech-fan en toch wel een beetje health freak die ik ben is de Apple Smartwatch echt een heel leuk speeltje. Maar af en toe is het ook op een grappige manier wel een beetje irritant. Want als je bijvoorbeeld een blog aan het schrijven bent, dan kan de Apple Watch op een gegeven moment doodleuk melden dat het tijd is om te gaan staan omdat je kennelijk te lang op je krent hebt gezeten. Maar de complimentjes en aanmoedigingen die je krijgt als je een dagje lekker actief bent geweest zijn daarentegen wel weer heel leuk. De Apple Watch reikt virtueel zelfs medailles uit als je een mooie sportieve prestatie hebt geleverd.

Om het geheel te completeren was het mijn wens om er ook nog een keer Apple Airpods bij te kopen. Echter, van de gewone Apple Airpods was ik bang dat die sowieso niet in mijn oren zouden blijven zitten. Ik heb namelijk niet zulke positieve ervaringen met bedrade oordopjes. Voor het hardlopen heb ik lang gebruik gemaakt van bedrade oortjes met zogenaamde oorhaakjes. En ik had bijna de  Powerbeats Pro gekocht als Apple niet precies op tijd de lancering van de Airpods Pro had aangekondigd. De Airpods Pro zijn bepaald niet goedkoop, maar je krijgt wel waar voor je geld. Ze blijven perfect in mijn oren zitten, zelfs met het hardlopen. En wat ik een hele slimme functie vind is dat je kunt wisselen tussen de noise-cancelling modus en de transparantie modus. Met de noise-cancelling modus is er sprake van ruisonderdrukking die achtergrondgeluiden voor het overgrote deel wegfiltert. Heerlijk als je even ongestoord van je eigen muziek wilt genieten, maar ook super handig als je aan het stofzuigen bent.  Maar als ik aan het hardlopen ben en ik me dus in het verkeer begeef, dan wil ik juist ook omgevingsgeluiden meekrijgen.  Hier is de transparantiemodus perfect voor. Achtergrondgeluiden worden enigszins versterkt doorgegeven. Dat werkt perfect. De Airpods Pro zitten in een case die zowel draadloos als bedraad opgeladen kan worden. Als de Airpods in de case zitten worden ze automatisch door de case opgeladen. Hier heb je geen omkijken naar. En wat het geluid betreft, ook niet geheel onbelangrijk, dat zit wel snor hoor.

O ja en het concert van Michael Bublé was trouwens van begin tot eind helemaal top!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.