Deze afbeelding van een gloeilamp waar de aarde in te zien is illustreert mijn blog over energiebesparing.

Energiebesparing

Het is misschien een ongelooflijk open deur, maar een duurzaam leven begint eigenlijk bij energiebesparing. Immers, wat je niet verbruikt hoeft ook niet geproduceerd te worden. Zelf je stroom opwekken met zonnepanelen is mooi. Veel mensen worden echter nog afgeschrikt door de investering die je daarvoor moet doen. Als je zonnepanelen aanschaft wordt er vaak naar het historische stroomverbruik gekeken. Op basis daarvan wordt dan bepaald hoeveel zonnepanelen je nodig hebt. Het loont dus om eerst met energiebesparing aan de slag te gaan. Vermoedelijk kun je dan toe met minder zonnepanelen.

Bij ons ging dat een beetje anders. Bij ons was het dakoppervlak van onze schuur leidend. Niet het energieverbruik. Wel hadden we onze toekomstplannen in het achterhoofd. Elektrisch rijden, koken en het huis verwarmen. Teveel zonnepanelen zou dus niet snel gebeuren. Toen we eenmaal elektrisch gingen rijden merkten we dat we toch tekort kwamen. We hebben toen een tweede set zonnepanelen aangeschaft. Met die tweede set erbij hielden we over. Die stroom leveren we terug aan het net.

Energieslurpers

Zeer recent zijn we van een gasgestookte cv-ketel overgestapt op een volledig elektrische warmtepomp. Mijn inschatting is dat we ons toekomstige stroomverbruik niet helemaal kunnen opvangen met wat we nu zelf opwekken. En dus ben ik opnieuw gaan kijken naar energiebesparing. Toen we ruim vier jaar geleden onze intrek in dit huis namen heb ik alle energieslurpers meteen in kaart gebracht. En door kleine maatregelen zijn we al snel energie gaan besparen. Je moet dan denken aan het vervangen van alle gloei- en halogeenlampen door led-lampen. Het aanbrengen van radiatorfolie. En het vervangen of plaatsen van tochtstrips.

Radiatorventilatoren

Een maatregel waar ik zelf nog steeds heel blij mee ben is de aanschaf van radiatorventilatoren. Gecombineerd met het verlagen van de aanvoertemperatuur van onze cv-ketel hebben we daar veel gas mee bespaard. En het stroomverbruik van de ventilatoren is minimaal. En ook nu we ons huis met een warmtepomp verwarmen helpen ze om de woonkamer, waar ik (nog) geen vloerverwarming heb, comfortabel warm te krijgen. De radiatorventilatoren brengen de warmte die de radiatoren produceren geforceerd de kamer in. Het is daardoor veel sneller warm. Dat zorgt er voor dat de aanvoertemperatuur van het cv-water zo laag mogelijk kan blijven. En een lagere aanvoertemperatuur kost nu eenmaal minder energie.

Pompschakelaar

Ook heb ik voor enkele tientjes een losse pompschakelaar gekocht. Die heb ik aangesloten op de circulatiepomp van vloerverwarming. De pompschakelaar schakelt de circulatiepomp uit als er geen warmtevraag is. Ook daar kun je aardig wat stroom mee besparen. Tegenwoordig worden vloerverwarmingsystemen over het algemeen uitgerust met een energiezuinige circulatiepomp. Als we er in de toekomst voor kiezen om vloerverwarming in de woonkamer aan te leggen, dan wordt de pompschakelaar overbodig. Immers, dan kan de vloerverwarming rechtstreeks worden aangesloten op de warmtepomp. Bijkomend voordeel van overal vloerverwarming is dat we het huis in de zomer dan ook met de warmtepomp kunnen koelen.

Maatregelen die eveneens een forse energiebesparing hebben opgeleverd zijn de spouwmuurisolatie die we hebben laten aanbrengen en het dubbele glas dat we hebben laten vervangen. Daar hebben we een flinke vermindering van onze stookkosten mee bereikt. En het heeft onze woning bovendien beter geschikt gemaakt voor een warmtepomp.

Bye bye Amerikaanse koelkast

Dit jaar hebben we afscheid genomen van onze Amerikaanse koelkast. Met een stroomverbruik van ruim 500 kWh per jaar was deze echt aan vervanging toe. We hebben nu een koelvriescombinatie met een stroomverbruik van ongeveer 100 kWh per jaar. Met de stroom die we besparen verdienen we de koelvriescombinatie gedurende diens levensduur gemakkelijk terug. Dat geldt overigens voor de meeste maatregelen die we hebben genomen ten aanzien van energiebesparing.

Stijgende energieprijzen

Als je kijkt wat de oorlog in Oekraïne doet met de prijs van olie en gas dan leert een simpel rekensommetje dat energiebesparing voor veel huishoudens het nodige kan opleveren. Zeker voor huishoudens waarbij sprake is van energiearmoede. Dat zijn huishoudens waarbij meer dan tien procent van het totale inkomen opgaat aan energie. De overheid probeert de pijn te verzachten door een tegemoetkoming van duizend euro voor de laagste inkomens. En per 1 juli wordt het btw-tarief op stroom en gas verlaagd naar negen procent. Maar het is inderdaad niet meer dan het verzachten van de pijn. Het neemt de pijn die energiearmoede met zich meebrengt niet weg. Zeker niet als de energieprijzen nog verder stijgen.

Het schrikbeeld van comfort verlies

Energiebesparing helpt. Het helpt in de strijd tegen energiearmoede. Maar het helpt ook in de strijd die we voeren tegen de opwarming van de aarde. Er zijn zelfs mensen die een sport maken van energiebesparing. Maar er zijn ook mensen die wel willen maar niet goed weten hoe. Ze zijn nou eenmaal gewend om de thermostaat altijd op 21 graden te hebben staan en zijn bang dat ze aan comfort verliezen als daar aan gemorreld wordt. Maar volgens mij staat energiebesparing niet gelijk aan comfort verlies. Integendeel. Maatregelen die gericht zijn op energiebesparing kunnen het niveau van comfort in bepaalde gevallen zelfs verbeteren.

Hulp bij energiebesparing

Ben je zelf iemand die eigenlijk wel aan de slag wil met energiebesparing maar niet goed weet hoe. Klop dan eens aan bij de gemeente. Dikke kans dat ze je in contact kunnen brengen met een vrijwillige energiecoach, een energiebespaarmaatje, een energievriend of hoe zo iemand ook maar mag heten. Ik ben zelf al enige tijd vrijwillige energiecoach en sinds kort ook energiebespaarmaatje voor de gemeente Winterswijk. Ik vind het erg leuk om mijn kennis en ervaring ten aanzien van energiebesparing over te brengen op anderen. En om mensen hier enthousiast voor te maken. Een win-win-situatie. Enerzijds een financieel voordeel voor de bespaarders. Anderzijds is onze planeet er ook mee gediend. Mooi toch!

Abonneer je op mijn blogs:
Facebook
Instagram
Twitter
Pinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.