Deze afbeelding illustreert een man die zijn eigen reflectie aanschouwt als ware het een kijkje in de spiegel

Een kijkje in de spiegel

Neem jij wel eens uitgebreid de tijd voor een kijkje in de spiegel? Dat bedoel ik letterlijk, maar ook figuurlijk. Wat denk je als je in de spiegel naar jezelf kijkt? Vult het je met een gevoel van tevredenheid? Ben je blij me jezelf? Met hoe je eruit ziet en met wie je bent? Er zullen een heleboel mensen zijn die deze vraag bevestigend zullen beantwoorden. Maar er zijn er ook genoeg die zichzelf nauwelijks een blik waardig gunnen. En ik? Ben ik tevreden met mijn eigen reflectie? Vaak wel, soms ook niet.

Knappe man

Ik beschouw mezelf niet als een knappe man. Ik ben voor een man nou eenmaal aan de kleine kant. Er zijn gebieden in Nederland waarmee ik met mijn lengte tegen het gemiddelde schuur, maar in andere delen ben ik maar een ukkie. Verder heb ik een nogal tenger postuur. Dus ook dat maakt niet zo heel veel indruk. Bovendien heb ik niet echt een volle bos met haar en ook niet zo’n mooi symmetrisch gezicht zoals veel filmsterren. Maar het is wie ik ben en ik kan er prima mee uit de voeten. Het is maar buitenkant tenslotte en ik hoef er mijn geld niet mee te verdienen.

Idealist en perfectionist

Maar als ik dan een kijkje in de spiegel neem en ik kijk wat langer. Kijkend door die dunne vernislaag heen die mijn uiterlijk bepaalt. Dan zie ik een man van 47, een beetje grijzend en een beetje rimpelig. Een vader, een zoon, een echtgenoot. Idealist en perfectionist. Een combinatie die het soms lastig maakt om grenzen te stellen. Iemand die na al die jaren nog steeds op zoek is naar zijn plekje in de wereld. Iemand die weet wat ie kan, maar niet altijd even goed wat ie wil. Een man die niet zo nodig in de spotlights hoeft te staan, maar wel gewaardeerd wil worden. Soms overtuigd van zijn eigen gelijk, maar meestal voor rede vatbaar. 

Vertrouwen

Ik heb een optimistische kijk op de wereld vanuit de overtuiging dat de meeste mensen deugen. Het mankeert sommige mensen helaas aan het effectief uitvoeren van die deugd, maar dat maakt het niet per definitie slechte mensen. Uitzonderingen daargelaten. Ze hebben gewoon meer bevestiging van hun kwaliteiten en goede eigenschappen nodig. Ik probeer mijn medemens met een open vizier en vol vertrouwen tegemoet te treden. Mijn vertrouwen hoef je in principe niet te winnen. Je hebt het. Hoe je met mij omgaat bepaalt of je het ook mag houden.

Rollen

Wat zie ik nog meer als ik een kijkje in de spiegel neem? Ik zie een volwassen man die in elke rol zijn verantwoordelijkheid neemt. Maar in al die rollen die het leven me heeft toebedeeld ben ik verre van ideaal. Ik ben geen ideale vader, geen ideale zoon en beslist geen ideale echtgenoot. En ondanks mijn perfectionisme probeer ik me daar, steeds meer, bij neer te leggen. 

Respect

In mijn rol als vader denk ik regelmatig na over wat ik mijn kinderen wil meegeven in hun groei naar volwassenheid. Respect voor je medemens vind ik erg belangrijk. Met andere woorden, behandel andere mensen op de manier waarop je zelf ook behandeld wilt worden. Zonder onderscheid te maken op basis van gender, geloof, afkomst, sociale status of seksuele voorkeur. Verder leer ik mijn kinderen, van jongs af aan om verantwoordelijkheid te dragen voor hun eigen gedrag. Ik ben noch van het vergoeilijken, noch van het streng straffen. Ik leg liever uit welke consequenties bepaald gedrag heeft voor henzelf en/of voor anderen. 

Energieniveau

Mijn rol van vader en huisman beschouw ik op dit moment als mijn voornaamste rollen. In deze combinatie van rollen steek ik de meeste energie. En iedereen met schoolgaande kinderen en een huishouden (en een grote tuin) zal kunnen beamen dat het ook een bak aan energie kost. Soms zoveel, dat er voor andere rollen nauwelijks iets overblijft. Herken je dat? Zaak dus om te zorgen dat het energieniveau goed op peil blijft. Ik doe dat door goed te eten, voldoende te slapen en veel te bewegen. Voldoende slapen is wel een punt van aandacht. Want mijn rol van echtgenoot veroorzaakt toch met enige regelmaat te korte nachten. Zeker nu het weer veel langer licht blijft ’s avonds en we te lang op de bank blijven plakken.

Een kijkje in de spiegel

Als ik een kijkje in de spiegel neem dan zie ik een tevreden man. Ik ben gezond, heb een liefdevol gezin en mijn ouders in de nabijheid.  Een dak boven mijn hoofd en ken geen honger of armoede. Ik ga niet gebukt onder ondraaglijke stress of grote zorgen. Ik leef in een vrij land waar ik kan zeggen wat ik denk zonder daarvoor geïntimideerd, bedreigd, opgepakt of gemarteld te worden. Ik verkeer in de bevoorrechte positie om me druk te maken over zaken als klimaatverandering, verlies aan biodiversiteit en sociale ongelijkheid. Zaken waar miljoenen mensen die in oorlog, conflict, armoede of honger leven geen enkele gedachte aan wijden omdat ze al hun energie nodig hebben om te (over)leven.

Als ik een kijkje in de spiegel neem dan zie ik in één oogopslag alles waar ik dankbaar voor ben.

Nog niet uitgelezen? Dan kan ik je één van mijn andere blogs van harte aanbevelen. Bijvoorbeeld een eerdere blog over ‘vaccineren‘ of over de ‘energietransitie‘.

Abonneer je op mijn blogs:
Follow by Email
Facebook
Twitter
Pinterest
Instagram

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.