Deze foto van een fiets aan een bosrand associeer ik met het beroep van leefstijlcoach

Leefstijlcoach

Vorige week ben ik gestart met de online opleiding tot leefstijlcoach bij de NHA. De reden dat ik deze blog hieraan wijt is dat ik niet vroeg genoeg kan beginnen met een beetje reclame voor mezelf te maken. Want als ik ergens in het eerste halfjaar van 2023 deze opleiding heb afgerond wil ik op z’n minst mezelf de mogelijkheid geven om er beroepsmatig iets mee te gaan doen. Wat dat precies gaat zijn, dat weet ik nu nog niet. Maar bij de start van deze opleiding werd me al vrij snel duidelijk dat ik niet alleen maar studeer uit het oogpunt van zelfverrijking.

STAP-budget

Het initiatief om de opleiding tot leefstijlcoach te gaan volgen ontstond door de introductie van het zogenaamde STAP-budget. Een overheidssubsidie van maximaal duizend euro voor om- of bijscholing. Getriggerd door de mogelijkheid van deze subsidie ging ik nadenken welke opleiding bij mij zou passen. De opleiding tot leefstijlcoach was de leukste en meest logische opleiding, gezien mijn achtergrond en interesses, die ik me maar kon bedenken. In een korte historische schets over mijn opleiding en werkervaring leg ik dat uit.

Opleiding en werkervaring

Na mijn VWO-diploma heb ik HBO-verpleegkunde gestudeerd. In een duale vorm welteverstaan. Dat betekent dat ik na mijn propedeusejaar in dienst kwam van het lokale ziekenhuis als leerling-verpleegkundige. De rest van deze HBO-opleiding werkte ik zeven dagen per twee weken in het ziekenhuis en ging ik drie dagen naar school. De combinatie van werken en leren heb ik als buitengewoon waardevol ervaren.

Nadat ik de HBO-V had voltooid ben ik naar Maastricht verhuisd om daar in deeltijd een studie Gezondheidswetenschappen aan de universiteit te gaan volgen. Ik koos voor de afstudeerrichting Gezondheidsvoorlichting en -Opvoeding (GVO). Die studie besloeg slechts één dag in de week met de nodige uren zelfstudie. Dat maakte dat ik daarnaast in de thuiszorg als verpleegkundige mijn eigen boterham kon verdienen en mezelf kon onderhouden.

Huisman en thuisblijfpapa

Na elf jaar in diverse functies in de thuiszorg te hebben gewerkt maakte ik de overstap naar de mantelzorgondersteuning. Ik werd mantelzorgconsulent. Mijn nieuwe werkgever bood me echter al vrij snel de mogelijkheid om de post-HBO opleiding tot mantelzorgmakelaar te doen in Rotterdam. Die mogelijkheid heb ik met beide handen aangegrepen. Ook nu kon ik werken en leren wederom combineren. Eenmaal mantelzorgmakelaar heb ik nog een vijftal jaren in die functie gewerkt. En toen werd ik vader en koos ik ervoor om tijdelijk te stoppen met betaald werk. Twee jaar werden vier jaar en vier jaar werden er acht.

Een paar jaar geleden heb ik een half jaar parttime als kwaliteitsfunctionaris gewerkt, maar dat was geen succes. De combinatie van een klein contract, veel werk, een groot verantwoordelijkheidsgevoel en mijn perfectionisme zaten me zodanig in de weg dat ik veel meer energie in het werk stak dan dat ik ervoor terugkreeg. Ik gleed langzaam weg richting een burn-out. En aangezien ik dat al een keer had meegemaakt ben ik toen gestopt en heb ik me weer volledig gericht op mijn rol van huisman en thuisblijfpapa. Maar de kinderen worden ouder en voor je het weet zitten ze straks op de middelbare school. Ik ben me nu dus al aan het voorbereiden op een leven waar ik straks thuis wat minder nodig ben.

Leefstijlproblemen

Met de opleiding tot leefstijlcoach leer ik in feite een praktische invulling te geven aan hetgeen ik tijdens mijn studie GVO heb geleerd. We weten allemaal hoe ongezond roken, alcoholgebruik, slecht en teveel eten, te weinig beweging, onvoldoende slaap, te lang en te veel stress en een gebrekkige zingeving is. En toch rookt twintig procent van alle Nederlanders. Gebruikt één op de tien mensen te vaak teveel alcohol. Is de helft van de Nederlanders te zwaar en beweegt ruim vijftig procent te weinig. Om van slaapproblemen, stress en een gebrekkige zingeving nog maar te zwijgen. De conclusie is dan ook dat gezond leven voor heel veel mensen anno 2022 geen gemakkelijke opgave is. Dit uit zich dan ook in het feit dat ruim tien miljoen mensen in Nederland één of meerdere chronische aandoeningen heeft

Een gezonde leefstijl vergroot de kansen op een gezond leven aanzienlijk. Een leefstijlcoach kan je daarbij helpen. Veel mensen weten namelijk heel goed dat hun gezondheid te wensen overlaat en willen daar eigenlijk best wel wat aan doen. Maar ze weten vaak niet hoe. En als ze al weten hoe, dan missen ze iemand die ze helpt om het ongezonde gedrag om te zetten in gezond gedrag. En dat is nou precies wat een leefstijlcoach doet. Want de meeste leefstijl gerelateerde gezondheidsproblemen komen voort uit aangeleerd ongezond gedrag. Als je gemotiveerd bent om dat gedrag te veranderen dan kan een leefstijlcoach je daarbij helpen.

Wat doet een leefstijlcoach?

Een leefstijlcoach reikt je de benodigde informatie aan om gezonde keuzes te kunnen maken. Bovendien stelt de leefstijlcoach samen met jou een plan op hoe je die gezonde keuzes gaat toepassen in je dagelijks leven. Jij bepaalt wat je wilt veranderen in je leefstijl. De leefstijlcoach levert datgene aan dat nodig is om die verandering te laten slagen. De leefstijlcoach motiveert en begeleidt je, maar de regie ligt bij jou. Het is jouw leven, dus ook jouw keuzes.

Een voorbeeld

De kosten van de gezondheidszorg rijzen de pan uit. Maar voor een groot gedeelte is de gezondheidszorg bezig met pappen en nathouden. Met symptoombestrijding. Veel van de problemen van mensen die door hun leefstijl in gezondheidsproblemen terecht komen zijn immers te voorkomen. Neem nou bijvoorbeeld een te hoog cholesterol. Dat is nou zo’n typisch leefstijlprobleem. En wat doen we eraan? Er worden pillen voorgeschreven om op kunstmatige wijze het cholesterol te verlagen. Pillen die bovendien vervelende bijwerkingen hebben. En het onderliggende probleem wordt niet aangepakt. En wij slikken dat massaal?! Dat is toch te zot voor woorden.

Overheidstaak

Naast gezondheidsvoorlichting en -preventie ligt er mijns inziens ook nog een schone taak voor de overheid qua wet- en regelgeving. Want de macht en de invloed die levensmiddelenfabrikanten hebben op onze gezondheid mag wat mij betreft veel sterker aan banden worden gelegd. Gezond eten moet voor iedereen haalbaar en betaalbaar zijn. En levensbedreigende middelen als tabak en alcohol moeten veel zwaarder worden belast of als het even kan op termijn helemaal verdwijnen. Daar ligt een enorme verantwoordelijkheid van onze overheid die een belangrijke plicht heeft om de volksgezondheid te beschermen.

Tenslotte

Gedurende mijn opleiding tot leefstijlcoach zal ik van tijd tot tijd via mijn blogs nieuwe inzichten met je delen. Als je dat interessant vind, abonneer je dan op één van mijn sociale mediakanalen, dan ben je als eerste op de hoogte van nieuwe blogs over dit onderwerp.

Abonneer je op mijn blogs:
Facebook
Instagram
Twitter
Pinterest

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.