Iedere mantelzorger heeft van tijd tot tijd behoefte aan mantelzorgondersteuning. Respijtzorg kan tijdelijk verlichting bieden.

Mantelzorgondersteuning

Zorgen voor een naaste kan heel zwaar zijn en daarom is mantelzorgondersteuning ontzettend belangrijk. Na een carrière in de thuiszorg heb ik van 2008 tot 2014 bij het Steunpunt Mantelzorg in Maastricht gewerkt. Hoe ik bij deze zelfstandige organisatie voor mantelzorgondersteuning terecht ben gekomen is wel een bijzonder verhaal. In 2007 zag ik een vacature voor mantelzorgconsulent bij wat toen nog voluit Steunpunt Mantelzorg Rode Kruis Zuidelijk Zuid-Limburg heette. Na de ontvlechting van het Rode Kruis werd het ‘gewoon’ Steunpunt Mantelzorg. Inmiddels, na een fusie met Envida, een grote zorgorganisatie, heet de organisatie Steunpunt Mantelzorg Zuid

Het overkomt je

Nadat ik tien jaar in de thuiszorg had gewerkt, zowel in uitvoering, planning en kwaliteit, was ik klaar voor een nieuwe uitdaging. In mijn werk als wijkverpleegkundige viel me altijd op dat bijna alle aandacht naar de patiënt ging en dat er weinig tijd over bleef die aan de mantelzorger besteed kon worden. Die verhouding vond ik behoorlijk scheef. Een mantelzorger kiest er doorgaans niet voor om voor een naaste te zorgen. Dat is hem/haar gewoon overkomen. Denk je maar eens in dat je partner een beroerte krijgt en als gevolg daarvan blijvende beperkingen heeft. Je naaste heeft vanaf dat moment zorg en ondersteuning nodig. Niet eenmalig, maar dagelijks voor de rest van zijn/haar leven. Als partner ben jij de eerst aangewezene om die zorg en ondersteuning te geven.

Sollicitatiegesprek

Kortom, uit de praktijk van de thuiszorg had ik ervaren hoe zwaar mantelzorgers het vaak hebben en hoe belangrijk ondersteuning dus is. Want als de mantelzorger omvalt, dan is het leed niet te overzien. Dus ik heb gesolliciteerd. Kort na het gesprek kreeg ik te horen dat ik voorkeurs kandidaat was. Er was echter nog een hobbel te nemen. Ik was kostwinner en de financiële vooruitzichten waren niet bepaald rooskleurig. Het Steunpunt Mantelzorg stond op het moment dat ik solliciteerde nog in de kinderschoenen. Er was geen CAO. Dit betekende dat het salaris voor een mantelzorgconsulent een stuk lager lag dan het salaris dat ik op dat moment verdiende. Zoveel zelfs, dat ik me dat als kostwinner helaas niet kon veroorloven. Mijn pijn in mijn hart heb ik me toen teruggetrokken als kandidaat. 

Mantelzorgmakelaar

Het zal eind 2007 zijn geweest dat ik een telefoontje kreeg van het Steunpunt Mantelzorg. Er was weer vacatureruimte voor een mantelzorgconsulent. En sinds kort waren ze aangesloten bij de CAO Welzijn. Of ik interesse had om te komen praten. Dat had ik zeker. En na een goed gesprek met de nieuwe coördinator werd ik aangenomen. Na mijn inwerkperiode kreeg ik al snel de vraag of ik interesse had om de post-hbo opleiding tot mantelzorgmakelaar te volgen in Rotterdam. Die kans heb ik met beide handen aangegrepen. Een mantelzorgconsulent focust zich op het informeren en begeleiden van mantelzorgers. Een mantelzorgmakelaar houdt zich vooral bezig met adviseren en het overnemen van regeltaken. 

Zelfstandig ondernemerschap

Toen ik eind 2016 met mijn gezin van Zuid-Limburg naar Winterswijk verhuisde en al drie jaar thuisblijfpapa was speelde ik met de plannen om aan de slag te gaan als zelfstandig mantelzorgmakelaar. In de uitwerking van die plannen ben ik ook gaan praten met Ben Rikhof, de toenmalige directeur van VIT-hulp bij mantelzorg, de regionale organisatie voor mantelzorgondersteuning. Naar aanleiding van dat gesprek trok ik de conclusie dat nagenoeg alle mantelzorgondersteuning door VIT werd gedaan en er voor mij hooguit wat spreekwoordelijke kruimels overbleven. Hierdoor belandde het plan om zelfstandig te gaan weer in de ijskast. Per 1 oktober 2021 is VIT-hulp bij mantelzorg gestopt, omdat steeds meer gemeenten zelf de mantelzorgondersteuning gingen organiseren.

Voor een dubbeltje op de eerste rang

Onlangs maakte mijn vader me attent op een vacature voor een mantelzorgconsulent bij de gemeente Winterswijk. De vacaturetekst deed onmiddellijk mijn wenkbrauwen fronsen. Er werd een mantelzorgconsulent geworven met een mbo werk- en denkniveau. En o ja, als je toevallig ook de opleiding tot mantelzorgmakelaar had gedaan dan was dat heel fijn. Mijn mond viel open van verbazing. De gemeente Winterswijk leek voor een dubbeltje op de eerste rang te willen zitten. De opleiding tot mantelzorgconsulent betreft een hbo-opleiding en de opleiding tot mantelzorgmakelaar is post-hbo. Hier moest ik het fijne van weten. Dus ik heb contact gezocht met de personeelsconsulent die over deze vacature ging. 

Uitleg

De personeelsconsulent bracht mij in contact met de manager HR. In een telefoongesprek met haar heb ik mijn zorgen geuit. De uitleg die zij gaf aan de gekozen invulling was dat de beoogde mantelzorgconsulent niet solistisch maar in een klein team ging werken. In dat team zat onder andere een hbo-geschoolde beleidsmedewerker. De gemeente Winterswijk had de functie van mantelzorgconsulent voor mijn gevoel behoorlijk uitgekleed, maar sprak wel de voorkeur uit voor een kandidaat die de post-hbo opleiding tot mantelzorgmakelaar had gedaan. Is het dan vreemd dat je bij een eerste poging geen geschikte kandidaten vindt?

Respijtzorg

Afgelopen week was ik als energiebespaarmaatje bij een alleenstaande vrouw (70+) die mantelzorger is van twee zoons. Een uitwonende zoon die een stoornis in het autistische spectrum heeft en een inwonende zoon met PTSS. Het zorgen valt haar heel zwaar en de behoefte aan respijtzorg is groot. Respijtzorg stelt mantelzorgers in staat om van tijd tot tijd een adempauze te nemen. Een professional of vrijwilliger neemt korte tijd, dat varieert van een paar uurtjes tot een dag of meerdere dagen, de zorg van de mantelzorger over. De gemeente Winterswijk zet voor kortdurende respijtzorg vrijwilligers in via Sociaal Team de Post. Voor een langere periode vervangende mantelzorg kan de landelijke organisatie Stichting Handen in Huis uitkomst bieden. Mantelzorgers die aanvullende verzekerd zijn kunnen voor deze laatste vorm van respijtzorg in veel gevallen een vergoeding van hun zorgverzekeraar krijgen.

Interesse

Heb je interesse om vrijwilliger voor mantelzorgondersteuning te worden? Kijk dan eens in jouw gemeente wat de mogelijkheden zijn. Kom je uit Winterswijk, neem dan contact op met Sociaal Team de Post op (0543) 543 960 of mail naar mantelzorg@winterswijk.nl

Abonneer je op mijn blogs:
Facebook
Instagram
Twitter
Pinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.