Bamboebeertje

Smart Living (#12) – Edimax EdiGreen Home

Wist je dat als de luchtkwaliteit in je woning niet in orde is dat je daar dan gezondheidsklachten van kunt krijgen? Enig idee hoe het gesteld is met de luchtkwaliteit in jouw woning?

Begin juli 2020 schreef ik een blog over ‘isoleren en ventileren’. In die blog liet ik al weten dat ik een luchtkwaliteitsmeter had gekocht waarmee ik op een aantal punten de luchtkwaliteit in huis kan meten. In deze blog een review van deze luchtkwaliteitsmeter die ik nu ruim twee maanden in gebruik heb. Maar eerst even een korte achtergrondschets over de reden waarom ik een luchtkwaliteitsmeter heb aangeschaft. 

De aanleiding was een artikel in De Gelderlander van begin juni waarin werd gemeld dat uit een groot onderzoek van TNO was gebleken dat de kwaliteit van de lucht in huis vaak ongezond is. Enigszins gealarmeerd door dit onderzoek van TNO ben ik onze eigen situatie eens onder de loep gaan nemen. Wij wonen in een woonboerderij. De oorspronkelijke boerderij is gebouwd eind jaren dertig van de vorige eeuw. Afgezien van mechanische ventilatie op beide badkamers gebeurt de rest van de ventilatie op natuurlijke wijze. Oftewel, via het openzetten van een raam of deur. Gedurende de levensduur van onze woning is er het nodige aan vertimmerd en bovendien is er flink geïsoleerd. Dat isoleren is in de eerste plaats bedoeld om in het stookseizoen de kou buiten te houden. Met het buiten houden van de kou houd je echter ook de aanvoer van frisse lucht van buiten en de afvoer van vervuilde lucht van binnnen tegen. Het is niet dat we in de winter niet ventileren, maar dit gebeurt veel beperkter dan in de zomer wanneer gedurende een groot deel van de dag ramen en deuren open staan. In de winter wil je immers toch zo min mogelijk warmteverlies. We stoken namelijk, om met mijn moeder te spreken, niet voor de vogels. Kortom, ik vermoedde dat, doordat wij niet over een duurzaam ventilatiesysteem beschikken en niet heel erg gedisciplineerd zijn in het ventileren van vertrekken waar in de winter de verwarming brandt, de luchtkwaliteit in ons huis wel eens onder de maat zou kunnen zijn. Om dat zeker te weten zat er maar één ding op, want meten is weten.

In mijn speurtocht naar een gebruiksvriendelijke luchtkwaliteitsmeter op internet kwam ik al snel uit bij de EdiGreen Home van het Taiwanese bedrijf Edimax. De EdiGreen Home is uitgerust met zeven milieusensoren. Hij meet klasse PM2.5 en PM10 fijnstofdeeltjes, CO2, TVOC (vluchtige stoffen), HCHO (formaldehyde), de omgevingstemperatuur en de relatieve luchtvochtigheid. Valt er een waarde buiten de vastgestelde veilige bandbreedte dan kleurt de LED-ring van de EdiGreen Home rood. Als alle waarden zich binnen de bandbreedte bevinden dan kleurt de LED-ring groen. De LED-ring kan desgewenst via de app waarmee het apparaat verbonden is uitgezet worden. Dat heb ik op een gegeven moment gedaan om zo tijdens de meetperiode niet voortdurend (de neiging te hebben om) in te grijpen. In de app worden realtime de vervuilingsniveau’s per sensor alsmede de temperatuur en het relatieve luchtvochtigheidsniveau weergegeven. Je kunt ervoor kiezen om bij overschrijding van een vervuilingsniveau een push-bericht op je smartphone te ontvangen. In de app zie je op het thuisscherm in één oogopslag per sensor de actuele waarde en een kwalificatie van die waarde met een smiley. Verder kun je in de app de meetgegevens bekijken van het afgelopen uur, de afgelopen 24 uur, de afgelopen week en de afgelopen maand. Deze meetgegevens worden in een grafiek weergegeven. Als je de meetgegevens van het afgelopen uur bekijkt dan zie je dat er elke tien minuten een waarde is vastgelegd. In een uur tijd zijn er dus zeven meetmomenten. In de grafiek worden die meetmomenten aan elkaar verbonden zodat je het verloop (de trend) ziet. De app biedt de mogelijkheid om verbonden te worden met in totaal tien apparaten zodat je doorlopende metingen in meerdere kamers van je huis kunt doen. Het vierkante apparaatje van 135 bij 135 millimeter is 35 millimeter diep. Je kunt kiezen voor wandbevestiging of je gebruikt de bijgeleverde standaard om hem neer te zetten waar je maar wilt. Wel in de buurt van een stopcontact, want hij werkt alleen met de bijgeleverde 12V netvoedingsadapter.

Of de gemeten waarden betrouwbaar zijn weet ik natuurlijk niet want ik heb daarnaast geen professionele geijkte meting laten uitvoeren, maar ik vertrouw er op zijn minst op dat de gemeten waarden een goede indicatie geven van de luchtkwaliteit in de ruimte waar het apparaat staat opgesteld. In ons geval de keuken omdat we daar de meeste tijd van de dag doorbrengen. Wat ik wel weet is dat de luchtkwaliteitsmeter meteen reageert als je gaat koken en je vergeet de afzuigkap aan te zetten. Dan schiet de waarde van het fijnstof omhoog. Hetzelfde gebeurt als je na het kammen van je dochters haar een beetje haarspray gebruikt. Dan schiet de TVOC-waarde, TVOC staat voor Total Volatile Organic Compound, omhoog. TVOC verwijst naar duizenden vluchtige organische chemicaliën die afkomstig kunnen zijn van verf, meubels, schoonmaakmiddelen en bouwmaterialen.

Nu ik ruim twee maanden de luchtkwaliteit in onze keuken gemeten heb ben ik bevestigd in mijn vermoeden dat er onvoldoende geventileerd wordt. Dat zie ik met name aan de gemeten CO2-waarde en aan de relatieve luchtvochtigheid die veelal tussen de 60 en 70 procent schommelt. Omdat ik een duurzame ventilatieoplossing prefereer boven het openzetten van mijn keukenraam heb ik bij mijn installatiebedrijf al eens een balletje opgegooid over een decentraal warmteterugwinningssysteem (wtw). Een decentrale wtw zorgt voor een optimale efficiënte ventilatie van één enkele ruimte en is een mooie oplossing voor balansventilatie zonder dat er een compleet kanalensysteem aangelegd hoeft te worden. Goede ventilatie is nu met COVID-19 actueler dan ooit, dus daar ga ik na de bouwvak maar eens werk van maken. En de EdiGreen Home…die verhuist straks naar de woonkamer om daar een tijdje de luchtkwaliteit te meten.

Abonneer je op mijn blogs:
Follow by Email
Facebook
Twitter
Pinterest
Instagram

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.