Bamboebeertje
Een kop koffie en een boek ter illustratie van mijn blog over ontspannen

Ontspannen

Deze blog staat in het teken van ontspannen. Dat leek me wel een geschikt onderwerp nu we halverwege de schoolvakantie zijn. Dit weekend is de vakantie van mijn vrouw ook begonnen, dus nu kan het echte ontspannen beginnen. Of niet? 

Duitsland gaat door

Afgelopen vrijdag kondigde Duitsland aan dat Nederland vanaf vandaag geen hoogrisicogebied meer is voor Duitsland. Je raadt het al, wij hadden dus een vakantie in Duitsland geboekt. En het was tot afgelopen vrijdag spannend of die vakantie wel door zou gaan. Immers, om met de kinderen eerst vijf dagen op het vakantieadres in quarantaine te gaan zagen we niet zitten. Dus we hielden er in ons achterhoofd al ernstig rekening mee dat we wellicht niet zouden gaan. Daar hadden we de kinderen ook al goed op voorbereid. Maar we gaan dus toch. 

De reactie van onze oudste toen ik deze blije boodschap aankondigde was niet helemaal waarop ik had gehoopt. Sterker nog, zij had haar vakantie in haar hoofd waarschijnlijk al helemaal ingevuld in de wetenschap dat we niet zouden gaan. En nu ging ik die plannen dwarsbomen met mijn aankondiging dat we toch gaan. 

BeweegWijs

Onze kinderen nemen gedurende het schooljaar elke dinsdagmiddag deel aan BeweegWijs. Dat is een buitenschools sport- en spelprogramma. Net als vorig jaar zijn er ook deze schoolvakantie BeweegWijs-activiteiten. En als we naar Duitsland gaan moet onze dochter de activiteiten rondom atletiek missen. Ze is nogal sportief aangelegd en dus moest die teleurstelling even verwerkt worden. Datzelfde gold overigens voor mijn eigen teleurstelling dat ze niet enthousiaster reageerde op het feit dat we toch op vakantie kunnen. Ik was daar alleen begrijpelijkerwijs iets sneller mee dan zij. 

’s Avonds bij het naar bed gaan biechtte ze bovendien aan haar moeder op dat ze veel liever in haar eigen bed slaapt. Daaruit valt te lezen dat ze erg hecht aan haar vertrouwde omgeving en dat een onvoorspelbare activiteit als op vakantie gaan bij haar niet onmiddellijk een feestgevoel oproept. Als we eenmaal op vakantie zijn ontdooit ze gelukkig meestal snel en vermaakt ze zich over het algemeen prima. Maar ik denk dat ze van ons viertjes toch wel het meeste last van heimwee heeft.

Testen voor je reis

Ik ben zelf overigens heel blij dat we toch een weekje op vakantie naar Duitsland gaan. Niet dat we thuis niet ook prima vakantie hadden kunnen vieren, maar weggaan is gewoon gemakkelijker. En we gaan niet ver. Twee uurtjes rijden en we zijn er al. Dat vind ik ook wel een prettig idee. En nu maar hopen dat we ook nog een beetje lekker weer hebben. Het enige wat van tevoren moet gebeuren is dat ik getest moet worden omdat ik niet gevaccineerd ben. Nou ja, wat moet, dat moet. Dat wordt voor mij overigens een première. 

Ontspannen weekend

En over ontspannen gesproken, ik schrijf deze blog grotendeels op de bijrijdersstoel van onze auto. Mijn vrouw zit achter het stuur en de kids op de achterbank. Ze gaan een paar daagjes logeren bij hun tante en oom in Drenthe. Daar hebben ze onwijs veel zin in. En wij ook, want wij gaan lekker even ontspannen een paar dagen doorbrengen in Zwolle. Twee weken geleden hebben de kids een weekend doorgebracht bij mijn zus en zwager in Leerdam. Ook toen hebben we het er even van genomen door zelf dat weekend door te brengen in Leiden. Nu gaan ze dus naar mij schoonzus en zwager in Coevorden en doen we het nog eens dunnetjes over. In de wetenschap dat de kinderen zich uitstekend zullen vermaken kunnen wij ook van een heerlijk ontspannen weekend genieten. 

Lekker rustig aan doen

De schoolvakantie is zoals al eerder gezegd al voor de helft voorbij. Terugkijkend op de eerste drie weken ben ik eigenlijk best wel tevreden hoe het tot nu toe is gelopen. Zoals dat volgens mij bij vakantie hoort heb ik de teugels een beetje laten vieren. Leuk voor de kids, maar het werkt ook heel goed voor mezelf. De kids vermaken zich ’s ochtends een uurtje langer op hun kamer. Het kostte ze aanvankelijk wat moeite om die regel onder de knie te krijgen, maar inmiddels lukt het ze prima. Dat betekende concreet voor mij dat mijn dag in plaats van om zeven uur pas om acht uur begon. Heerlijk! Niets lekkerder dan de dag rustig opstarten. Toch wel een verschil met als ze naar school moeten.

Na het ontbijt mogen de kids tot negen uur televisie kijken. Daarna lekker buiten spelen of in hun eigen speelhonk bouwen met Lego of K’nex, tekenen, knutselen, etcetera. Een groot deel van de tijd hebben ze het eerste deel van de vakantie doorgebracht met hun buurmeisje dat aan het eind van de straat woont. Aangezien het leeftijdsverschil tussen onze jongste en het buurmeisje ruim drie jaar is (en op die leeftijd is dat erg veel) moest ik met enige regelmaat anticiperend optreden, brandjes blussen of paal en perk stellen. Gelukkig geeft onze jongste zelf ook wel aan wanneer het hem wat teveel wordt en hij wil ontspannen.

Ontspannen gevoel vasthouden

We hebben nog drie weken voor de boeg voordat het ‘normale’ leven weer begint. Nu mijn vrouw ook vakantie heeft is het zaak dat ook zij lekker weet te ontspannen. Kwestie van afspraken maken lijkt me. Want met een gezin moet je ontspanning, tijd voor jezelf en tijd voor elkaar gewoon goed afspreken en plannen. Doe je dat niet, dan benut je de vakantieperiode niet optimaal en dat is achteraf natuurlijk jammer. Ik verheug me op de komende drie weken en ik ga heel hard proberen om het ontspannen gevoel dat ik inmiddels heb opgebouwd vast te houden. Of het me lukt? Dat lees je vast nog wel in één van mijn volgende blogs.

Nog niet uitgelezen? Lees dan eens de blog die ik in vorig jaar in de zomervakantie schreef getiteld Confettiregen naar het gelijknamige boek van Splinter Chabot.

Abonneer je op mijn blogs:
Follow by Email
Facebook
Twitter
Pinterest
Instagram

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.