Een artist impression van de ‘starterswoning’ die mijn ouders laten bouwen als mantelzorgwoning

Starterswoning

Mijn ouders beginnen aan hun tweede jeugd en betrekken over enkele maanden hun ‘starterswoning’. Afgelopen week is de grond waarop de woning komt als het ware bouwrijp gemaakt. Dat wil zeggen, de grond waarop de woning komt is afgegraven. De ‘starterswoning’ die mijn ouders hebben gekocht en waarmee zij de start van een nieuwe fase inluiden is een mantelzorgwoning. Het is een prefab woning die volledig in een fabriek wordt geproduceerd. Op het moment van plaatsing wordt de woning in delen op een dieplader van de fabriek naar de bouwgrond achter ons huis getransporteerd. Daar wordt de woning op Stelcon platen geplaatst en worden de delen aan elkaar gemonteerd.

Een betaalbare prefab woning

De richtprijs voor een dergelijke prefab woning is tussen de 1500 en 1800 euro per vierkante meter. Een basic woning van 60 vierkante meter heb je dus al voor 90.000 euro. Let wel, dan heb je alleen de woning. Ook aan het grondwerk en aan het aanleggen van de nutsvoorzieningen zijn uiteraard kosten verbonden. Nu komt de mantelzorgwoning voor mijn ouders in onze achtertuin te staan en hebben mijn ouders geen kosten in verband met het kopen of pachten van een bouwkavel. 

Goedkope woningen leveren te weinig op

Gisteren las ik het zoveelste krantenartikel over de woningnood in Nederland. Het grootste gebrek aan woningen zit ‘m in de goedkope starterswoning. Dat zijn volgens het artikel woningen onder de twee ton. Het tekort aan goedkope starterswoningen wordt voornamelijk veroorzaakt vanwege het feit dat het voor een bouwer veel lucratiever is om een duurdere woning te bouwen dan een goedkope woning. De winstmarge op een dure woning is veel groter dan op een goedkope woning. Als een bouwer een woning moet realiseren die in de verkoop twee ton of minder moet opleveren, dan houdt de bouwer daar kennelijk weinig aan over. Logisch dus dat bouwers vanuit een commercieel oogpunt liever duurdere woningen bouwen. 

Huisvesting is een grondrecht

Maar hoe kunnen er dan toch voldoende goedkope woningen worden gerealiseerd? Huisvesting wordt anno 2021 voornamelijk beschouwd als handelswaar, maar het is feitelijk een mensenrecht. Lid 2 van Artikel 22 van de Grondwet luidt: ‘Bevordering van voldoende woongelegenheid is voorwerp van zorg der overheid’. Met andere woorden, huisvesting is een grondrecht en de overheid heeft een belangrijke verantwoordelijkheid als het gaat om het realiseren van betaalbare woonruimte voor iedereen.

Voordelen prefab woning

De woning die mijn ouders laten bouwen is een kwalitatief zeer hoogwaardige en buitengewoon duurzame woning. Het is bovendien veel gemakkelijker om één van de grootste problemen waar bouwend Nederland mee kampt, de stikstofdepositie nabij Natura-2000 gebieden, tot een aanvaardbaar minimum te beperken. De woning wordt immers in de fabriek geproduceerd. Afgezien van het kleine beetje grondwerk en het transport vindt er op de bouwlocatie niet of nauwelijks uitstoot van stikstof plaats. Een ander pluspunt is dat de bouwtijd, slechts enkele maanden, zeer beperkt is omdat men bij de bouw in de fabriek niet afhankelijk is van weersinvloeden. 

Mogelijke oplossing en rol overheid

Als ik het gebrek aan goedkope starterswoningen optel bij de verantwoordelijkheid van de overheid voor onze huisvesting en ik kijk daarnaast naar de stap die mijn ouders in hun woonambitie zetten, dan zie ik mogelijkheden. Mogelijkheden voor betaalbare starterswoningen die in betrekkelijk korte tijd gerealiseerd kunnen worden. En de duit die de overheid in het zakje kan doen is via gemeentes het beschikbaar stellen van de benodigde grond. En dan uiteraard niet tegen woekerprijzen, zodat het financiële totaalplaatje betaalbaar blijft.

Bouwen voor de eeuwigheid

Gaat zo’n prefab woning net zo lang mee als een conventionele gemetselde woning? Nee, ik denk het niet. Maar moet dat dan? De nood is op dit moment hoog en dat vraagt om creatieve en duurzame oplossingen. Als een prefab woning na enkele tientallen jaren aan het eind van zijn levensduur is, dan kan een groot deel van de woning gerecycled worden. Dat is een van de voordelen van de houten constructie. Wie zegt in wat voor een wereld we over enkele decennia leven. Volgens mij moeten we af van het idee dat we voor de ‘eeuwigheid’ bouwen.

Tijdelijk of eeuwig?

De ‘starterswoning’ die mijn ouders laten bouwen en die straks in onze achtertuin wordt geplaatst mag daar niet permanent staan. Met andere woorden, als de langstlevende van mijn ouders het tijdelijke voor het eeuwige heeft verruild, moet de woning weg. Is de woning dan afgeschreven? Nee, dat denk ik niet. Dus dan wordt de woning verkocht en verplaatst. Hopelijk wordt de woning te zijner tijd door een starter op de woningmarkt gekocht en krijgt ie een mooie nieuwe bestemming. Of de regelgeving moet tegen die tijd zodanig zijn aangepast dat ie mag blijven staan. Maar daar gok ik nog maar even niet op.

Abonneer je op mijn blogs:
Facebook
Instagram
Twitter
Pinterest

2 gedachten over “Starterswoning

  1. Mooi artikel over mantelzorgwoning met een dubbel doel, wij maken plaats voor enige beweging in de woning markt en krijgen zelf een behapbare nieuwe woning er voor terug, een win win situatie! Misschien brengt dit voorbeeld anderen op eenzelfde idee of anders de gemeentelijke overheid wel!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.