Smart Living (#2) – Slimme speakers
Slimme techniek is techniek die in de loop van de tijd steeds slimmer wordt. Zonder dat je er erg in hebt, heb je tegenwoordig al heel wat slimme apparaten in huis. Een smartphone heet niet voor niks slimme telefoon. Maar wat maakt deze apparaten dan slim zul je misschien denken? Het belangrijkste kenmerk dat alle slimme apparaten gemeen hebben is het feit dat het elektronische apparaten zijn die een draadloze verbinding met elkaar en/of internet hebben. Die draadloze verbinding kan bijvoorbeeld via Wi-Fi, Bluetooth of 3G. Maar ook door het voor mij wat onbekendere Zigbee, NFC (dat bijvoorbeeld gebruikt wordt voor contactloos betalen) en iets waar ik nog niet eerder van had gehoord, namelijk Li-Fi.
Li-Fi dient eigenlijk hetzelfde doel als Wi-Fi, namelijk draadloos internet. Daar waar Wi-Fi werkt met radiogolven, werkt Li-Fi met licht. Het gebruik van licht in plaats van radiogolven biedt een aantal opzienbarende voordelen ten aanzien van onder andere bandbreedte, snelheid, kosten, energieverbruik, veiligheid en privacy. Li-Fi zou in de toekomst zo maar eens de opvolger van Wi-Fi kunnen worden.
Doordat slimme apparaten een draadloze internetverbinding hebben kunnen er periodiek updates of kan er zelfs nieuwe firmware worden geïnstalleerd. Van je smartphone en je smart tv is het duidelijk dat ze over slimme techniek beschikken, ze dragen de techniek immers mee in hun naam. Maar inmiddels rijkt de toepassing van slimme techniek veel verder. Voorbeelden van producten waarbij gebruik gemaakt wordt van slimme techniek zijn bijvoorbeeld slimme thermostaten, slimme deurbellen, slimme sloten, slimme koelkasten, slimme horloges, slimme speakers en slimme auto’s.
Toen mijn vrouw en ik in 2017 onze huidige woning kochten vond ik het tijd worden om onze oude (bedrade) home-cinema set te verruilen voor slimme speakers. In ons oude huis voldeed het home-cinema systeem nog wel redelijk omdat de keuken en de woonkamer zich min of meer in één ruimte bevonden. De speakers hingen in het zitgedeelte, dus de geluidskwaliteit in de eethoek en de keuken waren niet echt denderend, maar we deden het er wel mee. Doordat ik een Apple AirPort had aangesloten op mijn home-cinema set konden we prima naar muziek op Spotify luisteren. Het Spotify Premium abonnement was in die tijd notabene nog een ‘gratis’ dienst van onze toenmalige internetprovider.
Met de verhuizing moest het oude (bedrade) systeem het veld ruimen en wilde ik een set draadloze slimme speakers. Ik kwam al vrij snel uit bij het merk Sonos. Nadat ik de nodige reviews van gebruikers had gelezen en expert-reviews had bekeken kocht ik een Sonos Playbar voor onder de TV in de woonkamer en een Sonos PLAY 5 voor in de keuken. Later heb ik voor in de woonkamer nog 2 Sonos One’s gekocht om een mooi surroundgeluid te creëeren. En ik moet je zeggen, ik ben erg tevreden met mijn Sonos producten. Klein minpuntje is het feit dat de speakers niet werken als er geen internet is. Wij wonen in het buitengebied van Winterswijk waar we, 2 weken nadat we hier kwamen wonen, een glasvezelaansluiting kregen, maar helaas gebeurt het nog wel eens dat ik kortstondig uitval van internet heb. Sonos voorziet met de komst van de Sonos Move echter in een passende oplossing. Althans, dat veronderstel ik, want ik heb er nog geen aangeschaft. De Move is een portable (oplaadbare) speaker die zowel via Bluetooth als Wi-Fi werkt. Dus valt het internet onverhoopt een keertje uit dan kun je met de Bluetooth connectie en 4G op je smartphone nog perfect naar muziek luisteren met de Sonos Move.
Het prettige van de Sonos speakers, naast een wat mij betreft prima geluidskwaliteit, is het feit dat het systeem gemakkelijk uitbreidbaar is, er met regelmaat updates plaatsvinden om de speakers actueel te houden (nieuwe features) en de app waarmee je de speakers bedient erg gebruiksvriendelijk is. Qua prijs ben je natuurlijk niet bepaald goedkoop uit, maar ik zie het dan ook als een investering in een geluidssysteem dat door de frequente updates nog jaren mee kan. Een Sonos Move en een Sonos Sub (voor extra mooi basgeluid) staan absoluut nog op mijn wensenlijstje, maar aangezien deze speakers respectievelijk 400 en 700 euro kosten moeten we daar nog maar een tijdje voor sparen.