Sustainable Living (#2) – Aan de slag met verduurzaming
Voordat we onze huidige woning kochten heb ik eerst de jaarnota van de energieleverancier van de vorige bewoners opgevraagd. Immers, naast de maandelijkse kosten voor huur, of in ons geval hypotheek, zijn de energiekosten over het algemeen ook een grote post in de vaste lasten. Bovendien zegt het energieverbruik meer dan alleen het energielabel van de woning. In ons geval energielabel ‘F’. Het jaarverbruik aan gas van de vorige bewoners was ruim 3500 m3 en ruim 12.000 kWh aan stroom. Het gemiddelde jaarverbruik passend bij onze woning en gezinssamenstelling is 2200 m3 gas en 4600 kWh stroom. Ik sloeg zowat stijl achterover van het jaarverbruik en ik begon serieus te twijfelen of aankoop van de woning wel zo’n goed idee was. Om te kunnen bepalen welk deel van het verbruik toe te schrijven was aan de woning en welk deel aan het gedrag van de bewoners heb ik hier uitvoerig met de makelaar over gesproken. De makelaar heeft me alle informatie die voorhanden was omtrent de isolatie van de woning en de grootverbruikers qua stroom op een rijtje gezet en de conclusie was dat een heel groot deel van het energieverbruik zat in het gedrag van de vorige bewoners. Ik was hier genoeg door gerustgesteld om de woning te kopen.
In de tijd tussen de aankoop van de woning en het betrekken ervan, ruim anderhalve maand, zijn 3 slaapkamers op de bovenetage volledig gerenoveerd (lees: geïsoleerd) en is er op de benedenverdieping een kleine badkamer gerealiseerd aangrenzend aan de logeerkamer. Op die manier hebben we onze woning ook meteen een stuk levensloopbestendiger gemaakt.
Een van de eerste duurzaamheidsmaatregelen die ik heb opgepakt nadat we hier zijn komen wonen is het in etappes vervangen van alle lampen in en om het huis door LED-verlichting. Een hele klus en een aardige investering als je bedenkt dat het in totaal om 12 buitenlampen gaat en om 88 binnenlampen. In de hal, de woonkamer, de keuken, het toilet, de badkamer en de ouderslaapkamer waren overal spotjes. Dat hield in dat naast het vervangen van alle halogeenlampen door LED-lampen ook alle conventionele dimmers door LED-dimmers en alle transformatoren door LED-trafo’s vervangen moesten worden. Althans, dat dacht ik. Dat zou echt een mega-investering betekenen en bovendien zou ik daarmee voor mijn gevoel het doel voorbij streven, want de dimmers en transformatoren functioneerden nog prima. En dus ging ik op internet zoeken of er LED-lampen bestonden waarbij ik niet de dimmers en de transformatoren zou hoeven te vervangen. Ik kwam uit bij LED-lampen van Philips vanwege de compatibiliteit met mijn bestaande dimmers. Philips heeft bovendien een techniek ontwikkeld voor hun 12 Volt LED lampen, waardoor deze goed werken op bestaande transformatoren bedoeld voor halogeen. Het moet gezegd, met LED-lampen van Philips haal je beslist niet de goedkoopste lampen in huis maar wel een betrouwbaar A-merk. Ik ben erg tevreden over de dimbare LED-lampen die ik heb aangeschaft. Ze laten zich heel mooi en geleidelijk dimmen en de kleur van het licht lijkt bijna nog iets warmer te zijn dan van halogeenlampen. En de compatibiliteit met de bestaande dimmers en transformatoren heeft zich ruimschoots bewezen.