Een eigen gemaakte foto van een verzameling paddestoelen ter illustratie van mijn blog over de herfstvakantie.

Herfstvakantie

Na een ietwat beladen onderwerp in mijn vorige blog, deze week een iets luchtiger thema, de herfstvakantie. De kinderen hebben lekker een weekje vrij. Mijn vrouw heeft ook een week vakantie, maar die is druk met de voorstelling van het Winterswijks Muziektheater die donderdag 27 oktober aanstaande in première gaat. Ik had het voorrecht om een leuk artikel naar aanleiding van deze voorstelling te schrijven. Uiteraard ga ik MZN8D, zo heet de voorstelling, zelf ook zien. Samen met de kinderen ga ik zondagmiddag naar de matineevoorstelling. Daar verheug ik me nu al op. De kinderen weten nog niet dat we gaan, dus ik ben erg benieuwd naar hun reactie als ik het ze vertel.

De vakantie is nog niet begonnen…

Zoals dat wel vaker met vakanties gaat ben ik ook aan het begin van deze herfstvakantie ziek. Nou ja, ziek klinkt misschien iets te dramatisch. Ik voel me lamlendig. Hoofdpijn, darmen van streek, algehele malaise…je kent het wel. Volgens mijn vrouw komt dat omdat normale stressniveau aan het begin van de vakantie plotseling daalt. Ziek worden met schoolgaande kinderen past niet binnen de dagelijkse routine. Dus mijn lijf voelt haarfijn aan dat het moet wachten op het moment dat veel verplichtingen even wegvallen. En vrijdagavond was het dan ook meteen raak. De opgebouwde vermoeidheid viel als een misselijkmakend zware deken over me heen.

Down to Earth with Zac Efron

Mijn vrouw zat nog wat administratie weg te werken en ik kon mij nergens anders meer toe zetten dan even te ‘netflixen’. Dus ik heb twee korte afleveringen gekeken van ‘Down to Earth’. Leuke documentaire met Zac Efron als presentator. Na twee afleveringen vielen bij mij de luiken dicht. Dus gauw nog even de vaatwasser uitgeruimd en toen naar mijn mandje. Ik was in no-time vertrokken, maar midden in de nacht werd ik wakker. Ik had voor mijn gevoel de slaap nog lang niet uit, maar kennelijk dacht mijn lijf daar anders over. Nu sta ik wel eens wat vaker vroeg op, maar vier uur is ook voor mij echt nog te vroeg. Dus dan maar kalm wachten tot ik weer in slaap zou vallen. Dat is uiteindelijk wel weer gebeurd, maar pas nadat ik een inspirerende ingeving had gehad.

Zakelijk aanbod

Vrijdagmiddag, het was bijna herfstvakantie, checkte ik nog een laatste moment mijn inbox. Ik had een email van een bedrijf dat geïnteresseerd was in samenwerking met mij. Of beter gezegd, met mijn website. De samenwerking bestond uit het ontvangen van enkele gratis producten in ruil voor een vermelding in één van mijn blogs. Dit was de allereerste keer dat ik een dergelijk aanbod kreeg. Je begrijpt dat mijn ego er toch wel een beetje door gestreeld werd. Sterker nog, ik ging bijna als in een reflex bedenken wat ik dan van dat bedrijf wilde hebben.

Gelukkig duurde die reflex maar kort en kwam ik snel bij zinnen. Want voor iemand die in zijn blogs de mening verkondigt dat het allemaal wel wat minder kan met onze torenhoge consumptie, kan ik zo’n actie in moreel opzicht helemaal niet aan mezelf verkopen. Laat staan aan de lezers van mijn blogs. Dus ik heb vriendelijk bedankt.

Receptenrubriek

Zoals dat gaat met dergelijke gebeurtenissen heeft het onbewust bij mij iets getriggerd. Jammer alleen dat mijn brein daar midden in de nacht op aansloeg. Ik wil graag meer mensen bereiken met mijn blogs. Die wens is kennelijk zo fundamenteel dat mijn brein zelfs ’s nachts naar manieren zoekt om dat te verwezenlijken. En dus borrelde bij mij het idee op om een receptenrubriek  aan mijn website te koppelen. Sinds mijn vrouw en ik onszelf een plantaardig eetpatroon hebben aangemeten proberen we daar onze kinderen ook in mee te krijgen. Dat betekent dat ik best wat tijd steek in het zoeken van lekkere vegan recepten. Daarnaast probeer ik ook niet-vegan recepten die nog in het oude  repertoire zitten te ‘veganizeren’. 

Om de herfstvakantie in te luiden heb ik vrijdagavond pompoenrisotto gemaakt. Van de tien ingrediënten in het oorspronkelijke recept zijn er vier niet vegan. Nu laat roomboter zich gemakkelijk vervangen door een plantaardige variant en kippenbouillon ook. Iets ingewikkelder wordt het voor de gerookte kip en de parmezaanse kaas. Ik heb zelf een parmezaanse kaas gemaakt op basis van cashewnoten en de gerookte kip heb ik vervangen door gerookte tofu. Bovendien heb ik de witte wijn die wordt gebruikt om te blussen vervangen door een alcoholvrije variant. Want veel van de alcohol verdampt weliswaar, maar niet alles. Mijn vrouw en kinderen aten nog net niet hun vingers erbij op, zo lekker vonden ze het. 

Eenvoudig en kindvriendelijk

Ik ga nu dus achter de schermen aan het werk met het selecteren van recepten waarvan ik inschat dat die bij mijn lezers ook in goede aarde zullen vallen. Het zijn geen ingewikkelde recepten en ze zijn veelal kindvriendelijk. Zo heb ik een glutenvrije variatie op een vegan ‘carrot cake’ die niet te versmaden is. Mijn zoontje heeft er zelfs ter gelegenheid van zijn vorige verjaardag op getrakteerd in de klas. Ik heb er toen muffins van gemaakt. Genoeg te doen dus deze herfstvakantie. En als ik over een dag of wat weer opgeknapt ben, ga ik uiteraard ook leuke dingen met de kinderen doen. Want buiten de vakanties om is daar vaak veel te weinig tijd voor.

Stay tuned

Benieuwd naar de receptenrubriek. Abonneer je op mijn website via een van de socials en je bent als eerste op de hoogte als die rubriek online gaat. 

Abonneer je op mijn blogs:
Facebook
Instagram
Twitter
Pinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.