Smart Living (#3) – Het Verisure Alarmsysteem en de Nuki Smart Lock

In deze blog schrijf ik over mijn persoonlijke ervaringen met het Verisure Alarmsysteem en de Nuki Smart Lock. Slimme systemen waar je weliswaar niet gelukkiger van wordt, maar die alledaagse handelingen leuker maken en positief kunnen bijdragen aan het veiligheidsgevoel.

Bij aankoop van onze woning beschikte die over een degelijk maar ouderwets alarmsysteem. Een bedraad systeem met een magneetcontact op de achterdeur en de meterkast (waar de systeemkast hing), 6 bewegingsmelders en 2 rookmelders. Het bedieningspaneel hing in de keuken en er zaten een aantal afstandsbedieningen bij. De kosten die we maakten voor dit systeem bestond aanvankelijk uit een abonnement op de meldkamer voor alarmopvolging, een onderhoudsabonnement en een vast telefoonabonnement voor een aparte telefoonlijn voor het alarmsysteem. De vaste telefoonlijn hebben we al vrij snel verruild voor een draadloze verbinding via GPRS. Dat leverde meteen een kostenbesparing op. 

Naast het feit dat het een oud systeem was en er af en toe storing (vals alarm) optrad, waren er bovendien een aantal praktische zaken waar we tegenaan liepen. Zo bleek de combinatie van het bedieningspaneel in de keuken en de afstandsbedieningen geen ideale te zijn. Als je een alarmsysteem wilt inschakelen, dan is dat toch het meest praktisch om te doen op de plek waar je de deur uitgaat. Dus bij de voor- of achterdeur. Doordat het bedieningspaneel in de keuken hing hoorde je als je buiten was de feedback van het bedieningspaneel niet als je deze in- of uitschakelde met de afstandsbediening. Bovendien wilde ik heel graag een slim slot op de achterdeur en in combinatie met het oude alarmsysteem zou dat verre van ideaal zijn. Dus ik ging op zoek naar een nieuw alarmsysteem. Ik zocht een draadloos systeem met alarmopvolging dat volledig te bedienen zou zijn met mijn smartphone. Ik kwam uiteindelijk uit bij het slimme alarmsysteem van Verisure. Over een gebruiksvriendelijk systeem gesproken. Je kunt het systeem volledig bedienen (en programmeren) met een app op je smartphone. Tevens worden er zogenaamde StarKeys meegeleverd waarmee je het systeem eenvoudig in en uit kunt schakelen op het draadloze bedieningspaneel. Het systeem bestaat verder uit een kleine systeemkast die je aansluit op je internetrouter, magneetcontacten met ‘schoksensor’-technologie, fotodetectoren waarmee de meldkamer meteen kan verifiëren wat er aan de hand is bij een alarmmelding, onderling communicerende rookmelders, een voice box voor een spreek-luisterverbinding met de meldkamer in geval van nood, een extra sirene en desgewenst de Night Control, een afstandsbediening met SOS-functie, waarmee je het alarmsysteem gemakkelijk vanuit bijvoorbeeld de slaapkamer gedeeltelijk in en uit kunt schakelen. Bovendien kun je het systeem uitbreiden met IP-camera’s, SmartPlug’s waarmee je via de app electronisch apparaten en verlichting kunt bedienen en een Waterdetector die je kunt plaatsen op plekken met een hoog risico op lekkage, zoals in de buurt van de wasmachine of de vaatwasser. Kortom een zeer volledig, gebruiksvriendelijk systeem met een dito app. Het enige dat ik mis is een koppeling met mijn slimme slot, maar wellicht is dat vanuit veiligheidsoverwegingen ook wel een brug te ver.

Iets waar ik echter nog veel enthousiaster over ben dan over ons alarmsysteem is het slimme slot dat we al weer een tijdje op onze achterdeur hebben. De Nuki Smart Lock 2.0. Deze hebben we begin 2019 aangeschaft. Enkele maanden daarvoor had ik gelezen over geplande lancering van de 2.0-versie, dus daar heb ik maar even op gewacht. Maar wat is er nou zo bijzonder aan de Nuki Smart Lock? Op de eerste plaats is het echt kinderlijk eenvoudig om de Nuki te installeren. Meer dan vijf minuten heeft het me niet gekost. Omdat wij de achterdeur gebruiken als hoofdingang heb ik daar het slimme slot geplaatst. Op de deur zelf heb ik een dranger geplaatst zodat deze altijd vanzelf dichtgaat. De meegeleverde deursensor registreert overigens ook of de deur open of gesloten is. Tegelijk met de Nuki Smart Lock heb ik de Nuki Bridge aangeschaft. De Nuki Bridge is een klein kastje dat je in de buurt van de Nuki Smart Lock in het stopcontact steekt. De bridge heeft via Bluetooth verbinding met het slimme slot en maakt via WiFi contact met de internetrouter. Hierdoor is het slot volledig met een app te bedienen en kun je het ook op afstand vergrendelen en ontgrendelen. Super handig als je zelf (nog) niet thuis bent en je mensen wilt binnenlaten. 

De meest coole features van de Nuki Smart Lock zijn wat mij betreft toch wel de ‘Lock ’n Go’ en de ‘Auto-Unlock’-feature. Bij de ‘Lock ’n Go’-feature vergrendelt het slot zich automatisch nadat je de deur bent uitgegaan en bij de ‘Auto-Unlock’-feature ontgrendelt het slot zich automatisch als je met je smartphone binnen het Bluetooth-bereik of de Geofencing perimeter komt.

De essentie van het hebben van een slim slot is dat je nooit meer een sleutel hoeft mee te nemen als je van huis gaat, alleen je smartphone of een Fob. Als onze kinderen straks wat groter zijn reuze handig, want dan kunnen ze ook geen sleutel verliezen of vergeten mee te nemen. Je kunt de Nuki Smart Lock desgewenst uitrusten met een Keypad of met een of meerdere Fob’s. De Keypad bevestig je buiten en met een 6-cijferige code kun je dan het slimme slot ontgrendelen. Handig voor mensen die geen smartphone hebben of niet altijd overal mee naar toe nemen. De Fob vervangt feitelijk de klassieke sleutel. Als de Fob zich binnen het Bluetooth-bereik van het slimme slot bevindt en je drukt op de knop op de Fob, dan ontgrendelt de Nuki zich automatisch. Overigens kun je de Nuki Smart Lock van binnen ook gewoon met de hand bedienen. Met een druk op de knop van het slimme slot ver- of ontgrendelt deze automatisch, maar als je batterijen wilt sparen kun je zelfs het slot met een handomdraai mechanisch ver- of ontgrendelen. De Nuki Smart Lock doet namelijk feitelijk niks anders dan de bestaande sleutel die in het slot steekt ronddraaien.

Ik ben heel erg tevreden met de Nuki Smart Lock. En de techniek staat niet stil. Doordat het slimme slot door middel van de Nuki Bridge met internet is verbonden vinden er ook met enige regelmaat updates plaats. Met recht een slim product dus.

Abonneer je op mijn blogs:
Facebook
Instagram
Twitter
Pinterest

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.