Sustainable Living (#3) – Een stapje verder met verduurzamen

Deze blog gaat over het warmtecomfort in huis en welke maatregelen ik heb getroffen om dit op een duurzame manier te verbeteren.

Nadat de meeste gloei- en halogeenlampen in huis vervangen waren was het tijd voor een nieuw project. Een van de dingen waar ik in de eerste winter in ons nieuwe huis tegenaan liep was het lastig warm krijgen van de woonkamer. De woonkamer gebruiken we overdag niet, dus daar had ik in eerste instantie overdag ook geen verwarming aan. De radiatoren in de woonkamer zijn netjes weggewerkt achter een radiatorombouw en, omgeven door een grote zwart marmeren schouw (een redelijk beeld bepalend element in de woonkamer), prijkt midden in de woonkamer ook nog een flinke gashaard. Echt blij met de radiatorombouw was ik niet, want die vangen natuurlijk toch een deel van de warmte weg, maar de radiatoren zijn nou niet bepaald mooi om te zien, dus voor de ‘time-being’ is het wel even prima zo. Toch wilde ik het warmtecomfort en tegelijkertijd de stookkosten in de hand houden. Om te beginnen heb ik daarom de thermostaatknoppen op de radiatoren vervangen door de Danfoss Eco radiatorthermostaat. Deze thermostaatknop beschikt over Bluetooth en is volledig met een app op je smartphone te bedienen. De installatie stelt niks voor en het bedienen kan dus helemaal met een app. Hierdoor kan de radiatorombouw mooi blijven zitten. Om het warmteverlies te beperken heb ik bovendien Tonzon radiatorfolie aan de achterkant van de radiatoren bevestigd. Heel eenvoudig met magneettape. Daarnaast heb ik, om het rendement van de radiotoren te verhogen, 4 SpeedComfort radiatorventilatoren gekocht en onder de radiatoren bevestigd. Deze  ventilatoren brengen de warmte die in een radiator zit versneld in de ruimte. Installatie van deze ventilatoren was kinderlijk eenvoudig en ik bemerkte meteen een verschil. De radiatorventilatoren zorgen ervoor dat de woonkamer een stuk sneller is opgewarmd dan voorheen. En het geluid van de ventilatoren valt heel erg mee. Met muziek of de tv aan hoor je het eigenlijk helemaal niet. Een mooie bijkomstigheid is dat de SpeedComfort ventilatoren, een Nederlands product, gemaakt worden van biobased materiaal. Er worden dus geen fossiele grondstoffen voor gebruikt. Bovendien is er geen sluipverbruik als de ventilatoren uit zijn. Door het gebruik van de SpeedComfort radiatorventilatoren heb ik de temperatuur van het water in de CV installatie van 90 naar 65 graden kunnen verlagen. Het feit dat de ruimte goed geïsoleerd is draagt daar uiteraard positief aan bij.

De gashaard wordt eigenlijk alleen maar gebruikt als we in een romantische bui zijn of als we langer opblijven dan de tijd waarop de CV in de nachtstand gaat. Als we in de toekomst helemaal van het gas af gaan is het misschien een idee om de gashaard te vervangen door een pelletkachel, maar dat heeft op dit moment beslist geen prioriteit. First things first!

Abonneer je op mijn blogs:
Facebook
Instagram
Twitter
Pinterest

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.