Deze afbeelding is een mooie illustratie van onze warmtepomp

Onze warmtepomp

Afgelopen week hebben we met de installatie van onze warmtepomp een hele grote stap gezet in de verduurzaming van onze woning. Daar ga ik uitgebreid over vertellen in deze blog. Voordat het installatiebedrijf echter aan de slag ging, hebben we eerst het standaard dubbele glas in onze woonkeuken laten vervangen. Omdat onze kozijnen nog prima waren wilden we die behouden. We gingen alleen het glas vervangen. Hierdoor viel de mogelijkheid om triple glas te nemen helaas af. Onze schilder en glaszetter stelde daarop HR++ Advanced beglazing voor die met een U-waarde van 0.8 vergelijkbaar is met triple glas. Dat hebben we nu dus. En dat merk je 😀

Onze woonkeuken is gesitueerd op het noord-oosten. De koudste kant van het huis. Bovendien is het de ruimte waar praktisch de hele dag geleefd wordt. Dus de investering in betere beglazing levert enerzijds een mooi rendement in de vorm van lagere stookkosten en anderzijds een prettiger wooncomfort op. Vadertje staat doet ook nog een kleine duit in het zakje. Per vierkante meter glas krijgen we vijfendertig euro subsidie. Wel geldt er een drempel van tien vierkante meter, maar daar zitten we net boven. Altijd mooi meegenomen. 

De subsidie op de warmtepomp is van een hele andere orde van grootte. Met het aanvragen van die subsidie wachten we nog even, want per 1-1-2023 geldt er hoogstwaarschijnlijk een gunstiger regeling dan nu.

Keuze warmtepomp: hybride of full-electric

Wat de keuze van onze warmtepomp betreft, dat heeft wel even geduurd voordat we die hadden gemaakt. We zijn niet over één nacht ijs gegaan. In een eerdere blog over ‘isoleren en ventileren’ heb ik de term ‘warmtepompstagelopen’ uit de doeken gedaan. In het kort komt het hier op neer. Bijna twee jaar geleden heb ik de maximale aanvoertemperatuur van onze gasgestookte HR-ketel verlaagd. Dat heb ik gedaan om te bepalen of de ketel ook met een lagere aanvoertemperatuur ons huis warm kon krijgen. Immers, als dat lukt, dan is dat een goede indicatie of je woning geschikt is voor een warmtepomp. Dat lukte. 

De volgende stap is om te bepalen welk type warmtepomp dan de voorkeur heeft. Uiteraard heb ik hier mijn installateur bij betrokken. Gezien het type woning, de isolatiewaarde en het feit dat we niet overal vloerverwarming hebben viel de keuze al vrij snel op een hybride systeem. De aanvankelijke gedachte was om onze HR-ketel uit 2009 op te laten nemen in het nieuwe systeem. Op die manier bouwde ik een grote zekerheid in. Want met een hybride systeem springt de gasketel bij als de warmtepomp het bij lagere buitentemperaturen niet trekt. Het warme tapwater wordt bij een hybride systeem doorgaans volledig verzorgd door de gasketel. 

Verduurzamingsambitie

Onze ambitie is om in te toekomst helemaal gasloos te verwarmen, maar die stap durfde ik aanvankelijk niet in één keer te zetten. Vandaar dat een hybride systeem erg voor de hand lag. Maar ik kan je nu al verklappen dat het dat uiteindelijk niet is geworden. We zijn uiteindelijk toch voor ‘full-electric’ gegaan. Met andere woorden, gasgestookte HR-ketel eruit en een volledig elektrische warmtepomp erin. De reden dat we uiteindelijk toch deze keuze hebben gemaakt heeft enerzijds te maken met onze ambitie. 

Met een hybride warmtepomp verstook je nog relatief veel gas en dat was nou juist niet onze bedoeling. Bovendien zijn we bereid om ons afgiftesysteem (radiatoren en vloerverwarming) aan te passen als dat nodig mocht zijn. Kortom, onze ambitie en aanpassingsbereidheid hebben het gewonnen van de ‘angst’ dat we het niet warm genoeg krijgen in huis.

Een gasloos huishouden 

De eerste concrete stap in een gasloos huishouden is deze dus week gezet. De vervolgstappen liggen voor de hand. We koken momenteel nog op gas, dus dat gaat binnenkort inductie worden. En de gashaard in de woonkamer? In principe gaan we die na deze winter waarschijnlijk ook vervangen door een elektrische variant. Niet voor de warmte, maar voor de gezelligheid. Maar mocht het deze winter kiele kiele worden met de warmtepomp, dan kunnen we dus nog een beetje bijverwarmen met onze gashaard. 

De haard was al twee jaar niet gebruikt, maar deze week was ik er erg blij mee. Want tijdens het vervangen van de HR-ketel door de warmtepomp was de centrale verwarming twee dagen ‘offline’. Als je dan geen warmtebron in huis hebt wordt het snel erg onaangenaam.

Wat merk en type van onze warmtepomp betreft hebben we gekozen voor een Mitsubishi Ecodan lucht/water warmtepomp. Meer over de werking van een warmtepomp lees je in mijn gelijknamige blog van enige tijd geleden. 

Locatie van de buiten-unit

De buiten-unit wilden we aanvankelijk plaatsen tegen de muur van onze bijkeuken annex cv-ruimte. Dat leek de meest logische plek, want dan was het slechts een kwestie van twee gaten boren in de muur van de bijkeuken om de buiten-unit met binnengedeelte te kunnen verbinden. Echter, onze slaapkamer is pal boven de bijkeuken en we vroegen ons af of het totale geluid van de binnen-en de buiten-unit samen ons ’s nachts niet uit de slaap zou houden. Dus we hebben in overleg met de installateur een andere keuze gemaakt. Nu staat de buiten-unit verdekt opgesteld achter een beukenhaag aan de rand van ons perceel, ruim twaalf meter van onze woning. 

Cylinderunit

Het binnengedeelte van het systeem betreft een zogenaamde cylinderunit. In de cylinderunit is een boiler van driehonderd liter voor het warme tapwater gecombineerd met de warmtepomp. De cylinderunit ziet er uit als een uit de kluiten gewassen vrieskast. We hebben voor deze oplossing gekozen omdat het qua ruimte de minste plek innam. Naast de cylinderunit hangt binnen nog een expansievat, zoals je dat ook hebt bij een gasgestookte ketel. 

Tevens hangt daarnaast nog een buffervat van honderdtwintig liter. Dat buffervat zorgt er enerzijds voor dat het warmtepompsysteem altijd kan blijven draaien. Ook als het afgiftesysteem (radiatoren en vloerverwarming) dicht zou staan. Een soort van bypass dus. Bovendien kan de buiten-unit in de winter aanvriezen en de warmte in het buffervat wordt dan gebruikt voor het ontdooiproces.

Inzicht in het stroomverbruik

De elektriciteit die we nodig hebben voor onze warmtepomp wekken we voor een groot deel zelf op. Het zal waarschijnlijk niet genoeg zijn om zelfvoorzienend te kunnen worden, maar dat lossen we te zijner tijd wel op. Eerst maar eens zicht krijgen op het feitelijke stroomverbruik. Daar wordt ik een handje bij geholpen door onze Maxem Home. Mijn persoonlijke ervaringen hiermee heb ik al eens opgetekend in een blog.

Ben je benieuwd naar mijn toekomstige ervaringen met onze warmtepomp, abonneer je dan hieronder op mijn blogs, dan hoef je er geen enkele meer te missen.

Abonneer je op mijn blogs:
Facebook
Instagram
Twitter
Pinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.