De afbeelding illustreert de titel van mijn blog die gaat over de mogelijke invoering van de 2GRegel

2GRegel

Nadat enkele Europese landen ‘m al eerder hadden ingevoerd is het niet uitgesloten dat de 2GRegel ook in ons land binnenkort zal worden ingevoerd. In de zomer was ik nog mordicus tegen de invoering van de 2GRegel, zoals je hebt kunnen lezen in mijn blog over ‘Drang of dwang’. En ik had ook zo mijn bedenkingen bij de invoering van de ‘Coronapas’. Inmiddels kijk ik hier als ongevaccineerde toch een beetje anders tegen aan. 

Sinds er basismaatregelen zijn, heb ik me hier altijd erg goed aan gehouden. Ik voel namelijk een grote verantwoordelijkheid om zelf niet besmet te raken met het virus of andere mensen te besmetten. Desondanks heb ik er heel bewust voor gekozen om ongevaccineerd te blijven. Ik sta tot de dag van vandaag nog altijd achter die keuze. Vaccinatie is ongetwijfeld de meest effectieve maatregel die je kunt nemen om een ernstig verloop van COVID-19 te voorkomen. Bovendien helpt het ook een handje in de verspreiding van het virus.

Vaccinatie = verzekering

Ik ben nog niemand tegengekomen die mij op basis van feiten heeft weten te overtuigen om me toch te laten vaccineren. En geloof het of niet, daar sta ik echt wel voor open. Ik vergelijk voor mezelf de vaccinatie tegen het coronavirus wel eens met het afsluiten van een verzekering. Een verzekering sluit je af om een bepaald risico af te dekken. Een brandverzekering voorkomt niet dat mijn huis afbrandt. Het voorkomt echter wel dat ik persoonlijk failliet ga als gevolg van die brand. De vaccinatie tegen het coronavirus voorkomt niet dat je besmet raakt met het virus. Wat het vaccin vooral doet is de gevolgen van een eventuele besmetting beperken. 

Ik ben niet overal tegen verzekerd. De reden daarvoor is dat ik een risico-inschatting maak welke verzekering voor mij zinvol is en welke niet. Er zijn ook mensen die er voor kiezen om zich tegen veel meer onheil te verzekeren. Dat is prima. Maar dat is niet mijn keuze. Eigenlijk is dit wel een beetje vergelijkbaar met het vaccineren tegen corona. Ik heb op basis van mijn eigen kenmerken een risico-inschatting gemaakt. Kenmerken als leeftijd, gezondheid, leefstijl, woonomstandigheden en gedrag. Die risico-inschatting heeft geleid tot de conclusie dat vaccinatie in mijn geval vermoedelijk weinig extra zal bijdragen. En omdat ik de langetermijneffecten van deze vaccinatie niet ken, kies ik er voor om me niet te laten vaccineren.

Ontbreken van risico-informatie

Ben ik dan helemaal niet te bewegen tot vaccinatie? Jazeker wel. Zodra er een grote toename is te zien van het aantal ziekenhuisopnamen van gezonde mannen van achtenveertig met mijn kenmerken, dan zal ik mijn besluit absoluut heroverwegen. Maar die gegevens heb ik tot dusver nergens kunnen vinden. En je zou toch verwachten dat van elke COVID-19 patiënt die in het ziekenhuis beland, in het kader van goede zorg en wetenschappelijk onderzoek, dergelijke informatie wordt vastgelegd. Maar is die informatie dan voor het brede publiek niet toegankelijk?

Verantwoordelijk voor aanscherping maatregelen

Voel ik mij als ongevaccineerde verantwoordelijk voor de aanscherping van het coronabeleid? Nee, dat voel ik mij niet. Met mijn gedrag ben ik noch een bedreiging voor mezelf, noch voor een ander. Als vaccinatie het enige middel was om een eind aan deze pandemie te maken, dan lag dat vanzelfsprekend anders. Maar dat is niet het geval. Vaccinatie is één van de maatregelen in het totaalpakket aan maatregelen. En ik lever als ongevaccineerde met mijn gedrag misschien nog wel een grotere bijdrage aan het indammen van het virus dan dat veel gevaccineerde mensen doen. 

Invoering 2GRegel: voor of tegen?

Maar hoe kijk ik dan aan tegen de mogelijke invoering van de 2GRegel? Gek genoeg ga ik het meer en meer zien als een extra beschermingsmaatregel voor de ongevaccineerden. Ik wil mij als ongevaccineerde helemaal niet begeven in grote, dicht op elkaar gepakte groepen ongeteste gevaccineerde mensen in slecht geventileerde ruimtes. Zij zijn namelijk een veel grotere bedreiging voor mij dan ik voor hen. Immers, de testbereidheid onder gevaccineerde mensen schijnt behoorlijk te zijn teruggelopen. Wat ergens op zich best begrijpelijk is, want vaccinatie is lange tijd als de sleutel naar volledige vrijheid gecommuniceerd. En als de geest uit de fles is, krijg ‘m er dan nog maar weer eens in.

Veel gevaccineerde mensen zullen zich vermoedelijk hebben laten vaccineren om van alle gedoe af te zijn. Het is dan ook een flinke tegenvaller voor veel mensen dat je je ondanks vaccinatie gewoon aan de basismaatregelen moet blijven houden zolang het virus onder ons is. En dat kan nog wel even duren. 

Vaccineren en voorlichten

Zoals gezegd sta ik niet compleet onwelwillend tegenover vaccinatie. Ik ben echter niet overtuigd dat het voor mij de beste keuze is. Bovendien ben ik er ook niet van overtuigd dat als iedereen gevaccineerd zou zijn, dat het virus dan in no-time uitdooft. Ik denk dat een vaccinatiegraad van 100% onhaalbaar is in Nederland. En bovendien stopt het virus niet aan de grens. Als we deze pandemie werkelijk willen bedwingen, moet de beschikbaarheid van het vaccin in de wereld, gecombineerd met goede voorlichting over hoe je besmetting kunt voorkomen, dan niet een flinke boost krijgen?

Voorkomen is beter dan genezen

In de afgelopen weken zijn bijna een kwart miljoen kippen in Nederland afgemaakt vanwege een uitbraak van vogelgriep. Wat nou als dat virus (via via) per ongeluk overspringt op een mens. Zijn we dan helemaal het haasje? En wat doen we er aan om dat te voorkomen? Ik ben veganist en probeer op die manier als individu mijn bijdrage te leveren aan het voorkomen van toekomstige pandemieën. Maar wat doet de overheid? En wat doe jij?

Houdbaarheid van solidariteit

Kortom, laat die 2GRegel maar komen. Het kabinet vindt overduidelijk een test-samenleving waarin iedereen, gevaccineerde of ongevaccineerd, kan participeren, te duur. De meerderheid is gevaccineerd en het leven moet door. Sluit ongevaccineerde mensen voor hun eigen veiligheid dan voor mijn part maar op. Want aan solidariteit zit duidelijk een houdbaarheidsdatum. Vanuit die optiek bezien kan er voor ongevaccineerde mensen wellicht een ommuurde stad uit de grond gestampt worden ergens op een plek in Nederland waar ze de komende decennia droge voeten houden. Lossen we in één klap de woningnood op.

Of zullen we tegen alle verwachtingen in proberen om toch samen dit virus het hoofd te bieden? Zonder elkaar te veroordelen. Maar gewoon solidair, zoals we dat ook waren aan het begin van deze verschrikkelijke coronapandemie. Toen er nog geen vaccins waren. We hebben laten zien dat het kan!

Abonneer je op mijn blogs:
Facebook
Instagram
Twitter
Pinterest

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.