Deze afbeelding illustreert de verantwoordelijkheid die volwassenen hebben om de aarde in goede of zelfs betere staat aan toekomstige generaties na te laten

Verantwoordelijkheid

Deze blog gaat over het nemen van verantwoordelijkheid. Verantwoordelijk voor onze ecologische voetafdruk en onze gezondheid. Maar ook verantwoordelijkheid voor (de opvoeding van) onze kinderen.

Actie, Actie, Actie!

Afgelopen week was de eerste week van de klimaatconferentie in Glasgow. Demissionair premier Mark Rutte predikte dat het tijd was voor ACTIE, maar liet vervolgens na om zijn handtekening te zetten onder een belangrijke besluit. Het besluit om uiterlijk volgend jaar te stoppen met het subsidiëren van fossiele brandstoffen. Als argument om niet te tekenen gebruikte hij de demissionaire status van het kabinet. Dat is toch om je kapot te schamen. Meent onze demissionaire premier nu werkelijk dat het nu ineens wel de tijd is voor politieke correctheid? Hoe ongeloofwaardig ben je als je in een betoog ‘ACTIE, ACTIE, ACTIE!!!’ scandeert maar geen boter bij de vis doet.

Beeldvorming

Maar eigenlijk was het optreden van van onze demissionaire premier natuurlijk helemaal geen verrassing. Hij volgt inmiddels namelijk een behoorlijk voorspelbaar patroon. Maar ik maak me persoonlijk wel hele grote zorgen als hij ons land de komende vier jaar nog gaat leiden. We hebben volgens mij veel meer behoefte aan een leider die boven zijn eigen schaduw kan uitstijgen en zich volledig richt op de inhoud van de grote uitdagingen waar we voor staan als land. In plaats van een demissionair premier die meer lijkt te geven om de beeldvorming dan om de inhoud. Die meer bezig lijkt met de volgende verkiezingen, dan met het oplossen van huidige en toekomstige problemen. Want het moet allemaal wel haalbaar en betaalbaar blijven. En o ja, we moeten vooral wel kunnen blijven barbecueën. 

We zitten in de langstlopende formatie uit onze parlementaire geschiedenis. En wat krijgen we straks als resultaat? Qua samenstelling precies hetzelfde kabinet als Rutte III. Toen de formatie begon was één ding duidelijk. Er was haast geboden. Dat besef was bij alle betrokkenen aanwezig. Of was dat ook alleen maar beeldvorming? Want hoe bestaat het anders dat je ondanks de ogenschijnlijk geringe inhoudelijke verschillen nog steeds niet met elkaar een kabinet hebt weten te formeren?

Bla, Bla, Bla.

Rutte III heeft uiteindelijk de politieke verantwoordelijkheid genomen voor het eigen falen in de affaire omtrent de kinderopvangtoeslag. Een affaire waarbij het wantrouwen in de burger tienduizenden slachtoffers heeft gemaakt en waarvan dientengevolge vermoedelijk meer dan duizend kinderen uit huis zijn geplaatst. En dat kabinet moet Nederland zometeen toekomstbestendig maken? Als ik dan kijk naar de klimaat- en stikstofaanpak, de gezondheidszorg en het onderwijs, dan word ik daar toch wel heel erg somber van. Ik heb ongelooflijk veel behoefte aan lichtpuntjes. Aan positieve ontwikkelingen. Bewindslieden, parlementariërs, ceo’s van vervuilende bedrijven die hun verantwoordelijkheid nemen. Aan actie, zonder alle bla bla bla.

Zelfverheerlijking en borstklopperij

Binnen het eigen gezin proberen we al het mogelijke te doen om onze verantwoordelijkheid te nemen. We zijn ons zeer bewust van onze ecologische voetafdruk en proberen die steeds verder omlaag te krijgen. Verder doen we veel voor onze gezondheid, ook daar nemen we een grote verantwoordelijkheid. Op die manier proberen we onze zorgconsumptie zo lang mogelijk uit te stellen en een bijdrage te leveren aan de betaalbaarheid van de gezondheidszorg in Nederland. Ik vind het lastig om een opsomming te geven van wat wij als gezin doen en laten om onze verantwoordelijkheid te nemen. Niet omdat ik niet weet wat we allemaal doen, maar omdat ik ver weg wil blijven van zelfverheerlijking en borstklopperij. Dus vandaar geen opsomming. Maar voor wie mijn blogs al een tijdje volgt kan zich wel een beeld vormen denk ik. 

Klimaatdepressie

Deze week hoorde ik in een podcast van De Correspondent voor het eerst over het begrip ‘klimaatdepressie’. Jongeren die gevoelens van angst, boosheid of depressie ervaren als gevolg van de zwarte scenario’s die geschetst worden als we de mondiale klimaatdoelen niet halen. Ik vind het ontzettend treurig dat er jongeren zijn die met dit soort gevoelens rondlopen omdat volwassenen niet of onvoldoende hun verantwoordelijkheid nemen. De jongeren van nu groeien op in een heel onzekere wereld. Een wereld die bovendien steeds meer verhard. Niet echt een fijne wereld om in op te groeien als je het mij vraagt. En door wie komt dat? Juist ja, doordat volwassenen het nalaten en nagelaten hebben om verantwoordelijkheid te nemen. 

Angst en verdriet

Ik wil dat mijn kinderen opgroeien in een wereld waarin ze niet bang hoeven te zijn. Onze oudste van acht zit in een fase waarin ze bang is om papa en mama te moeten missen. Als ouder weet ik dat dit hoogstwaarschijnlijk een fase in haar ontwikkeling is. Een fase die dus van voorbijgaande aard is. Maar wat nou als de angst en het verdriet om papa en mama te moeten missen straks plaats maakt voor angst en verdriet vanwege de verschrikkelijke klimaatcrisis waarin we ons bevinden. En het onvermogen van volwassenen om de handen op elkaar te krijgen om hier echt wat aan te doen. Daar moet je als ouder toch niet aan denken.

Empowerment

Om die reden betrekken we onze kinderen heel bewust in alles wat we doen om onze ecologische voetafdruk zo laag mogelijk te krijgen. We leggen ze uit waarom ze een lamp niet moeten laten branden of waarom ze zuinig moeten zijn met (warm) water. Maar ook waarom we kiezen voor  tweedehands in plaats van voor nieuwe kleding. Waarom we niet op vakantie met het vliegtuig gaan. Enzovoort. Door ze op die manier te betrekken hoop ik dat ze gaan ervaren dat we allemaal een eigen verantwoordelijkheid hebben om de wereld een beetje beter te maken. Ik probeer ze, op mijn gebrekkige manier, te ‘empoweren’, zodat angst en verdriet niet de overhand krijgen.

Nog niet uitgelezen? Wellicht vind je mijn blog over ‘Offers brengen’ dan ook wel de moeite waard.V

Abonneer je op mijn blogs:
Facebook
Instagram
Twitter
Pinterest

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.