Coronapas

Er is iets heel bijzonders gebeurd in Nederland. Aan de vooravond van het najaar, waarin een toename van het aantal corona-infecties wordt verwacht, worden de beschermingsmaatregelen versoepeld. We nemen afscheid van de anderhalvemeter maatschappij. Voorwaarde voor het demissionaire kabinet om dat te kunnen doen is de invoering van de zogenaamde coronapas. Die coronapas houdt in dat je alleen toegang tot evenementen, theaters, bioscopen en horeca krijgt als je gevaccineerd ofwel hersteld ofwel negatief getest bent. Persoonlijk ben ik geen voorstander van de invoering van de coronapas. De belangrijkste zorgen die ik heb is dat het tweedeling kan veroorzaken en dat het schijnveiligheid creëert. Dat zal ik uitleggen.

Transmissie na vaccinatie

Iemand die volledig gevaccineerd is kan het virus desondanks bij zich dragen en verspreiden. Er wordt overigens aangenomen dat die kans beduidend kleiner is als iemand gevaccineerd is, maar toch. Is een ongevaccineerde, die getest is en op grond daarvan toegang heeft tot een locatie waar de coronapas wordt gehanteerd, werkelijk veilig? Ik denk van niet. Om echt veilig te zijn zou je omwille van het opheffen van de anderhalvemeter maatregel iedereen moeten testen. Het demissionaire kabinet kiest daar niet voor. Maar leidt dat dan niet juist tot uitsluiting van mensen die om welke reden dan ook niet gevaccineerd zijn?

Redenen om niet te vaccineren

Er zijn verschillende redenen denkbaar waarom mensen zich niet of nog niet tegen COVID-19 hebben laten vaccineren. Er zijn bijvoorbeeld mensen waarbij vaccinatie niet het gewenste effect heeft omdat ze bepaalde medicijnen moeten gebruiken die het effect teniet doen. Dan moet je onder andere denken aan mensen die een orgaantransplantatie hebben gehad. Of wat te denken van mensen waarbij het immuunsysteem is platgelegd vanwege een stamceltransplantatie. En bij personen met hiv is de immuunrespons op de coronavaccins nog niet bekend. Dit wordt momenteel onderzocht. 

Daarnaast is er een groep mensen die door misinformatie volledig op het verkeerde been is gezet en derhalve (nog) niet gevaccineerd is. Er zijn ook mensen die vanwege principiële redenen of geloofsovertuiging niet gevaccineerd zijn. En wat te denken van mensen met een andere culturele achtergrond. Of mensen die om welke reden dan ook een groot wantrouwen hebben tegen de medische wetenschap en/of de overheid. Kortom, de groep mensen die niet gevaccineerd zijn is in mijn ogen behoorlijk divers. Maar zijn het mindere mensen omdat ze een andere keuze hebben gemaakt? Zijn het mensen die uitgesloten moeten worden of waarvan de gezondheid van onderschikt belang is?

Met een kanon op een mug schieten

Het doel van de coronapas is om te voorkomen dat de druk op de ziekenhuizen c.q. IC’s teveel oploopt. Voor mijn gevoel is de coronapas een maatregel waarmee je echter met een kanon op een mug probeert te schieten. Immers, als 85% van de Nederlandse bevolking gevaccineerd is en een nog groter deel van de bevolking antistoffen tegen corona heeft, wat is dan nog het risico op een dusdanige uitbraak dat de ziekenhuizen c.q. IC’s het niet aankunnen? Tenzij je verwacht dat niet gevaccineerde personen elkaar massaal opzoeken en er zo een super-spread-event ontstaat. 

Individuele keuze

Ik vind het buitengewoon positief dat er coronavaccins zijn ontwikkeld die de kans op ernstige ziekte drastisch omlaag brengen. Wat dat betreft ben ik ook blij dat mijn ouders, die gezien hun leeftijd in een iets zwakkere gezondheidstoestand verkeren dan ik zelf, zijn gevaccineerd. Sterker nog, ik zal niemand die zich wil laten vaccineren, dat ontraden. Het is en blijft een individuele keuze. Het is echter geen vrijblijvende keuze. Daarin ben ik het volkomen met het demissionaire kabinet eens. Dus als je niet gevaccineerd bent moet je jezelf en anderen op een andere manier beschermen. Tot nu toe ging dat prima. Immers, er zijn een reeks van basis veiligheidsmaatregelen. 

Anderhalvemeter maatregel

Binnenkort wordt echter één van de belangrijkste veiligheidsmaatregelen afgeschaft. De anderhalvemeter maatregel. Daar kijkt het overgrote deel van de bevolking vermoedelijk al lange tijd reikhalzend naar uit. Maar laat die anderhalvemeter maatregel nou net een van de meest doeltreffende maatregelen zijn om niet besmet te raken. Is het dan wel gerechtvaardigd om uitgerekend op het moment waarop een toename van het aantal besmettingen verwacht wordt die maatregel los te laten. Het demissionaire kabinet beweert bij hoog en bij laag dat er geen sprake is van vaccinatiedrang. Maar als je nu de anderhalvemeter maatregel loslaat, dan laat je een grote groep mensen voor mijn gevoel aan hun lot over. 

‘Corona is here to stay’

Ik raak er meer en meer van overtuigd dat het coronavirus net als het griepvirus een zogenaamd endemisch virus is. Dat betekent dat het niet meer weggaat en we er mee moeten leren leven. Misschien betekent dat wel dat we ons sociale en maatschappelijke leven opnieuw moeten gaan inrichten. Dat is echter niet de strategie waar het demissionaire kabinet op dit moment voor kiest. Zij behandelt het coronavirus voor mijn gevoel nog altijd als iets tijdelijks. Ik denk dat het enige dat tijdelijk hoeft te zijn aan het coronavirus de crisis is die ermee gepaard ging. 

Opgaven nieuwe kabinet

Het nog te vormen kabinet heeft ten aanzien van corona wat mij betreft een aantal hele grote opgaven. Ze moet de samenleving helpen om zich aan te passen aan een ‘nieuwe normaal’. Verder moet ze maatregelen nemen om ervoor te zorgen dat de kans op een nieuwe pandemie aanzienlijk wordt verkleind. En tenslotte ben ik er van overtuigd dat ze de kartrekker moet worden van positief gezondheidsbeleid. We zijn immers als mensen een stuk minder kwetsbaar als onze basale gezondheid beter op orde is. Het aanpakken van obesitas vormt hierin een belangrijke prioriteit.

En wij burgers? Laten we elkaar de hand blijven reiken en niet veroordelen. Immers, wie zonder zonde is, werpe de eerste steen. 

Nog niet uitgelezen? Dan kan ik je mijn blog over ‘Drang of dwang’ ook aanbevelen.

Abonneer je op mijn blogs:
Facebook
Instagram
Twitter
Pinterest

1 dacht aan “Coronapas

  1. Met deze blog raak je de kern van het probleem en zelfs van zovele problemen. Wanneer gaat de mens eens beseffen dat het haar eigen stront maakt en dit dan ook aanpakt, met andere woorden zorg ervoor dat virussen geen kans krijgen door gezond te leven.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.