Een toepasselijke foto bij mijn blog over de feestdagen van een hand die een gestileerde kerstboom omhoog houdt.

Feestdagen

De feestdagen zijn weer in aantocht. Om het winkelend publiek langer in het winkelhart van ons dorp te houden is een tijdje terug de sfeerverlichting weer opgehangen. In het kader van het drukken van de stroomkosten (en wellicht ook een beetje uit duurzaamheidsoverwegingen) brandt de verlichting een uurtje korter dan voorgaande jaren. Van de week liep ik overdag door het dorp en toen brandde de verlichting ook. Dat heeft me een beetje verbaasd, want je ziet er overdag vrij weinig van. Zeker als het een beetje fatsoenlijk weer is. Bovendien, als het slecht weer is, dan zie je toch geen kip op straat. Dus waarom die sfeerverlichting overdag laten branden? Is het niet veel economischer en duurzamer om dat alleen in de avonduren, zeg van vier tot tien, te doen? Levert het qua omzet echt wat op om het ook overdag te laten branden? 

Pepernoten en feeststol

Eigenlijk beginnen de feestdagen al ver voor het ophangen van de sfeerverlichting in het dorp. Want hoe lang geleden lagen de eerste pepernoten al weer in de winkels? Het zou me niets verbazen als we over niet al te lange tijd het jaar rond pepernoten kunnen kopen in elke supermarkt. Net als de feeststol. Vroeger had je die alleen met kerst en pasen en heette het kerst- of paasstol. Door simpelweg de naam te veranderen kan dit feestbrood het hele jaar worden verkocht. En wij, de consument, gaan daar gewoon in mee. Heel bijzonder hoe die commerciële manipulatie werkt. 

Een ander voorbeeld zijn de luxe producten in de supermarkt. In mijn beleving waren die twintig jaar geleden alleen in de decembermaand te koop. Daar is ook een enorme verschuiving opgetreden. En hoe eerder die producten in de winkel liggen, hoe eerder wij ze kopen. Het grootwinkelbedrijf vaart er wel bij. Door de feestdagenperiode zo enorm op te rekken gaat voor mij wel een deel van het bijzondere karakter van de feestdagen verloren.  Maar misschien heeft dat ook wel met het ouder worden te maken. 

Drank- en vreetfestijn

Hoe wij de feestdagen gaan vieren weet ik nog niet precies. Een ding staat echter wel vast, het wordt geen drank- en vreetfestijn. Kant-en-klare luxe producten komen er bij ons in principe ook niet in. De gezondheidswaarde van veel van die producten is zo ontzettend laag dat ik daar mijn vingers niet aan wil branden. Wij gaan zoveel mogelijk voor vers en onbewerkt voedsel. Dat doen we het hele jaar door al, dus geen enkele reden om daar met de feestdagen vanaf te wijken. Maar eerst krijgen we nog pakjesavond. Omdat onze kinderen, met gezonde tegenzin, dit jaar beide niet meer in Sinterklaas geloven gaan we dat anders aanvliegen. 

Gisteren kreeg ik bericht dat onze jongste ondanks dat het 5 december is toch gewoon zwemles heeft. Dus een hele lange pakjesavond gaat het niet worden. Qua invulling wordt het denk ik gezellig samen vegan kaasfonduen en dan nog iets van een bordspel spelen denk ik. Pepernoten zijn nog niet in huis. Die ga ik nog zelf bakken met de kinderen. 

Ook al vind ik het Sinterklaasfeest één groot commercieel circus, ik kan het niet over mijn vaderhart verkrijgen om helemaal geen kadootjes te doen. Maar hoe geef je in deze tijd nog verantwoord een kadootje aan je kinderen met Sinterklaas? Welke boodschap, als je dat al belangrijk vindt, geef je mee? Ik denk dat ik in navolging van mijn eigen moeder in ieder geval maar een Sinterklaas gedicht voor ons gezin ga schrijven. Als ik daar mee aan de slag ga krijg ik ongetwijfeld wel inspiratie voor een leuk kadootje. 

Sobere feestdagen

Voor veel gezinnen zullen de komende feestdagen er anders uitzien dan vorig jaar. Ik denk dan in het bijzonder aan gezinnen in het door oorlog verscheurde Oekraïne. Maar ook aan gezinnen in Nederland die door de gestegen prijzen noodgedwongen een sobere invulling moeten geven aan de feestdagen. Nu is er op zich niks mis met soberheid als je daar voor kiest. Maar het wordt natuurlijk een ander verhaal als je geen keuze hebt.  Stel je eens voor dat er kinderen noodgedwongen in de kou zitten met kerst omdat hun ouders de energierekening niet kunnen betalen. Het contrast tussen mensen die het goed hebben en mensen die het niet goed hebben is schrikbarend groot en lijkt alleen maar groter te worden. Hoe ga je daar mee om met de feestdagen in zicht?

Voor mij persoonlijk staan de feestdagen voornamelijk in het teken van dankbaarheid en verbinding. Ondanks dat wij, in vergelijking met andere gezinnen, de feestdagen vrij sober vieren, sta ik ieder jaar in deze tijd nadrukkelijk stil bij hoe goed we het hebben. Ik hoef dat niet te vieren met overmatig eten, drinken en luxe cadeau’s. Integendeel. Gewoon het samenzijn met de mensen die me dierbaar zijn en dankbaarheid uitspreken voor hoe we het hebben is voor mij al meer dan genoeg. Al zullen onze kinderen daar op deze leeftijd nog heel anders over denken.

Abonneer je op mijn blogs:
Facebook
Instagram
Twitter
Pinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.