De verkiezingsuitslag van de Tweede Kamerverkiezingen op woensdag 22 november 2023 leverde een monsterzege voor de PVV van Geert Wilders op.

Verkiezingsuitslag

Met zo’n historische verkiezingsuitslag kan ik er natuurlijk niet omheen om daar mijn blog aan te wijden. En eerlijk is eerlijk, ik had deze gigantische winst voor de PVV volstrekt niet zien aankomen. Tja, dat krijg je als je zelf in een linkse bubbel leeft. Wat ik me wel besefte is dat er veel ontevredenheid heerst over het gevoerde beleid van de afgelopen jaren. En ik weet natuurlijk drommels goed dat Nederland veel meer een rechts, dan een links land is. Dus een klaterende overwinning voor GL/PvdA, laat staan voor de Partij voor de Dieren, had ik eigenlijk ook niet verwacht. 

Nederlanders op de eerste plaats

Geert Wilders heeft volgens de ‘kenners’ een hele sterke verkiezingscampagne gevoerd. Het centrale thema was dat Nederland er in de eerste plaats voor de Nederlanders moet zijn. Wat me gedurende die campagne echter niet duidelijk is geworden, is wie die Nederlanders dan volgens de definitie van Geert Wilders zijn. De PVV wil stoppen met miljarden uitgeven aan klimaat- en stikstofbeleid. Links-liberaal ideologisch beleid noemen ze dat in hun verkiezingsprogramma. Bovendien willen ze een einde aan de open grenzen en, zoals ze zelf zeggen, onbetaalbare massa-immigratie.

Visie ontbreekt

Wat mij opvalt aan het verkiezingsprogramma van de PVV is dat het vooral om plannen voor de korte termijn gaat. Een visie waar we met Nederland naar toe moeten ontbreekt volledig. Tweeënhalf miljoen stemgerechtigde Nederlanders hebben woensdag 22 november 2023 op de PVV gestemd. Daarmee verwerft de PVV zevenendertig zetels in de Tweede Kamer. De PVV wil dat het overheidsgeld alleen wordt besteed aan zaken die Nederlanders direct raken. Denk aan wonen, werken, veiligheid, onderwijs en zorg. Zo willen ze de marktwerking uit de acute zorg halen. Dat lijkt me een prima idee. De zorg is geen markt en wat mij betreft wordt de marktwerking helemaal uit de hele zorg gehaald. Van mij mag het dus nog een stapje verder.

Stikstof- en klimaatprobleem

De PVV wil ook dat dieren onomkeerbaar bedwelmt worden voor de slacht. Als veganist zie ik liever dat we helemaal geen vlees meer eten, maar dat is een utopie. Dus als we dan toch dieren houden voor consumptie, laten we dan de laatste minuten van hun aardse bestaan niet ook nog tot een hel maken. Verder wil de PVV dat boeren een goed toekomstperspectief krijgen en een eerlijke prijs. Ook daar kan ik het volmondig mee eens zijn. Echter, de PVV stapt ook vrolijk over het stikstof- en het klimaatprobleem heen. Doen alsof het er niet is of dat het allemaal wel meevalt lost de problemen natuurlijk niet op. 

Gevolgen verlies biodiversiteit

Biodiversiteit gaat veel verder dan het hebben van veel soorten planten en dieren waar we met z’n allen van kunnen genieten. Die veelheid en verscheidenheid aan planten en dieren vormen zogenaamde ecosystemen. In een ecosysteem speelt iedere plant of dier die tot dat systeem behoort een belangrijke rol. Als er planten verdwijnen, doordat wij teveel stikstof produceren, dan verdwijnen ook de dieren die van die planten afhankelijk zijn. En vroeg of laat zijn ook de ecosystemen waar we als mens zelf onderdeel van zijn aan de beurt. Er moet dus wel degelijk iets met de mate waarin we in Nederland stikstof produceren gebeuren. Het stikstofprobleem is geen linkse hobby, zoals de PVV het graag framed. Net zo min als het klimaatprobleem. 

Eerlijk verdelen van lusten en lasten

De aanpak van zowel het stikstof- als het klimaatprobleem moet eerlijker. Het slaat natuurlijk helemaal nergens op om de agrarische sector en de zware industrie aan te wijzen als zondebok. Maar dat is helaas het politieke klimaat van Nederland anno 2023. We moeten het in dit kleine landje met elkaar zien te rooien. We hebben niet de luxe om weg te kijken van problemen waarvan de oplossing om offers vraagt. Offers van alle Nederlanders. Dus niet alleen van de boeren, de zware industrie of de kapitaalkrachtige Nederlanders. Maar die offers moeten dan wel eerlijk worden verdeeld.

Terugdringen energiearmoede

Neem nou onze energierekening. Om energiearmoede terug te dringen wil de PVV zowel de energiebelasting als de BTW op energie verlagen. Klinkt aanlokkelijk toch? Omdat het klimaatprobleem compleet buiten beschouwing wordt gelaten, lijkt dit voor de korte termijn een hele effectieve maatregel om onder aan de streep elke maand geld over te houden. Maar is het niet veel slimmer om al het geld dat je daarmee ‘uitgeeft’ te besteden aan een snelle en eerlijke energietransitie. Zodat niet alleen rijke mensen een lagere energierekening hebben vanwege zonnepanelen en een warmtepomp, maar dat dit voor iedereen haalbaar is. Want doen alsof we geen klimaatprobleem hebben, lost de werkelijke problemen natuurlijk niet op.

Verkiezingsprogramma

Hoeveel mensen die op de PVV gestemd hebben zouden ook daadwerkelijk het verkiezingsprogramma hebben gelezen? En met hoeveel procent van datgene dat de PVV aan plannen heeft moet je het eens zijn om ook daadwerkelijk op de PVV te stemmen? Zoals gezegd heeft Geert Wilders een hele sterke mediacampagne gevoerd. Dat heeft voor een belangrijke bijdrage geleverd aan deze historische verkiezingsuitslag.  Hij heeft alles bovendien zelfs zo weten te spinnen dat de grote problemen waar we momenteel mee kampen te wijten zijn aan de zogenaamde massa-immigratie. Heel slim om je te profileren op precies dat punt waar het vorige kabinet op gevallen is. 

Migratie

Geert Wilders doet echter voorkomen of de grootste groep migranten die naar Nederland komen ‘gelukszoekers’ zijn. Dat is een pertinente onwaarheid. Migranten worden door het CBS ingedeeld naar de reden waarom ze naar Nederland komen. Dit zijn werk, gezin, studie, asiel (voor niet-EU migranten) en overig. Ik veronderstel dat de zogenaamde ‘gelukszoekers’ in de categorie overig vallen. Die categorie betrof in 2021 in totaal 31.085 migranten. Dat is nog geen acht procent van het totaal aantal personen dat naar Nederland immigreerde (bron: CBS). Dat vind ik persoonlijk een laag percentage als je het gaat gebruiken als speerpunt van je verkiezingscampagne. En bovendien zitten in de categorie overig niet alleen ‘gelukszoekers’.

Ambivalente houding

Maar draai het nou eens om. Waarom levert migratie nou zulke grote problemen op? Wat dacht je van de houding van veel Nederlanders jegens migratie. Die houding is op z’n zachtst gezegd erg ambivalent. We willen ze bijvoorbeeld wel hebben om het vuile rotwerk te doen, maar het verstrekken van fatsoenlijke woonruimte is eigenlijk al teveel gevraagd. Hoe hypocriet is dat? Oekraïners die vluchten voor de oorlog worden hier met open armen ontvangen, maar asielzoekers uit niet-westerse landen die vluchten voor oorlog en geweld willen we liever niet hebben. Bovendien hebben we in de afgelopen jaren de capaciteit om asielzoekers op te vangen flink teruggeschroefd. Vind je het gek dat er dan problemen ontstaan als de beoordelingsprocedure ook nog eens van alle kanten rammelt.

Vrijheid

De verkiezingsuitslag is zoals die is. We hebben er mee te leven. Maar een coalitie vormen op basis van deze verkiezingsuitslag gaat nog geen gemakkelijke opgave zijn. De vrijheid van de ene persoon eindigt waar de vrijheid van een andere persoon begint. Onze vrijheden zijn vertaald in mensenrechten. De vrijheid van één mag geen mensenrechtenschending voor een ander betekenen. Ook niet als je jezelf de Partij voor de Vrijheid (PVV) noemt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.