Renovatie

Als je in een oud huis woont, dan ontkom je op z’n tijd niet aan een stukje renovatie. De plannen voor vloerverwarming in onze woonkamer dateren alweer van een tijdje terug. Voorafgaand aan deze grootscheepse renovatie moesten mijn vrouw en ik een paar belangrijke beslissingen nemen. De beslissing die ik persoonlijk het lastigst vond was de keuze voor de afwerkvloer. Daar zijn we dan ook wel een tijdje zoet mee geweest. Maar ook die knoop hebben we uiteindelijk doorgehakt.

Leegruimen

De eerste klus die moest gebeuren was het leegruimen van de woonkamer. Gelukkig hebben we naast de woonkamer een logeerkamer met badkamer waar we onze meubels en snuisterijen prima een tijdje konden opslaan. Mijn vader kon gelukkig helpen met het verplaatsen van de grote stukken. De piano heeft een tijdelijk nieuwe plek in de hal gevonden. Bijkomend effect van het verplaatsen van de piano naar de hal is dat de kinderen er nu vaker op spelen. De hal is hun speeldomein, dus op zich is dat natuurlijk niet zo verwonderlijk. 

Verwijderen eiken vloer

Nadat de kamer helemaal leeg was konden we aan de volgende grote klus beginnen. Het verwijderen van de eiken vloerdelen. Mijn vader haalde de planken er zo voorzichtig mogelijk uit en ik was belast met het vakkundig afvoeren en opstapelen. Om de vloerdelen een tweede leven te geven heb ik ze meteen op Marktplaats gezet. Ik kreeg binnen een dag meerdere reacties en inmiddels zijn de vloerdelen inclusief isolerende ondervloer verkocht en opgehaald. Vanzelfsprekend heb ik mijn vader, die er een paar dagen spierpijn aan over hield, laten meedelen in de opbrengst.

Bepalen aansluitpunt vloerverwarming

Het leegruimen van de woonkamer en het verwijderen van de vloerdelen vonden plaats op de eerste dag van de renovatie. Op de tweede dag kwam de aannemer om de doorgang naar de keuken en de hal af te plakken. Op die manier bleef het meeste stof in de woonkamer. Ook kwam de installateur om te bepalen hoe er een verbinding tussen de vloerverwarming en het bestaande cv-systeem kon worden gemaakt. De aanvoer- en retourleiding voor de radiatoren in de woonkamer kwamen van boven. Die conclusie had ik eerder zelf al getrokken omdat een bepaalde wand in de woonkamer warm werd. Het idee was daarom om de verdeler van de vloerverwarming op die aanvoer- en retourleiding aan te sluiten. 

Aanleg nieuwe aanvoer- en retourleiding

De installatiemonteur heeft de betreffende aanvoer- en retourleiding in de wand vrij geprepareerd. Bovendien heeft hij de aangesloten radiatoren afgekoppeld en afgevoerd. Na het weekend was het tijd voor het frezen van de sleuven voor de vloerverwarmingsbuizen. Die dag werd bovendien duidelijk dat de bestaande aanvoer- en retourleiding ten behoeve van de vloerverwarming te dun was. Er moest een luik worden gemaakt in het knieschot op de slaapkamer van onze dochter, om daar een verbinding te maken met de dikkere aanvoer- en retourleiding. Na het openen van het knieschot bleek echter dat ook die aanvoer- en retourleiding te dun was. Halverwege de slaapkamer van onze dochter gingen de dikke ringleidingen over in twee smallere buizen. Dus werd het hele smalle deel vervangen.

Marmoleum

In de loop van de week kwam de aannemer terug om de sleuven van de vloerverwarmingsbuizen dicht te smeren. Bovendien werd er een fraaie koof gemaakt die de vloerverwarmingsverdeler aan het zicht onttrok. Over een week wordt de vloer geëgaliseerd met egaline en enkele dagen later wordt dan marmoleum gelegd. Wij hebben voor marmoleum gekozen om meerdere redenen. De belangrijkste reden is de duurzaamheid. Marmoleumvloeren bestaan namelijk uit natuurlijke, hernieuwbare materialen en zijn de duurzaamste onder de zogenaamde robuuste vloeren. Ze bevatten geen ftalaten, plastic of minerale oliën. 

Puntjes op de i

Om de renovatie compleet te maken heb ik onze huisschilder om advies gevraagd vanwege de beschadingen aan het behang (glasvlies) achter de voormalige radiatoren. Tevens moet de nieuwe koof ook met glasvlies worden bekleed en zullen er grote delen van de bepaalde wanden een vers likje verf moeten krijgen. Als kroon op het werk zijn we vandaag gaan kijken voor nieuwe gordijnen en plinten. Die worden komende week ingemeten. Ik verwacht niet dat de woonkamer met kerst al helemaal klaar is, maar we kunnen er dan wel weer gebruik van maken. En dat is fijn, want de hele schoonfamilie krijgen we met eerste kerstdag voor een gezellige brunch.

Leerpunten

Het belangrijkste dat ik geleerd heb bij het doen van deze renovatie van de woonkamer is het volgende. De aanvankelijke offerte van de aannemer omvatte het verwijderen, uitgraven en opnieuw opbouwen van de complete vloerconstructie. Op mijn initiatief hebben we echter een proefboring laten doen waaruit bleek dat er al een compleet geïsoleerde betonvloer lag. Dus toen werd infrezen van de vloerverwarming de meest voor de hand liggende keuze. Daardoor kon echter ook het stuc- en schilderwerk (grotendeels) komen te vervallen. Dat scheelde een slok op een borrel. Echter de projectkosten zijn daardoor relatief hoog. Volgende keer toch maar zelf voor aannemer spelen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.