Healthy Living (#5) – IkPas

Op 1 januari 2020 start ook dit jaar weer IkPas, de Nederlandse variant van het Britse Dry January. Gedurende 100 dagen ga ik proberen om heel bewust geen alcohol te drinken.

Aan goede voornemens voor het nieuwe jaar doe ik niet echt. Althans, niet bewust. Desondanks ben ik het afgelopen jaar op een aantal fronten toch bewuster gaan leven. Ik ben heel bewust gaan sporten, ik ben bewust begonnen met periodiek vasten, ik ben me meer bewust geworden van mijn eigen impact op het milieu/klimaat, ik ben bewust gaan consuminderen en last but not least, ik ben bewust minder alcohol gaan gebruiken. Het kernwoord van het afgelopen jaar is voor mij heel duidelijk ‘bewustwording’. 

Ondanks dat ik mijn alcoholgebruik in 2019 al flink heb teruggeschroefd ga ik op 1 januari 2020 toch weer meedoen met IkPas. IkPas is de Nederlandse variant van het Britse Dry January. Mijn vrouw en ik doen dit nu samen voor het derde jaar en we leggen de lat best hoog. Toen we het eerste jaar aan IkPas meededen vlogen de 40 dagen waarop we geen alcohol dronken voorbij. Geen centje pijn! Vorig jaar hebben we het onszelf een beetje moeilijker gemaakt door niet 40 maar 100 dagen ons alcoholgebruik op pauze te zetten. Mijn vrouw heeft dit met vlag en wimpel doorstaan. Ikzelf had tegen het einde van die periode een kleine terugval. Dus op 1 januari 2020 ga ik het opnieuw proberen. Omdat ik het afgelopen jaar mijn alcoholgebruik al drastisch heb gereduceerd verwacht ik dat ik het deze keer gemakkelijker zal volhouden. Ik heb de voordelen van niet drinken immers al aan den lijve ondervonden en dat is in zichzelf al een groot voordeel. Een half jaar na de geboorte van onze dochter, mijn vrouw en ik hebben twee kinderen, een dochter van zes en een zoon van bijna vijf, ben ik thuisblijfpapa geworden. Dat betekent dat een groot deel van mijn energie opgaat in de zorg en opvoeding van de kinderen, het huishouden, klusjes in en om het huis en een deel van het onderhoud van onze tuin. De zorg en opvoeding van de kinderen kost me verreweg de meeste energie. Ook al heb ik een achtergrond in de zorg, voor het opvoeden van mijn eigen kinderen heb ik niet geleerd en de ooievaar was bovendien vergeten om de handleiding achter te laten. Ik leerde al snel dat je goed voor jezelf moet zorgen als je zo hard werkt. Door geen of weinig alcohol te gebruiken voel ik me zowel lichamelijk als mentaal energieker. Gezond eten en sporten dragen daar vanzelfsprekend ook aan bij. Verder is het afgelopen jaar mijn slaappatroon ook sterk verbeterd. In de tijd dat ik vaker alcohol dronk was mijn slaapkwaliteit een stuk beroerder dan nu. Oké, er valt nog wel wat te verbeteren, want de aanbevolen acht uur slaap per dag haal ik nog te vaak niet, maar in de uren die ik wel slaap is de kwaliteit van mijn slaap over het algemeen prima. Ik slaap dieper en ben veel minder vaak wakker. Mijn ervaring is dat je met een slok op prima in slaap valt, maar dat je veel lichter slaapt, eerder wakker bent (niet goed doorslaapt) en minder uitgerust ontwaakt. Niet dat ik nu elke ochtend om zeven uur het bed uit stuiter hoor, daar is het in deze tijd van het jaar gewoonweg niet licht genoeg voor, maar ik kom gemakkelijker op gang dan vroeger en ik ben dus bepaald geen ochtendmens.

Nu vraag je je misschien af of ik nog iets doe ter voorbereiding op IkPas. Zeker wel. Ik ken namelijk heel goed mijn grootste valkuil. Zolang er geen alcohol in huis is heb ik ook niet de behoefte om te drinken. Dus ik zorg dat er in de eerste 100 dagen van 2020 geen alcohol in huis komt. Althans, niet voor onszelf. Als mijn vrouw en ik gasten ontvangen dan maken we een goede inschatting van wat we aan drank in huis moeten halen en dat gaat op, wordt meegegeven of wordt weggekieperd. Meegeven? Is dat niet raar hoor ik je denken? Ja, misschien is dat wel een beetje raar, maar als ik mijn doel op die manier weet te bereiken, dan doe ik dat wel. Ik doe het tenslotte voor mezelf en heb er eigenlijk maling aan wat andere mensen daar van denken. Uiteraard leg ik het wel even uit. Door open en eerlijk te zijn over mijn beweegredenen probeer ik begrip te kweken voor mijn situatie en daar put ik weer een beetje extra kracht uit om mijn doel te behalen. 

Ik verwacht dat ik het in de aankomende IkPas-periode best wel een keertje moeilijk zal krijgen. Iedereen heeft wel eens een enorme baaldag en een biertje of een glaasje wijn geeft dan toch een zekere verlichting. Op zulke momenten probeer ik afleiding te zoeken en niet lang stil te blijven staan bij het verlangen naar een borrel. Meestal ebt dat verlangen dan snel weg. En de beloning dat je het hebt gered zonder te drinken is voor mij doorgaans groter dan de beloning van het drinken zelf.

Ik heb ontdekt dat het schrijven van een blog voor mij een hele prettige vorm van afleiding is, dus ik zal gedurende de IkPas-periode vermoedelijk wat vaker een blog schrijven over dit thema. Wordt vervolgd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.