Bamboebeertje

Sustainable Living (#4) – Zonnepanelen

In deze blog beschrijf ik de afwegingen en keuzes die ik gemaakt heb ten aanzien van de aanschaf van zonnepanelen.

Toen mijn vrouw en ik met onze dochter eind 2014 van ons appartement in Maastricht naar een mooie vrijstaande woning op een prachtige plek in Eijsden verhuisden, hadden we aanvankelijk onze handen vol aan ons gezin. Immers, toen we verhuisden was mijn vrouw hoogzwanger en anderhalve maand later werd onze zoon geboren. Het eerste jaar in ons nieuwe huis in Eijsden waren we met hele andere dingen bezig dan met plannen maken omtrent het verduurzamen van ons huis. Nadat het eerste jaar voorbij was gevlogen kwam er echter een zeer interessant aanbod van de gemeente voorbij. De gemeente was voornemens een zonnepanelenproject te lanceren en haar inwoners daarmee de mogelijkheid te verschaffen om tegen zeer gunstige voorwaarden zonnepanelen aan te schaffen. Het aanbod omvatte feitelijk een lening tegen 1% rente waarmee de aanschaf, installatie en een stukje service waren afgedekt. Stapte je in het project, dan werd je feitelijk totaal ontzorgd. Omdat ons dak pal op het zuiden was georiënteerd en we met zonnepanelen qua elektriciteit zelfvoorzienend zouden worden, hadden wij hier wel oren naar. Het beoogde rendement op deze ‘investering’ was zeer gunstig, we gingen per maand namelijk meteen minder betalen voor ons elektriciteitsverbruik, dus dat was een fijne meevaller. En als we dan toch de stap naar zonnepanelen gingen maken, dan wilden we ook meteen maar een extra stapje zetten en ook een zonneboiler aanschaffen. Met de zonneboiler konden we dan voorzien in onze behoefte aan warm tapwater. Omdat een zonneboiler niet mogelijk was vanuit het zonnepanelenproject van de gemeente hebben we daar via de provincie een duurzaamheidslening voor aangevraagd. De spouwmuurisolatie van ons huis hebben we toen ook meteen meegenomen in deze lening. De rente van de duurzaamheidslening was met 1,6% iets hoger dan de 1% van de gemeente maar nog altijd bijzonder gunstig. In juli 2016 werd de gehele installatie, 14 Axitec 260 Wp zonnepanelen met SolarEdge power-optimizers (vanwege schaduwval door hoge bomen op het eigen perceel), een SolarEdge omvormer, 2 zonnecollectoren en de zonneboiler, opgeleverd. In december van datzelfde jaar verkochten we in een week tijd ons huis en verhuisden we naar Winterswijk. 

Omdat we in Eijsden al de nodige kennis en ervaring met de aanschaf en het gebruik van zonnepanelen hadden opgedaan hadden we eigenlijk al voordat we in onze huidige woning in Winterswijk kwamen wonen vastgesteld dat het dak van de garage uitermate geschikt voor zonnepanelen was. Eenmaal op onze nieuwe stek duurde het dan ook niet lang voordat ik besloot om offertes van diverse aanbieders van zonnepanelen aan te vragen. Gezien het gigantisch hoge elektriciteitsverbruik van de vorige bewoners, de wens om op termijn elektrisch te gaan rijden en te verwarmen, besloten we voor het maximaal haalbare te gaan en het volledige zuid-westelijke dakdeel van de garage vol te laten leggen met zonnepanelen. De afmeting van dit dakdeel maakte een legplan van in totaal 32 horizontaal gelegde zonnepanelen mogelijk. Na het vergelijken van diverse offertes besloten we in zee te gaan met de firma Breman, een groot, landelijk opererend, installatiebedrijf. Eigenlijk wilden wij onze eigen lokale installateur, de firma Kruisselbrink Installaties uit Winterswijk, de opdracht gunnen, maar de eigenaar van Kruisselbrink Installaties gaf me eerlijk te kennen dat hij vanwege enorme drukte op korte termijn geen offerte kon maken, laat staan om het geoffreerde te leveren. 

In onze zoektocht naar de verschillende mogelijkheden kwamen we via Breman voor het eerst in aanraking met glas-glas zonnepanelen van het Duitse bedrijf SolarWatt. Daar waar de achterzijde van reguliere glas-folie zonnepanelen uit een folielaag bestaat is de achterzijde van glas-glas panelen van glas. Dit heeft een aantal voordelen. Door veroudering gaan zonnepanelen in de loop der tijd steeds een beetje minder stroom produceren. Dat noemen ze degeneratie. Deze veroudering gaat bij glas-glas panelen echter vele malen langzamer dan bij glas-folie panelen. Met andere woorden, de stroomproductie van glas-glas panelen neemt veel minder snel af dan van glas-folie panelen. De levensduur van glas-folie panelen is gemiddeld 25 jaar. Glas-glas panelen kunnen met gemak 40 jaar mee. Omdat het investeren in zonnepanelen voor ons ook een investering in de toekomst is hebben we heel bewust gekozen voor glas-glas panelen. Besluiten we over 25 jaar te verhuizen omdat we bijvoorbeeld kleiner willen gaan wonen, dan wordt een potentiële koper niet geconfronteerd met een installatie die afgeschreven is. Dat maakt de verkoopbaarheid van onze woning ook op de langere termijn een stuk gunstiger. Mijn vrouw en ik zijn nou niet bepaald honkvast en wie zegt dat dit onze laatste woning is. Regeren is dus vooruitzien!

Omdat de zonnepanelen op het garagedak geplaatst werden was de meest logische plek voor de omvormer de garage. Echter, de opgewekte stroom moet via de meterkast verbonden worden met het elektriciteitsnet. Daar lag nog een aardige uitdaging, want de meterkast ligt precies in het midden van onze woning. Omdat we helemaal geen zin in hak- en breekwerk hadden hebben we onze eigen installateur gevraagd om de noodzakelijke voorbereidingen te doen, zodat de firma Breman niet in huis hoefde te zijn. Gelukkig liep er vanuit de meterkast een grote ondergrondse schutbuis tot net bij de achterdeur. Deze heeft de firma Sjoerd Frielink Multidiensten opgegraven en van daaruit een geul gegraven naar de garage. De kosten van het voorbereidende installatiewerk door onze eigen installateur heeft Breman keurig verrekend. De graaf- en bestratingswerkzaamheden door Sjoerd Frielink Multidiensten kwamen vanzelfsprekend voor onze eigen rekening. 

En dus liggen er nu sinds februari 2018 32 SolarWatt glas-glas zonnepanelen van 285 Wp op het zuid-westelijke dakdeel van onze garage. Omdat we echter in oktober 2018 een elektrische auto hebben gekocht en we in de nabije toekomst zoals gezegd ook nog over willen op een (hybride) warmtepomp hebben we onlangs ook het noord-oostelijke dakdeel van de garage vol laten leggen met 32 SolarWatt glas-glas zonnepanelen van 305 Wp. Alle 64 zonnepanelen zijn uitgerust met power-optimizers vanwege de schaduwval van bomen op ons perceel. 

Nou denk je wellicht, hoezo leg je nou zonnepanelen op een naar het noord-oosten georiënteerd dakdeel? Zo stond ik er aanvankelijk zelf ook in. Ik had al allerlei andere opties onderzocht waaronder zonnepanelen op het platte dak van de serre, zonnepanelen op het dak van de woning of zonnepanelen in een vrije-veld opstelling in de tuin. Bij alle varianten liep ik tegen de nodige haken en ogen aan. Het was mijn eigen installateur die opperde om  ook het noord-oostelijke dakdeel van de garage vol te leggen. Ik ben dit toen gaan onderzoeken en was verrast over de beoogde opbrengst die ik met de huidige generatie zonnepanelen kon halen. Oké, de ligging is natuurlijk verre van optimaal, maar desondanks is de beoogde opbrengst van 5560 kWh per jaar nog bijzonder aantrekkelijk. Ter vergelijking, de beoogde opbrengst van mijn installatie op het zuid-westelijke dakdeel bedraagt 7606 kWh per jaar. Een deel van die aantrekkelijke opbrengst van relatief ongunstig geplaatste zonnepanelen is toe te schrijven aan de PERC-technologie die in de nieuwe zonnepanelen is gebruikt. Deze technologie zorgt in feite voor een hoger rendement bij bewolkt weer. Het voert te ver om de technologie hier helemaal uit de doeken te doen, maar het is mij in ieder geval duidelijk geworden dat de ontwikkeling van zonnepanelen bepaald niet stilstaat. Immers, de PERC-technologie werd nog niet toegepast toen ik de eerste set panelen kocht. Overigens hebben we de zonnepanelen grotendeels gefinancierd met een duurzaamheidslening van de gemeente. Het betreft qua voorwaarden een zelfde soort financiering als die we eerder al in Eijsden hadden voor de zonneboiler en spouwmuurisolatie.

Mocht je na het lezen van deze blog nou vragen hebben, schroom dan niet om ze te stellen in een reactie hieronder. Of stel een vraag via de ‘socials’. Tot de volgende!

Abonneer je op mijn blogs:
Follow by Email
Facebook
Twitter
Pinterest
Instagram

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.