Het is Kerstochtend 2023 en ik ben druk bezig met de voorbereidingen voor de brunch.

Kerstochtend

Het is Kerstochtend 2023. Na een verfrissende koude douche ging ik naar beneden. Het huis was nog in diepe rust. Nou ja, de kinderen vinden het duidelijk spannend, want de oudste liet al om half zeven van zich horen en ook bij de jongste brandde al licht. Beneden heb ik eerst mijn zuurdesemstarter gevoed. Dit is mijn tweede poging. Bij de eerste poging werd mijn zuurdesemstarter niet actief genoeg. Dit resulteerde in een zwaar en compact zuurdesembrood. Wel lekker, maar niet zoals een zuurdesembrood hoort te zijn. Poging twee lijkt beter te lukken, want de zuurdesemstarter bruist en bubbelt er lekker op los. Na de kerst gaan we opnieuw een poging wagen om er een brood mee te bakken. 

Traditie

Vandaag, eerste kerstdag krijgen we mijn schoonfamilie over de vloer voor een kerstbrunch. Het is traditie bij mijn schoonfamilie om kerst samen te vieren en toen ik mijn vrouw leerde kennen heb ik vanzelfsprekend deze traditie overgenomen. We organiseren het beurtelings. Dat betekent dat kerst het ene jaar bij mijn schoonouders wordt gevierd. Het andere jaar bij mijn schoonzus en zwager. En dan zijn wij aan de beurt. Toen ik instroomde bij mijn schoonfamilie hadden we aanvankelijk een gezamenlijk kerstdiner, maar inmiddels is dat een brunch geworden. Dat betekent dat iedereen aan het begin van de avond weer lekker thuis is.

Whoppah

De timing om dit jaar kerst bij ons te vieren is niet helemaal optimaal. Onlangs hebben we vloerverwarming in de woonkamer gekregen en die verbouwing is nog niet helemaal afgerond. Wat ontbreekt zijn de nieuwe plinten en gordijnen. Maar desondanks hebben we ons best gedaan om het gezellig te maken. En wat ons al wel is gelukt is om een eettafel te bemachtigen waar we met z’n elven aan kunnen zitten. Die tafel hebben we gekocht via Whoppah. Dat is een site voor tweedehands designmeubilair. De tafel die we hebben gekocht is nooit uit de verpakking geweest, dus nog helemaal in nieuwstaat. Nu nog bijpassende stoelen zien te vinden. Dat had echter geen prioriteit, want mijn vader heeft op zolder nog een hele trits klapstoelen staan die we mogen gebruiken.

Bakken

De afgelopen dagen stonden in het teken van het treffen van alle voorbereidingen. En vanwege het slechte weer heb ik mijn dagelijks rondje snelwandelen maar even gelaten, dus ik had tijd over. Mijn vrouw had afgelopen week een paar dagen vrij en zij heeft zich ontfermt over het kerstbrood. De eerste poging om het deeg te laten rijzen eindigde hetzelfde als mijn eerste zuurdesemstarter. We hebben beide qua broodbakken nog ruimte voor verbetering zal ik maar zeggen. Het tweede deeg rijsde een stuk beter en daar heeft ze een heerlijk gevuld vegan kerstbrood van gebakken. 

Stress

Mijn vrouw ging afgelopen vrijdag de dienst in, dus de rest van de voorbereidingen kwamen op mij neer. Gelukkig had ik twee geweldige hulpjes. Naast de voorbereidingen voor kerst ging het reguliere huishouden natuurlijk ook gewoon door. Normaalgesproken zou ik daar toch wel een heel klein beetje stress van krijgen, maar dit jaar was opmerkelijk anders. Het was ook geen last-minute besluit hoe de kerstbrunch er uit moest zien en dat scheelt om te beginnen al heel veel. Dus daar waar mogelijk heb ik qua boodschappen doen bijvoorbeeld goed vooruit gepland. Want als iedereen vanmiddag weer naar huis is, dan hebben wij ook nog een kerstdiner.

Brunch en diner

Aangezien ik vandaag overdag geen voorbereidingen voor het kerstdiner kan doen heb ik dat gisteren gedaan. We eten vanavond een vegan variant op boeuf bourguignon. Daarbij eten we pommes duchesse. Die heb ik eerder deze week gemaakt en ingevroren. Voor de brunch heb ik een amuse gemaakt die op een amuselepel wordt gepresenteerd. Daarna volgt een tomatensoepje met een bladerdeeglepel. Verder bevat de brunch een grote diversiteit aan broodjes en zelfgemaakte smeersels. Je moet bij die smeersels dan denken aan twee soorten hummus, een rode pesto, een vegan roomkaas en een bonenspread met cranberries. De kerstbrunch wordt afgesloten met een trifle waar we zometeen de laatste hand aan zullen leggen. De trifle moet namelijk minstens twee uur in de koelkast voordat ze geserveerd kan worden. 

Puntjes op de i

Omdat we een uitgebreide brunch hebben hadden de kinderen bedacht om dan maar niet te ontbijten. Na enig aandringen zitten ze nu toch allebei aan een boterham en een beker ‘chocolademelk’. Vooral de jongste wordt enorm ‘hangry’als hij niet op tijd wat eet en dat wil ik als het even kan voorkomen. Inmiddels heb ik nog een krappe drie uur voordat mijn schoonfamilie arriveert. Dus aan de slag maar met de laatste voorbereidingen en hopen dat de stress niet alsnog toeslaat. Want ook al heb ik alles goed op een rijtje, er moet toch nog wel het nodige gebeuren. En de rust die ik de afgelopen dagen had raak ik nu een beetje kwijt. Gelukkig vieren we kerst volgend jaar weer elders.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.