Bamboebeertje
Deze foto verbeeldt de titel van deze blog die gaat over het gebrek aan focus

Focus

Als elke dag ongeveer hetzelfde verloopt en dat al voor langere tijd, maar er gebeurt ondertussen wel heel veel in de wereld om je heen, dan is het niet zo gek dat je focus daar onder te lijden heeft. Deze blog gaat over het gebrek aan focus en wat dat met me doet.

Ik ben ‘m even helemaal kwijt, mijn focus. Er gebeurt zo ontzettend veel op dit moment dat ik even niet weet waar ik ‘m moet zoeken. Mijn focus stuurt me doorgaans in een bepaalde richting. Zo ook met het schrijven van mijn blogs. Maar als je focus weg is, waar ga je dan over schrijven. Precies, over het feit dat ie er even niet is. 

‘Wordt 2021 een beter jaar dan 2020?’

Weet je wat dat doet met me, dat gebrek aan focus? Ik word er enorm onrustig van. Focus helpt me bij de les te houden. Het helpt me om mijn doelen te verwezenlijken. Maar aan het eind van de eerste maand van 2021 bekruipt mij het gevoel dat we een vergelijkbaar jaar krijgen als 2020. En dat gevoel grijpt me enigszins naar de keel. Na het rampjaar 2020 was het de bedoeling dat 2021 in alle opzichten beter ging worden, toch? Daar lijkt het op dit moment nog helemaal niet op.

De afgelopen dagen leek het wel herfst. Weinig zon en heel veel grijze luchten en regen. Bakken met regen. Om te janken, zo mistroostig. Het positieve aan al die regen is dat de grondwaterstand in de Achterhoek na negen maanden nu eindelijk weer binnen de normaalwaarden verkeert. Het droogtealarm kan eindelijk uit. Na meerdere kurkdroge jaren op rij vraag ik me wel af wat er nu concreet gedaan wordt om het water in de grond te houden. Het artikeltje in de krant van afgelopen donderdag benoemt wel een paar oplossingsrichtingen, maar heel concreet lijken die nog niet te zijn. 

Nu blijkt een redelijk simpele manier om water vast te houden het plaatsen van een zogenaamde duikerafsluiter te zijn, althans in het buitengebied. Een duikerafsluiter is een soort opblaasbare skippybal waarmee je duikers in sloten en beken kunt blokkeren. Als je duikers afsluit, dan stijgt het (grond)waterniveau en houd je het water langer vast. Op mijn vele wandelingen in mijn directe woonomgeving ben ik echter nog nooit zo’n duikerafsluiter tegengekomen. Jij wel?

Op zoek naar positiviteit en perspectief

Maar goed, van het weer wordt je de afgelopen dagen dus ook niet echt vrolijk. En dan al die deprimerende gebeurtenissen die zich de laatste tijd als een aaneenschakeling van ellende in ons kleine kikkerlandje afspelen. Ik noem een Britse variant van het coronavirus, de vertraging rondom de vaccinaties, de avondklok en de rellen, het datalek bij de GGD, de nasleep van de toeslagenaffaire en zo kan ik nog wel even doorgaan. Ga ik niet doen, want ik wil jou niet de put in praten. Integendeel, ik ben naarstig op zoek naar positiviteit. En perspectief!

Home Gym

In de tussentijd doe ik er alles aan om gezond te blijven. Zo is een lang gekoesterde wens van mijn vrouw en mij deze week in vervulling gegaan. We hebben onze eigen home gym, je weet wel, zo’n uit de kluiten gewassen fitness krachtstation, gekregen. Aan het begin van de week waren het nog vijf dozen van verschillende afmeting. Logisch natuurlijk, want zo’n home gym is veel te groot en te zwaar om kant-en-klaar gemonteerd geleverd te krijgen. Ik had mezelf niet opgelegd wanneer ik ‘m in elkaar moest hebben en dat werkte eigenlijk heel relaxed. Dus na een weekje rustig doorwerken heb ik ‘m dan toch zonder gemopper en gevloek in elkaar weten te krijgen. Daar ben ik best wel een beetje trots op, want de bijgeleverde beschrijving was niet altijd even duidelijk. Maar hij staat, functioneert naar behoren en ik heb geen onderdelen over, dus ik zeg ‘missie geslaagd’. 

En weet je wat ik nou het allerleukst vond aan het in elkaar zetten van onze home gym. De schaarse momenten waarop mijn zoontje van bijna zes me even kwam ‘helpen’. En geloof het of niet, ons kereltje heeft een goed ruimtelijk inzicht. En goede ogen. Dat bouwen met LEGO en K’nex werpt echt zijn vruchten af, want als ik even niet zag hoe of waar een onderdeel precies bevestigd moest worden, dan kon hij me dat haarfijn uitleggen. Daar smelt je toch van?

Eind vorig jaar hadden we onze home gym besteld. De reden hiervoor was dat ik één keer in de week EMS-krachttraining te weinig vond en geen trek had in een abonnement bij een sportschool. Bovendien heeft het afgelopen jaar me geleerd dat zo’n abonnement ook niet veel oplevert aangezien de sportscholen een groot deel van het jaar waren door corona. Inmiddels heeft onze sportstudio, ondanks dat ze in de branche van de preventieve gezondheidszorg valt, zich helaas ook genoodzaakt gezien om voorlopig haar deuren te sluiten. De bezorging van onze home gym kwam dus precies op het juiste moment.

Ontwikkeling en zelfontplooiing

Mijn focus heeft gedurende het afgelopen jaar heel erg gelegen op gezond blijven en het hoofd boven water houden. Maar ik ervaar inmiddels dat die focus voor de lange termijn veel te beperkt is. Het vooruitzicht dat de kinderen over een week waarschijnlijk weer naar school mogen vervult mij met een dubbbel gevoel. Aan de ene kant vond ik het heel fijn dat ik zo veel tijd met ze door kon brengen. Aan de andere kant is het voor hun ontwikkeling en mijn zelfontplooiing een stuk gezonder dat ze weer naar school mogen. Voor zolang als het duurt. Want ook al hoop ik dat dit de laatste keer was dat ze een langere periode niet naar school zijn geweest, ik reken er niet op. Iets in mij zegt dat dit in de komende jaren nog wel vaker zal gebeuren. Hopelijk krijg ik geen gelijk!

Nog niet uitgelezen? Check dan gerust één van mijn andere blogs. Bijvoorbeeld mijn blog over het ontbreken van perspectief voor jongeren in coronatijd.

Abonneer je op mijn blogs:
Follow by Email
Facebook
Twitter
Pinterest
Instagram

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.